Φόρμα αναζήτησης

Αυστρία: κρατικό μυστικό το δίπλωμα της αυτοκρατορικής πετσέτας

Το δίπλωμα της αυτοκρατορικής πετσέτας σε σχήμα κρίνου! Διαρκεί τρία με τέσσερα λεπτά περίπου το δίπλωμα της πετσέτας, η οποία είναι από φίνο λινό ύφασμα και στολισμένη με τον διπλό αετό, το οικόσημο των Αψβούργων*. Είναι ένα τετραγωνικό μέτρο και οι δυο γυναίκες αναλαμβάνουν με μεγάλη επιμέλεια να τη διπλώσουν.
Στο τέλος τοποθετούν μέσα σε αυτήν ένα αυτοκρατορικό ψωμάκι και μια αλατιέρα. «Αυτό σταθεροποιεί επιπλέον την πετσέτα» λέει η Αλίν Σβαμπλ.

Όπως αναφέρει η DW το υπέροχο θέαμα απόλαυσαν φέτος από κοντά το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου καθώς και ο Πρίγκιπας Κάρολος με τη σύζυγό του Καμίλα.

Παράδοση 200 χρόνων
Το δίπλωμα της πετσέτας έχει μεγάλη παράδοση. Πριν από 200 χρόνια τη δίπλωναν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, δηλώνει η Εύα Ότλινγκερ, ειδική από το τμήμα φύλαξης των επίπλων του Ανακτόρου. Στα τραπέζια των πλουσίων οι καλοδιπλωμένες πετσέτες ήταν δείγμα κοινωνικής ανέλιξης.
Τις δίπλωναν μάλιστα κατά τέτοιον τρόπο ώστε να υποδηλώνεται ποιο θα είναι το κύριο έδεσμα όπως για παράδειγμα ψάρι, κυνήγι, πουλερικά.

*Ο Οίκος των Αψβούργων (γερμανικά: Haus Habsburg, ισπανικά: Casa de Habsburgo) ή απλά Αψβούργοι, ήταν μία από τις πιο σημαντικές βασιλικές δυναστείες στην Ευρώπη. Είναι γνωστοί ως ο οίκος προέλευσης όλων των επίλεκτων Αυτοκρατόρων της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μεταξύ του 1438 και του 1740, καθώς και ως η δυναστεία της αυτοκρατορίας της Αυστρίας και της αυτοκρατορίας της Ισπανίας, αλλά και των βασιλείων πολλών άλλων χωρών. Με καταγωγή αρχικά από την Ελβετία, η δυναστεία των Αψβούργων αρχικά κυβέρνησε την Αυστρία για περισσότερους από έξι αιώνες. Μία σειρά βασιλικών γάμων έφερε στην κληρονομιά του οίκου τη Βουργουνδία, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία, τη Βοημία, την Ουγγαρία και άλλες περιοχές της Ευρώπης. Το 16ο αιώνα ο οίκος διαχωρίστηκε στον βασικό Ισπανικό κλάδο των Αψβούργων και στον ήσσονα Αυστριακό κλάδο.