Φόρμα αναζήτησης

Ποπ κορν: Πότε είναι επικίνδυνο για την υγεία μας;

Το ποπ κορν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και δεν δίνει πολλές θερμίδες, γεγονός που δικαιολογεί εν μέρει τον χαρακτηρισμό «υγιεινό σνακ» και την… άνευ ορίων κατανάλωσή του στον κινηματογράφο ή άλλες περιστάσεις.

Πριν αρχίσετε όμως να καταναλώνετε ποπ κορν με τις χούφτες, πρέπει να είστε προσεκτικοί, καθώς δεν είναι όλα φτιαγμένα με τον ίδιο τρόπο.

Όταν το ποπ κορν φτιάχνεται με τη χρήση θερμού αέρα και είναι ελαφρώς αλατισμένο, τότε αποτελεί όντως υγιεινό σνακ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καταναλώνεται ολόκληρο με τη φλούδα και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, χαρακτηριστικά που έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, κάποιων μορφών καρκίνου και άλλων προβλημάτων υγείας.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, τα μισά δημητριακά που καταναλώνουμε, πρέπει να είναι ολικής αλέσεως. Κάθε μερίδα ποπ κορν περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες από το ψωμί ολικής αλέσεως.

Το ποπ κορν είναι φθηνό, νόστιμο και όταν προετοιμάζεται σωστά, αποτελεί υγιεινή εναλλακτική για όσους δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά ή δημητριακά ολικής αλέσεως.

Το ποπ κορν που θα βρείτε όμως στον κινηματογράφο διαφέρει πολύ από αυτό που φτιάχνεται στο σπίτι. Μία μερίδα ποπ κορν κινηματογράφου μπορεί να δίνει έως και 1.090 θερμίδες και 2.650mg νατρίου.

Το νάτριο, δηλαδή το αλάτι, αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου υπέρτασης και εγκεφαλικού και πρέπει να αποφεύγεται για την πρόληψη των καρδιαγγειακών.

Κάποια ποπ κορν παρασκευάζονται επίσης με κραμβέλαιο, ενώ άλλα είναι επικαλυμμένα με ζάχαρη

Τα συσκευασμένα ποπ κορν που προορίζονται για φούρνο μικροκυμάτων, είναι επίσης πολύ επιβλαβή για την υγεία και έρευνες έχουν δείξει ότι συνδέονται με προβλήματα στη λειτουργία των πνεμόνων.

Ο λόγος είναι ότι περιέχουν διακετύλιο, έναν αρωματικό παράγοντα, που αρχικά ερευνήθηκε από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC) ως ένοχο για τον «πνεύμονα ποπ κορν», ένα είδος βρογχίτιδας που προσβάλλει τους εργαζομένους σε εργοστάσια που φτιάχνουν ποπ κορν για φούρνο μικροκυμάτων και σε εγκαταστάσεις που καβουρδίζουν καφέ.

Αν και το διακετύλιο είναι ασφαλές για κατανάλωση, η εισπνοή του «με τη μορφή και την ποσότητα, που ενδέχεται να εκτεθούν οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία τροφίμων και χημικών ουσιών», μπορεί να προκαλέσει πνευμονική νόσο, σύμφωνα με το «CDC». Οι παθήσεις περιλαμβάνουν αποφρακτική βρογχιολίτιδα, στην οποία οι μικροί αεραγωγοί των πνευμόνων καταστρέφονται από ουλώδη ιστό και φλεγμονή.

Εκτός από φυτικές ίνες, το ποπ κορν είναι επίσης πλούσιο σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ενώσεις που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και υγεία του πεπτικού, ενώ συμβάλλουν στη μείωση κάποιων μορφών καρκίνου.

Ένα άλλο πλεονέκτημα τέλος, είναι ότι προκαλεί κορεσμό που σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες και τον χαμηλό αριθμό θερμίδων βοηθούν στην προσπάθεια απώλειας βάρους.