Η Κωνσταντίνα Ιωάννου μαγειρεύει για το politis.com.cy

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 30.1.2017
Η Κωνσταντίνα Ιωάννου μαγειρεύει για το politis.com.cy
Το politis.com.cy μπαίνει σε νέους δρόμους γεύσεων με τη σεφ Κωνσταντίνα Ιωάννου. Απλές συνταγές και νέες ιδέες θα ανοίξουν τη μαγειρική σας φαντασία

Τη συνταγή της ημέρας θα μπορείτε να τη βρείτε στην ενότητα «Γεύσεις» του Buzzlife.


Η Κωνσταντίνα Ιωάννου θα μαγειρεύει για το politis.com.cy απλές, εύκολες και καθημερινές συνταγές, προσαρμοσμένες στο πιεσμένο πρόγραμμα της σύγχρονης ζωής.


Η αφετηρία και η διαδρομή της
Η Κωνσταντίνα γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Λεοντάρι Θηβών Βοιωτίας. Φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Κρήτης, στο Τμήμα Μαγειρικής. Έχει δουλέψει σε κουζίνες γνωστών εστιατορίων και ξενοδοχείων στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό. Το Cosa Nostra στο Κολωνάκι, τα γαλλικά εστιατόρια του IKOS, το Iberostar Playa Gaviotas στη Γερμανία, το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, το 1900 Οίνου Μέλαθρον στη Λευκωσία, είναι μερικές από αυτές.


Οι πρωτότυποι συνδυασμοί γεύσεων της χάρισαν το Βραβείο Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Μενού για το εστιατόριο 1900 Οίνου Μέλαθρον στη Λευκωσία, στα Time Out Eating Awards το 2009, ενώ το 2011 έλαβε το βραβείο Chef of the year. Έχει αναλάβει ένθετα μαγειρικής σε περιοδικά και εκπομπές, με πιο πρόσφατη τη συμμετοχή της στην εκπομπή του Mega «Όλα για σένα».



Κωνσταντίνα Ιωάννου
Η μαγειρική για την Κωνσταντίνα είναι πάθος, φαντασία, ψυχή και μεράκι. Ακολουθεί γεύσεις και αρώματα και δημιουργεί νέους πρωτότυπους συνδυασμούς, που αποτυπώνονται και φυλάσσονται στη γευστική μνήμη. Σε κάθε πιάτο βάζει και ένα κομμάτι από την ψυχή της. Είναι η δική της ταυτότητα. Απολαμβάνει να εξερευνά τον ατελείωτο κόσμο των ποιοτικών και καλών υλικών με μόνιμη έγνοια την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Κάθε φορά επιμένει να διατηρεί ένα υψηλό γαστρονομικό status, απέχοντας από τα πρόχειρα…


Η αγάπη σου για την καλή μαγειρική γεννήθηκε από...
Η αγάπη για τη μαγειρική είναι συνήθως κληρονομική, όχι βεβαία με τη γονιδιακή έννοια του όρου αλλά με την έννοια της στοργικής και δοτικής μητέρας, γιαγιάς που στηρίζει με τα φαγητά της όλες τις στιγμές της ανήλικης ζωής μας. Έτσι έγινε και με μένα…


Δούλεψες σε κουζίνες πολύ γνωστών μαγαζιών και ξενοδοχείων, όπως Μ. Βρετανία κτλ. Ποια ήταν η πιο καθοριστική εμπειρία για σένα στη μέχρι τώρα πορεία σου;
Το καλοκαίρι του 2004 δούλεψα σε ένα εστιατόριο της Μυκόνου. Είχε τη φήμη «του πολύ καλού εστιατόριου». Στην πραγματικότητα ήταν το χειρότερο «μαγαζί» που έχω συνεργαστεί ως τώρα. Αυτό λοιπόν ήταν σημείο καθοριστικό για την επαγγελματική μου πορεία, καθότι με ξύπνησε και μπόρεσα να δω λάθη που δεν θα κάνω ποτέ.


Έχεις μαγειρέψει για κάποιο επώνυμο πρόσωπο;
Έχω μαγειρέψει για σημαντικούς ανθρώπους όλου του κοινωνικού φάσματος, πολιτικοί, καλλιτέχνες κλπ.


Ποια υλικά σε εμπνέουν ιδιαίτερα στην κουζίνα;
Με εμπνέει η τρούφα, το αυγοτάραχο, η μαστίχα Χίου και ο κρόκος Κοζάνης.


Ποια ερμηνεία δίνεις στη φράση: «καλό φαγητό»;
Καλό φαγητό σημαίνει τη σωστή μεταχείριση των πρώτων υλών ώστε να μεταφέρονται τα θρεπτικά και γευστικά συστατικά στον ανθρώπινο οργανισμό.


Ποια σημασία έχει για σένα η καλή διατροφή;
Καλή διατροφή είναι η υγιεινή διατροφή, που εξασφαλίζει την πρόσληψη των απαραίτητων συστατικών και αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο βήμα προς ένα ευτυχισμένο και υγιή τρόπο ζωής


Υπάρχουν νέες τάσεις στη μαγειρική-ζαχαροπλαστική σήμερα;
Για κάποιον που ασχολείται λίγο παραπάνω με το φαγητό θα ξέρει ότι οι καινούργιες τάσεις μόνο καινούργιες δεν είναι. Αυτό που χαρακτηρίζει την εποχή μας είναι η αποχή από το κρέας, οι βλαστάνοντες σπόροι, ο ζωμός από κόκαλα… Για μια ακόμη φορά ο βασικός τρόπος διαβίωσης του κάμπου γίνεται must στις κουζίνες –ζαχαροπλαστεία των αστικών κέντρων. Το παρόν αναπαράγει το παρελθόν και το marketing είναι ο στιλίστας…



Αν χαρακτήριζες τη δουλειά σου με λίγες λέξεις…
Παράδοση, μνήμη, εφαρμοσμένη ποιητική διάθεση, γευστική έκφραση ψυχής και νου διάλογος του εγώ με τα υλικά.


Το φαγητό που σου φέρνει νοσταλγία…
Πατάτες τηγανητές με ντοματοσαλάτα και τυρί φέτα με ψωμί ζυμωτό. Τα καλοκαίρια μου, στη ζεστασιά των γονιών μου με τα αδέλφια μου.


Μετά την ελληνική κουζίνα, αγαπάς κατά σειρά…
Τη Γαλλική, τη νεοϋρκεζικη , την ιταλική, την αιγυπτιακή, την ιαπωνική.


Το σχόλιό σου για την κυπριακή γαστρονομική σκηνή… Θεωρείς ότι λείπει κάτι;
Παρόλη την πληθώρα των εστιατορίων μου λείπει ένας χώρος με ψυχή και μεράκι.


Σ’ ένα Μουσείο Γεύσης θα έβαζες…
Τη μαστίχα Χίου και το τιραμισού με μελομακαρονομπίσκοτο σιροπιασμένο με αμαρέτο, καραμέλα και κακάο με φλοίδες σοκολάτας υγείας (όλοι έχουμε πάθη)…


Για ποιον θα ήθελες να μαγειρέψεις και τι;
Θα ήθελα να μαγειρεύω για παιδιά κάτω των 7 ετών που η γευστική μνήμη διαμορφώνεται «καλλιεργείται» και εδραιώνεται. Ένας παιδικός ουρανίσκος δεν έχει σύνορα και η ειλικρίνεια τους είναι καθηλωτική. Έτσι θα τα ρωτούσα: «Τι δεν σας αρέσει να τρώτε;», και θα τους το μαγείρευα.


Ασχολείσαι με την οργάνωση μενού για ομάδες πληθυσμού, π.χ. πάσχοντες με συγκεκριμένες παθήσεις…
Οι τροφές που τρώμε και ο τρόπος που το σώμα του καθενός αντιδρά διαφέρουν ανάλογα με τις ανάγκες που αυτό έχει. Για τον καθένα μας υπάρχουν διαφορετικά «ευεργετικά συστατικά». Το φάρμακό σου είναι η τροφή σου και σύμφωνα με αυτόν τον προσανατολισμό και λογική καθώς και τη γνωσιακή εμπειρία οργανώνω μενού για πάσχοντες διαφόρων παθήσεων.


Οι στόχοι σου για το 2017. Μαθαίνουμε ότι ετοιμάζεις τον δικό σου χώρο εστίασης στη Λευκωσία…
Το 2017 θα αποτελέσει ορόσημο για τη μαγειρική μου περιπέτεια. Ετοιμάζουμε ένα θεματικό εστιατόριο με πεδίο αναφοράς τη Νέα Υόρκη του ‘30, μια εποχή που με γοητεύει η ατμόσφαιρά της. Όπως και η πολυπολιτισμική και γεμάτη εκπλήξεις νεϋορκέζικη κουζίνα, μια κουζίνα των Εθνών με παραδοσιακά πιάτα από το Μεξικό ως τη Γαλλία και από την Ιταλία ως το Chicago. Όλες οι γεύσεις με τη δική τους ταυτότητα. που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και καταλήγουν σε μια πιο αστικοποιημένη κουλτούρα. Το αποτέλεσμα; Θα το λατρέψετε!



Φωτογραφίες: Ελένη Παπαδοπούλου


Θερμές ευχαριστίες στο Μουσών Bistro & Bar, στη Λευκωσία, για τη φιλοξενία.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας