Φόρμα αναζήτησης

Προϊόντα προσωπικής φροντίδας: Πώς απειλούν την υγεία των παιδιών

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Clinical Pediatrics», τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, ευθύνονται για τους τραυματισμούς πάνω από 4.300 παιδιών τις ΗΠΑ, ετησίως.

Αν και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας χρησιμοποιούνται καθημερινά από εκατομμύρια ενήλικες, κρύβουν κινδύνους για τα παιδιά.

Αυτό αναφέρει μια νέα αμερικανική έρευνα που διήρκησε 15 χρόνια και διεξήχθη από το Κέντρο Έρευνας τραυματισμών του Νοσοκομείου Παίδων «Nationwide» των ΗΠΑ.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μεταξύ 2002 και 2016, περίπου 64.686 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, προσκομίστηκαν στα Επείγοντα και έλαβαν θεραπεία για τραυματισμούς που προκλήθηκαν από την χρήση προϊόντων προσωπικής φροντίδας.

Το ασετόν η κύρια αιτία τραυματισμών
Τα προϊόντα μαλλιών, νυχιών και περιποίησης της επιδερμίδας, χρησιμοποιούνται με ασφάλεια από ενήλικες, αλλά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς και δηλητηριάσεις στα μικρά παιδιά.

Οι συγγραφείς της έρευνας, κάνουν έκκληση στους γονείς, να φυλάσσουν τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής, μέσα στις συσκευασίες τους και μακριά από τα παιδιά.

Ελπίζουν μάλιστα ότι ακόμα και εάν τελικά τα παιδιά τα βρούν, η εικόνα του προϊόντος στη συσκευασία είναι πιθανό να τα κάνει να καταλάβουν, ότι η κρέμα σώματος που κρατάνε, για παράδειγμα, δεν είναι το αγαπημένο τους γιαούρτι.

Από όλους τους τραυματισμούς – συμπεριλαμβανομένων των δερματικών τραυματισμών και δηλητηριάσεων – η κατάποση ασετόν, ευθύνεται για πάνω από 17% των συνολικών τραυματισμών που σημειώθηκαν το διάστημα 2002- 2016.

Πώς μπορούν να προφυλαχθούν τα παιδιά;
Οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, να μην αφήνουν τα προϊόντα σε κοινή θέα και να μην τα χρησιμοποιούν μπροστά στα παιδιά καθώς αυτά, είναι πιθανό να μιμηθούν τις κινήσεις τους.

Εάν οι γονείς αφήνουν τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας σε κοινή θέα, δίνουν την δυνατότητα στα παιδιά να τα δοκιμάσουν κατά λάθος, γεγονός που ίσως θα έχει ως αποτέλεσμα την δηλητηρίαση ή τον τραυματισμό τους.

Σύμφωνα με την Ρεμπέκα ΜακΆνταμς, συγγραφέα της έρευνας, οι γονείς θα πρέπει να μπουν στην θέση των παιδιών και να προσπαθήσουν να καταλάβουν, ότι και εκείνα κρατώντας μια συσκευασία ενός τέτοιου προϊόντος.

«Αρκεί να μπει κάποιος στην θέση του παιδιού και θα καταλάβει πως ακριβώς προκύπτουν αυτά τα ατυχήματα. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν μπορούν να διαβάσουν, ώστε να καταλαβαίνουν οτι είναι αυτό που κρατούν. Βλέπουν ένα μπουκάλι, το οποίο έχει μια πολύχρωμη ετικέτα που τους τραβάει την προσοχή, ή μυρίζουν μια μυρωδιά που μοιάζει με κάτι που έχουν γευτεί στο παρελθόν οπότε, προσπαθούν να ανοίξουν την συσκευασία και να το δοκιμάσουν», αναφέρει σε δηλώσεις της στην ”Daily Mail”.

Πέρα από το ασετόν, που αναφέρθηκε παραπάνω, τα προϊόντα φροντίδας των νυχιών αντιπροσωπεύουν το 28,3% των τραυματισμών (εγκαύματα και δηλητηριάσεις), ενώ τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών (ισιωτικά, περμανάντ) είναι υπεύθυνα για πάνω από 52% σοβαρών τραυματισμών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα αρώματα, τα αιθέρια έλαια και οι κολόνιες, ευθύνονταν για το 12,7 % των τραυματισμών που υπέστησαν παιδιά, κατά τη διάρκεια των 15 ετών της έρευνας. Φαίνεται μάλιστα ότι τα παιδιά μπήκαν στον πειρασμό να δοκιμάσουν τα παραπάνω προϊόντα, εξαιτίας της φανταχτερής τους συσκευασίας ή επειδή ήταν σε κοινή θέα ή επειδή είδαν τους γονείς τους να τα χρησιμοποιούν.

Η ΜακΆνταμς αναφέρει επίσης ότι η μελέτη σίγουρα έχει αριθμητικές αποκλίσεις, στην καταμέτρηση των τραυματισμών που οφείλονται σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας διότι δεν συμπεριλαμβάνει του τραυματισμούς που αντιμετωπίσθηκαν στο σπίτι ή από παιδίατρο.