POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Mελέτη: Πιο βλαβερό για την υγεία το συμβατικό τσιγάρο σε σχέση με τα προϊόντα καπνούΠιο βλαβερό για την υγεία το συμβατικό τσιγάρο σε σχέση με τα προϊόντα καπνού, σύμφωνα με ελληνική μελέτη πανεπιστημίου

Σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση της αρτηριακής σκληρίας και επιβάρυνση του οξειδωτικού φορτίου προκαλεί το συμβατικό τσιγάρο σε σχέση με νέα προϊόντα θέρμανσης καπνού, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την επίδραση του προϊόντος θέρμανσης καπνού σε εξειδικευμένους δείκτες της καρδιακής λειτουργίας, της αρτηριακής σκληρίας, της ενδοθηλιακής ακεραιότητας, καθώς και σε βιοδείκτες του οξειδωτικού φορτίου και θρόμβωσης μελέτησε το Εργαστήριο Προληπτικής Καρδιολογίας της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ.

Για τα ευρήματα της έρευνας μίλησε σε συνέντευξη σε ελληνική ιστοσελίδα ο Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Διευθυντής του Εργαστηρίου, στο Γενικό Νοσοκομείο «Αττικό», Ιγνάτιος Οικονομίδης στο περιθώριο συνέντευξης τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου (ΕΕΛΙΑ).

Οι καπνιστές βοηθήθηκαν από το IQOS

 Σύμφωνα με τον κύριο Οικονομίδη, η μελέτη έγινε σε καπνιστές μέτριους προς βαρείς, δηλαδή με πάνω από 25 τσιγάρα την ημέρα και έγινε σε δύο φάσεις. «Στην οξεία φάση συγκρίναμε στον ίδιο ασθενή το κάπνισμα με IQOS με το κάπνισμα συμβατικού τσιγάρου. Μελετήσαμε δείκτες αγγειακής λειτουργίας και το οξειδωτικό φορτίο του οργανισμού. Είδαμε, λοιπόν, στην οξεία φάση πώς όταν έκαναν το συμβατικό τσιγάρο υπήρχε μεγάλη βλάβη στα αγγεία και μεγάλη αύξηση του οξειδωτικού φορτίου. Αυτό δεν παρατηρήθηκε με το IQOS». Τους 70 ασθενείς, οι ερευνητές προχώρησαν σε παρακολούθηση για έναν χρόνο, όπου κάπνιζαν μόνο IQOS και παρατηρήθηκαν κάποιοι επιπλέον δείκτες μυοκαρδιακής λειτουργίας. «Παρατηρήσαμε, λοιπόν, πως στο μήνα επάνω, συγκριτικά με τη βασική μελέτη, υπήρξε μια βελτίωση και στην καρδιακή λειτουργία και στη στεφανιαία ροή (στη ροή στα στεφανιαία αγγεία), η οποία ήταν πολύ σημαντική. Συγκριτικά, δε, με μια ομάδα ελέγχου καπνιστών, αυτή ήταν πολύ μεγάλη μεταβολή. Ενδεικτικό είναι ότι υπήρχε όφελος στο μήνα επάνω στην αγγειακή υγεία», εξηγεί ο κύριος Οικονομίδης. Τι πρακτικά σημαίνει αυτό για τους γιατρούς; «Το ενδοθήλιο που καλύπτει τα αγγεία είναι το πρώτο που επηρεάζεται από τους παράγοντες κινδύνου. Αν αυτό λειτουργεί καλά δεν θα δημιουργηθεί θρόμβος και δεν θα προκληθεί έμφραγμα. Άρα το γεγονός ότι περιορίζουμε τη βλάβη του είναι πολύ σημαντικό για επόμενα επαπειλούμενα καρδιαγγειακά επεισόδια».

 

«Είναι μία εναλλακτική λύση για όσους δεν μπορούν να κόψουν το τσιγάρο»

Είναι προφανές πως στόχος του κάθε γιατρού είναι να διακόψει στον ασθενή του τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος. Στις ΗΠΑ έχει παρατηρηθεί, επειδή τα νέα καπνικά συστήματα είναι gadgets, να τα υιοθετούν πολλά νέα παιδιά. Υπάρχει, συνεπώς, ο κίνδυνος να υιοθετήσουν μια συνήθεια, που ενδεχομένως μπορεί και να μην υιοθετούσαν, επειδή είναι ελκυστικό σαν προϊόν. «Αυτό είναι ένα ζήτημα, λέει ο κύριος Οικονομίδης, ωστόσο αναφέρει πως στόχος είναι να βελτιώσουμε την καρδιαγγειακή υγεία, άρα να διακόψουμε το κάπνισμα, ενώ επισημαίνει πως ακόμα και το IQOS περιέχει νικοτίνη, που επίσης προκαλεί μια βλάβη». Ποιο είναι το αντιστάθμισμα; Σύμφωνα με τον καθηγητή επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί που έχουν προσπαθήσει πολλές φορές να διακόψουν το κάπνισμα, με διάφορους τρόπους (αφού υπάρχουν και φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος, άρα και νικοτινικά παράγωγα) και δεν το έχουν επιτύχει είναι μια εναλλακτική λύση, γιατί τουλάχιστον δεν απελευθερώνεται μονοξείδιο, δεν απελευθερώνεται πίσσα ή βλαβερές αλδεΰδες, που συνδέονται και με καρδιαγγειακά και με καρκίνο.

 

Θα γίνουν κι άλλες μελέτες

Πλέον, σύμφωνα με τον κύριο Ιγνάτιο Οικονομίδης συζητείται διενέργεια πολυκεντρικών μελετών, με τη συμμετοχή πολλών κρατών, ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μαζί και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Έτσι ενδεχομένως, αφού θα έχουμε μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων θα δούμε και συμβάντα, όπως εμφράγματα και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια», αναφέρει.

 

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη δισλιπιδαιμία

Στη συνέντευξη τύπου, που οργανώθηκε στο πλαίσιο της Επιστημονικής Εκδήλωσης «Αθηναϊκές Ημέρες Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου», συζητήθηκαν και οι νεότερες οδηγίες για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας. «Τα επιστημονικά δεδομένα που αποκτήσαμε τα τελευταία χρόνια έδειξαν πως δεν υπάρχει χαμηλότερο όριο ασφαλείας στη χαμηλή LDL, αλλά το όφελος από την μείωση των καρδιαγγειακών συμβάντων μεγαλώνει όσο η LDL πέφτει πιο χαμηλά. Το όσο πιο χαμηλά, τόσο πιο καλά, επιβεβαιώνεται συστηματικά σε κάθε καινούργια μελέτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Ρίχτερ, Διευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής, Ευρωκλινική, Μέλος ΔΣ ΕΕΛΙΑ.

 

Αντιδιαβητικά φάρμακα και καρδιαγγειακά επεισόδια

Στη συνέντευξη τύπου συζητήθηκαν και οι επιπτώσεις του σακχαρώδη διαβήτη τόσο στην καρδιακή ανεπάρκεια όσο και στα καρδιαγγειακά επεισόδια. «Τα τελευταία χρόνια, νεότερα αντιδιαβητικά φάρμακα, και συγκεκριμένα της κατηγορίας των SGLT-2 Αναστολέων και των αγωνιστών του υποδοχέα του GLP-1, βρέθηκε ότι μειώνουν την επίπτωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων και της εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, ακόμα ενίοτε και των θανάτων, ιδιαίτερα σε άτομα με εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο ή πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της. Έτσι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για την μελέτη της καρδιοπροστατευτικής τους επίδρασης ακόμα και σε άτομα χωρίς διαβήτη (υπάρχουν ήδη, αρχικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση για την καρδιακή ανεπάρκεια)», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Γ.Γ. της ΕΛΛΙΑ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.