Φόρμα αναζήτησης

«Ο πιο αχάριστος άνθρωπος που γνώρισα είναι η Νανά Μούσχουρη»

«Δεν φοβάμαι ούτε τον ληστή ούτε τον φονιά. Φοβάμαι τον αχάριστο άνθρωπο. Γιατί αυτό δεν συγχωρείται με τίποτα. Εγώ, αν θέλω να βρίσω κάποιον, θα τον πω αχάριστο.

Για μένα ο πιο αχάριστος άνθρωπος που γνώρισα είναι η Νανά Μούσχουρη, γιατί ό,τι είναι τώρα, ό,τι έγινε, το οφείλει σε μένα. Με παρακολουθούσε, έπαιρνε τους δασκάλους μου και σιγά σιγά αναρριχήθηκε. Εγώ την ανακάλυψα σε μια παράσταση ανάμεσα στο κοινό και την ανέβασα στη σκηνή. Αλλά αυτό είναι μια μεγάλη ιστορία. Επειδή δεν ήξερε καμία ξένη γλώσσα και οι θεατές στο κέντρο που τραγουδούσε τότε, το Τζάκι, ήθελαν διεθνές ρεπερτόριο, ερχόταν σπίτι μου, που ήμασταν από τα πρώτα σπίτια με πικ-απ στην Αθήνα, της έγραφα τους γαλλικούς στίχους στα ελληνικά και της τους μάθαινα. Τη βοήθησα πάρα πολύ, ακόμη και στις γνωριμίες που είχα. Όταν κέρδισε στο φεστιβάλ τραγουδιού της Βαρκελώνης το ’60 τη ρώτησαν για μένα. Και εκείνη είπε: «Δεν τη θυμάμαι. Αν ήταν καλή τραγουδίστρια θα τη θυμόμουν». Το θεώρησα τρομερή αχαριστία».

Αυτά τα λόγια ανήκουν στη Ζωή Κουρούκλη (πρώτη εξαδέλφη της Ζωής Λάσκαρη), τη μεγαλύτερη jazz φωνή της Ελλάδας για τρεις δεκαετίες. Η γυναίκα που έκανε μία τεράστια καριέρα και εγκατέλειψε τα πάντα για να αφοσιωθεί στην οικογένεια της. Με τη συνέντευξή της στο Down Town προκαλεί αίσθηση με την αποκαλυπτική αναφορά της στη Νανά Μούσχουρη.