Ο Μιτεράν και η Πινζό έκρυβαν επί πολλά χρόνια, επιμελώς, την ταυτότητα της κόρης τους Μαζαρίν, κρατώντας την σε ημι-απομόνωση σε ένα μεγάλο διαμέρισμα στο Παρίσι, όπου ζούσε διπλή ζωή λέγοντας ψέματα για την πραγματική της ταυτότητα. Σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2005, η Πινζό περιέγραφε τον Μιτεράν ως ένα πολύ στοργικό πατέρα. Τώρα, όμως, καθώς πλησιάζουν τα 50ά της γενέθλιά, τον Δεκέμβριο, η Μαζαρίν Πινζό παρουσιάζει μια πιο ζοφερή εκδοχή της παράδοξης ανατροφής της με ένα νέο βιβλίο, το «11 quai Branly», στο οποίο ισχυρίζεται ότι οι γονείς της «της έκλεψαν αυτό που θα μπορούσε να είναι μια κανονική παιδική ηλικία», υποδηλώνοντας ότι αυτό της έκανε μεγάλη ζημιά.
Από την ηλικία των 9 ετών μέχρι που έκλεισε τα 16 της, η συγγραφέας Μαζαρίν Πινζό, κόρη του εκλιπόντος Γάλλου προέδρου και της επί μακρόν ερωμένης του, Αν Πινζό, ζούσε σε ένα διαμέρισμα 300 τ.μ. στο Palais de l’Alma, ένα κρατικό συγκρότημα κτιρίων στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα στο 7ο διοικητικό διαμέρισμα του Παρισιού, το οποίο χτίστηκε επί Ναπολέοντος III.
Τρεις και πλέον δεκαετίες αργότερα η διακεκριμένη συγγραφέας επέστρεψε -με την άδεια του νυν προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και των ενοίκων- για ένα 24ωρο στο διαμέρισμα όπου μεγάλωσε στο Quai Branly στις όχθες του Σηκουάνα.
Το διαμέρισμα βρίσκεται μέσα σε ένα συγκρότημα κατοικιών ιδιοκτησίας του γαλλικού κράτους, το οποίο στεγάζει δημόσιους υπαλλήλους που συνεργάζονται με την γαλλική προεδρία. «Δεν πίστευα ότι ο αρχισυντάκτης μου θα κατάφερνε να πάρει την άδεια να επιστρέψω εδώ. Τα κατάφερε απίστευτα γρήγορα», δήλωσε η 49χρονη στο Γαλλικό πρακτορείο. «Δεν μπορούσα να το φανταστώ στην αρχή. Όταν είπα το “ναι”, σκέφτηκα ότι θα είναι διασκεδαστικό, ενδιαφέρον, μια περιπέτεια», είπε για την εμπειρία της που αφηγείται στο νέο της βιβλίο με τίτλο «11 quai Branly», που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα.
Το γλυκόπικρο ταξίδι στο παρελθόν της νόθας κόρης του Μιτεράν
Στο βιβλίο της αυτό η Μαζαρίν Πινζό επιχειρεί μια αναδρομή στα παιδικά της χρόνια από την ηλικία των εννέα έως 16 ετών στο Alma. Εκεί, όπου μεγάλωσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ως νόθα κόρη του Φρανσουά Μιτεράν και έζησε χρόνια δύσκολα, καλυμμένα από το πέπλο της μυστικότητας μέχρι τη δημοσίευση το 1994 από το Paris Match μιας φωτογραφίας της σε ηλικία 19 ετών, όταν ο πατέρας της, Φρανσουά Μιτεράν, ήταν 78 ετών.
Ήταν τότε που η Γαλλία ανακάλυψε το νόθο τέκνο του Προέδρου της Δημοκρατίας, την κόρη που απέκτησε από τον δεσμό του με την Αν Πινζό, ιστορικό τέχνης, ειδική στη γλυπτική του 19ου αιώνα, επιμελήτρια στο Μουσείο του Λούβρου και στη συνέχεια στο Μουσείο Orsay.
Η νόθα κόρη του Μιτεράν, Μαζαρίν Πινζό, πέρασε μια επταετία ημι-απομονωμένη σε διαμέρισμα 300 τ.μ. στο Παρίσι, αναγκασμένη να ζει διπλή ζωή και να λέει ψέματα για την ταυτότητά της στους συμμαθητές της / Φωτογραφία αρχείου: Wikimedia Commons
Στο ίδιο γαλλικό περιοδικό η καταξιωμένη σήμερα συγγραφέας Πινζό ανατρέχει στα δύσκολα παιδικά της χρόνια, ενώ από το 2016 έχει προσθέσει ένα M. στο όνομά της, αυτό του Μιτεράν, που είναι πλέον μέρος του επωνύμου της.
«Η μητέρα και η κόρη μετακόμισαν στο διαμέρισμα στο 7ο διαμέρισμα του Παρισιού το 1983. Η ύπαρξή τους δεν έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό», γράφει το Paris Match. Ένα διαμέρισμα στο διάσημο Palais de l'Alma, όπου η μικρή Μαζαρίν είχε μια ζωή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φυσιολογική: «Πρωινό με τη μητέρα της, σχολείο, ποδοσφαιρικοί αγώνες στην τηλεόραση με τον πατέρα να ουρλιάζει σε κάθε γκολ, γονείς εραστές», καθώς ο Μιτεράν παραδέχτηκε το 1984 ότι ήταν ο πατέρας της Μαζαρίν Πινζό και επισκεπτόταν τα βράδια τον καρπό του κρυφού του έρωτα αφήνοντας την επίσημη σύζυγό του, Ντανιέλ Μιτεράν.
Στο αυτό το κτιριακό σύμπλεγμα, ένα είδος πολυτελών στρατώνων, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Jacques-Martin Tétaz το 1861, μεγάλωσε η μικρή «Ζaza», όπως ήταν το παρατσούκλι της Μαζαρίν, για σχεδόν δώδεκα χρόνια, υπό την επίβλεψη του François de Grossouvre, φίλου και έμπιστου του Μιτεράν, που έμενε στον επάνω όροφο», σύμφωνα με τη Libération.
Η κρυφή και δύσκολη εφηβεία της κόρης του Μιτεράν στο Alma
Ωστόσο, η περίοδος της εφηβείας ήταν περίπλοκη για τη νόθα κόρη του Μιτεράν, που ένιωθε φυλακισμένη στο διαμέρισμα αυτό. «Δεν έζησα στο Quai Branly και όμως έζησα εκεί. Έσβησα σε σημείο να γίνω αόρατη στον εαυτό μου», είπε η διδάκτωρ της φιλοσοφίας στο Paris Match.
Στις συνεντεύξεις της επαναλαμβάνει πόσο δύσκολη ήταν η διπλή ζωή της: «Ουδέποτε είπα κάτι στους γονείς μου, όχι για να κρύψω πράγματα, αλλά γιατί η σιωπή που μου επιβλήθηκε με έκανε να χάσω τη δυνατότητα να μιλάω. Στον έξω κόσμο δεν μιλούσα ποτέ για όσα συνέβαιναν στο σπίτι. Ζούσαμε σε μια φούσκα, αποκομμένη από την κοινωνία. Καμία από τις αναμνήσεις μου δεν συνδέεται με κάποια μεγάλη συλλογική ή δημόσια εκδήλωση».
Η κατάθλιψη πλανιόταν στη ζωή της νεαρής κόρης του Μιτεράν, μέχρι που αποφάσισε να φύγει από το "Alma". Χωρίς να υποτιμά τους γονείς της, τους οποίους λατρεύει, η διανοούμενος λέει ξεκάθαρα: «Έφυγα γιατί ένιωθα ότι θα πέθαινα».
Τα παιδικά της χρόνια παραμένουν μια σημαντική αλλά μακρινή εποχή για τη συγγραφέα - αρθρογράφο πολιτιστικών θεμάτων και διαχειρίστρια του Ινστιτούτου Φρανσουά Μιτεράν. Παντρεμένη από το 2017 με τον τον Ντιντιέ λε Μπρε, ανώτερο διπλωμάτη, είναι μητέρα τριών παιδιών, καρπών της προηγούμενης σχέσης της με τον σκηνοθέτη και παραγωγό Mohamed Ulad-Mohand.
Πηγή: iefimerida.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.