Χταπόδι με Φάβα και καραμελωμένα Κρεμμύδια - Blue Island... η Φρεσκάδα της Θάλασσας!

Δημοσιεύθηκε 29.5.2024
Χταπόδι με Φάβα και καραμελωμένα Κρεμμύδια - Blue Island... η Φρεσκάδα της Θάλασσας!

Παμε να προετοιμάσουμε το σημερινό μας τραπέζι και να διαλέξουμε χταπόδι! Το χταπόδι για να είναι νόστιμο πρέπει να το βρείτε σε σωστές συνθήκες αποθήκευσης και σταθερές θερμοκρασίες κατάψυξης. Και οι ψαραγορές Blue Island αποτελούν εγγύηση για να βρείτε το χταπόδι, όπως πρέπει για να είναι έτοιμο για μαγείρεμα.

Φυσικά, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς και αγαπητούς μεζέδες τόσο του καλοκαιριού όσο και σε περιόδους νηστείας. Πρόκειται για μια τροφή που ανήκει στην οικογένεια των θαλασσινών και ξεχωρίζει για την υψηλή διατροφική της αξία και την χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη.

Συνολικά, το χταπόδι αποτελεί πλούσια πηγή άπαχης πρωτεΐνης, χαμηλή σε θερμίδες, λίπος και υδατάνθρακες αλλά υψηλή σε αμινοξέα, ιχνοστοιχεία και μικροθρεπτικά συστατικά όπως είναι οι βιταμίνες.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε

ΓΙΑ ΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ

1,2 κιλά καθαρισμένο Χταπόδι από τις Ψαραγορές Blue Island
2 φύλλα Δάφνης
1 ξυλάκι Κανέλα
2 σφηνάκια Ούζο
1 ποτήρι Λευκό Ξηρό Κρασί
1 Φινόκιο κομμένο σε λεπτές φέτες
1 Κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
2 κ.σ Ελαιόλαδο

ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΒΑ

1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/3 ποτήρι Ελαιόλαδο
1 ποτήρι κίτρινες Φακές
2 ποτήρια Νερό
2 σκελίδες Σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες
Χυμό από 1 Λεμόνι
Χυμό 1 Πορτοκάλι
Αλάτι
Πιπέρι

ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

3 Κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κ.σ Ελαιόλαδο
1/2 κ.γ Αλάτι
2-3 κλωναράκια φρέσκο Θυμάρι
1 κ.γ Μέλι
1 κ.σ Ξύδι Βαλσάμικο

Προμηθευόμαστε καθαρισμένο Χταπόδι από τις Ψαραγορές Blue Island.

Για το Χταπόδι

Σε ένα ταψί βάζουμε το κρεμμύδι, το φινόκιο, τα φύλλα δάφνης και τη κανέλα. Κόβουμε τα πλοκάμια του χταποδιού ένα – ένα και τα βάζουμε μέσα στο ταψί, προσθέτουμε το ούζο, το κρασί και το ελαιόλαδο. Ακολούθως, σκεπάζουμε το ταψί μας με χαρτί ψησίματος και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου για μία ώρα. Στη συνέχεια αφού περάσει η μια ώρα, ξεσκεπάζουμε το ταψί μας και ψήνουμε για ακόμη 20 λεπτά.

Για τη Φάβα

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σιγοψήνουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε μέχρι να καραμελώσουν και πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Παράλληλα βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό, ρίχνουμε τις φακές και ψήνουμε για 20 λεπτά.

Αφού ψηθούν οι φακές προσθέτουμε το μείγμα που έχουμε με το κρεμμύδι και το σκόρδο, το χυμό πορτοκάλι και το χυμό λεμόνι. Ακολούθως ρίχνουμε το μείγμα στο μπλέντερ και πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε ένα λείο πουρέ. Διορθώνουμε τη γεύση με το αλάτι, αν χρειάζεται.

Για τα Καραμελωμένα Κρεμμύδια

Σε ένα μεγάλο πλατύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το αλάτι. Ψήνουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το θυμάρι, το μέλι και το βαλσάμικο. Σιγοψήνουμε για 15 με 20 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Ανακατεύουμε ανά 2 λεπτά για να μην κολλήσουν.

Σερβίρουμε το χταπόδι μαζί με τη φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια

του Σεφ Νοελ Χρίστος Bassil

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Στους 44 βαθμούς αύριο ο υδράργυρος: Πορτοκαλί προειδοποίηση και κόκκινος συναγερμός για πυρκαγιές
ΚΥΠΡΟΣ

Στους 44 βαθμούς αύριο ο υδράργυρος: Πορτοκαλί προειδοποίηση και κόκκινος συναγερμός για πυρκαγιές

Στους 44 βαθμούς αύριο ο υδράργυρος: Πορτοκαλί προειδοποίηση και κόκκινος συναγερμός για πυρκαγιές

Τεχνολογικό Πάρκο: Το Ανώτατο παραμέρισε απόφαση ακύρωσης ανάκλησης απαλλοτρίωσης γης στο Πεντάκωμο
ΚΥΠΡΟΣ

Τεχνολογικό Πάρκο: Το Ανώτατο παραμέρισε απόφαση ακύρωσης ανάκλησης απαλλοτρίωσης γης στο Πεντάκωμο

Τεχνολογικό Πάρκο: Το Ανώτατο παραμέρισε απόφαση ακύρωσης ανάκλησης απαλλοτρίωσης γης στο Πεντάκωμο

Αίτημα Εισαγγελέα για παύση Ελεγκτή: Υπόθεση Γιαννάκη, πολιτογραφήσεις και μαρίνα Αγίας Νάπας στο επίκεντρο της σημερινής δικάσιμου
ΚΥΠΡΟΣ

Αίτημα Εισαγγελέα για παύση Ελεγκτή: Υπόθεση Γιαννάκη, πολιτογραφήσεις και μαρίνα Αγίας Νάπας στο επίκεντρο της σημερινής δικάσιμου

Αίτημα Εισαγγελέα για παύση Ελεγκτή: Υπόθεση Γιαννάκη, πολιτογραφήσεις και μαρίνα Αγίας Νάπας στο επίκεντρο της σημερινής δικάσιμου

Πρώτος υφυπουργός Μετανάστευσης ο Δρ Νικόλας Α. Ιωαννίδης - Διορίζεται εντός των ημερών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτος υφυπουργός Μετανάστευσης ο Δρ Νικόλας Α. Ιωαννίδης - Διορίζεται εντός των ημερών

Πρώτος υφυπουργός Μετανάστευσης ο Δρ Νικόλας Α. Ιωαννίδης - Διορίζεται εντός των ημερών

Μετεκλογικές αναταράξεις στο ΔΗΚΟ: Αποχωρεί ο Μαρτή - υποψήφιος για την δημαρχία Αγίας Νάπας - Ποιους καταγγέλλει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετεκλογικές αναταράξεις στο ΔΗΚΟ: Αποχωρεί ο Μαρτή - υποψήφιος για την δημαρχία Αγίας Νάπας - Ποιους καταγγέλλει

Μετεκλογικές αναταράξεις στο ΔΗΚΟ: Αποχωρεί ο Μαρτή - υποψήφιος για την δημαρχία Αγίας Νάπας - Ποιους καταγγέλλει