Φόρμα αναζήτησης

Πώς να φτιάξετε σπιτικό προζύμι

Σε ένα μπολ που κλείνει ρίχνουμε 1 ποτήρι αλεύρι σκληρό και σταδιακά περίπου 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη την οποία μπορούμε να πλάσουμε εύκολα σε μπάλα, και την αφήνουμε σκεπασμένη με μια πετσέτα, σε ζεστό μέρος για 24 ώρες.

Την επομένη, προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας αλεύρι και λίγο χλιαρό νερό. Ξαναπλάθουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη, κάνουμε μπάλα, λίγο μεγαλύτερη, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για άλλες 24 ώρες. Την τρίτη μέρα, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.

Την τέταρτη μέρα θα παρατηρήσουμε ότι έχει φουσκώσει και ότι το ζυμάρι μας θα είναι γεμάτο μικρές φουσκάλες. Θα μυρίζει έντονα, σαν να έχει ξινίσει. Το προζύμι είναι έτοιμο και είτε το χρησιμοποιούμε αμέσως είτε το βάζουμε σε ένα μπολ που να κλείνει καλά και το διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου 12.

Για να ζυμώσετε ψωμί με αυτό το προζύμι, πρέπει να το “ξυπνήσετε” πρώτα. Βγάζετε λοιπόν το προηγούμενο βράδυ από το ψυγείο όση ποσότητα χρειάζεται η συνταγή σας και το ανακατεύετε με ½ φλιτζάνι αλεύρι και ¼ φλιτζανιού νερό. Το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 12 ώρες τουλάχιστον. Αυτό το έτοιμο προς χρήση προζύμι λέγεται «ανάπιασμα».

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε όλο σχεδόν το προζύμι που έχετε στο ψυγείο για να φτιάξετε ψωμί τότε πρέπει να κρατήσετε λίγο. Θα αφαιρέσετε λοιπόν περίπου 1 φλιτζάνι από το προζύμι και θα το «ταΐσετε» με 1 φλιτζάνι αλεύρι και ½ φλιτζάνι νερό. Θα το σκεπάσετε και θα το αφήσετε όλο το βράδυ σε ζεστό μέρος να φουσκώσει πάλι πριν το φυλάξετε στο ψυγείο.

Από την Αιμιλία Περικεττάλλα