Μπαίνοντας σε μια καλή κάβα ή ακόμα και στο σουπερμαρκετ βλέπουμε μια μεγάλη γκάμα κρασιών, σε όλες τις αποχρώσεις του λευκού, κόκκινου και ροζέ, απο τα πιο οικονομικά μέχρι και πανάκριβα κρασιά. Πώς θα διαλέξουμε το καλύτερο κρασί;
1. Ρωτάμε
Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να διαλέξουμε ένα καλό κρασί είναι να ρωτήσουμε κάποιον ο οποίος γνωρίζει περισσότερα από εμάς για τα κρασιά. Για παράδειγμα τον υπάλληλο της κάβας ή ακόμα και κάποιο φίλο ή γνωστό μας ο οποίος γνωρίζει κάποια πράγματα για το κρασί. Αν δώσουμε στον υπάλληλο της κάβας της απαραίτητες πληροφορίες όπως κάποια κρασιά που έχουμε δοκιμάσει και μας αρέσουν, με τι φαγητό θα το συνοδεύσουμε, πόσα χρήματα είμαστε διατεθειμένοι να ξοδέψουμε κλπ τότε σίγουρα θα μας προτείνει 2-3 καλά κρασιά που κατά πάσα πιθανότητα θα μας αρέσουν. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η γεύση είναι υποκειμενική και δεν έχουμε όλοι τα ίδια γούστα.
2. Με τι φαγητό θα συνοδεύσουμε το κρασί μας;
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβουμε υπόψη πριν διαλέξουμε ένα κρασί είναι με τι φαγητό θα το συνοδεύσουμε καθώς δεν ταιριάζουν όλα τα κρασιά με όλα τα φαγητά. Με το κατάλληλο φαγητό μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα και να απολαύσουμε τα ιδιαίτερα αρώματα και την γεύση ενός κρασιού. Οπότε αν το μενού περιλαμβάνει μοσχαρίσιο κρέας με κόκκινη σάλτσα, ένα πιο βαρύ φαγητό, τότε ένα κόκκινο παλαιωμένο κρασί θα ταίριαζε απόλυτα. Αν όμως το μενού περιλαμβάνει ριζότο με θαλασσινά σε λευκή σάλτσα τότε η καλύτερη επιλογή είναι ένα δροσερό λευκό κρασί.
3. Τι χρονιά να επιλέξω;
Πριν αποφασίσετε ποιάς χρονιάς θα είναι το κρασί που θα επιλέξετε θα πρέπει πρώτα να παρατηρήσετε καλά τις συνθήκες διατήρησης. Αν είστε σε μια κάβα και στο μέρος όπου είναι τα κρασιά δεν έχει δροσιά ακόμα και το καλοκαίρι τότε ίσως θα πρέπει να πάτε σε άλλη κάβα. Τα κρασιά θέλουν σωστές συνθήκες διατήρησης όπως θερμοκρασία περίπου στους 17 βαθμούς και ανάλογη υγρασία. Εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες τότε μπορείτε να προχωρήσετε στην επιλογή της χρονιάς. Αν επιθυμείτε κόκκινο κρασί τότε όσο πιο παλιό τόσο καλύτερο. Βέβαια ανάλογα με το κρασί καθώς κάποια κρασιά δεν επιδέχονται μακροχρόνια παλαίωση. Επίσης να έχετε υπόψη ότι όσο πιο παλιό τόσο πιο ακριβό θα είναι. Αν από την άλλη έχετε επιλέξει ένα λευκό ή ροζέ κρασί τότε καλύτερα να διαλέξετε την προηγούμενη χρονιά.
4. Κοιτάμε προσεκτικά την ετικέτα
Καλό είναι να επιλέγουμε κρασιά από γνωστούς παραγωγούς εκτός και αν μας έχει προτείνει κάποιο άλλο ο υπάλληλος της κάβας. Επίσης καλό είναι να επιλέγουμε κρασιά τα οποία στην ετικέτα τους έχουν την ένδειξη “ΠΟΠ” που σημαίνει “προστατευόμενη ονομασία προέλευσης” και να κοιτάμε την προέλευση του κρασιού. Τέλος, πολλές ετικέτες εμφανίζουν και τα βραβεία που έχει πάρει το κάθε κρασί.
5. Τι ποικιλία να διαλέξουμε;
Η επιλογή της ποικιλίας του κάθε κρασιού εξαρτάται από τις γευστικές προτιμήσεις του καθενός καθώς κάθε ποικιλία έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Σε κάθε μπουκάλι, στην περιγραφή του, θα δείτε τι ποικιλία είναι και τα χαρακτηριστικά του. Καλό είναι να επιλέγουμε ένα κρασί το οποίο έχει μόνο μία ποικιλία και όχι συνδυασμό ποικιλιών, για παράδειγμα 100% Αγιωργίτικο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απόλυτο καθώς υπάρχουν κρασιά τα οποία έχουν παντρέψει άψογα 2 ή και 3 ποικιλίες.
Αυτά είναι τα βασικά που πρέπει ο καθένας να γνωρίζει πριν αγοράσει κάποιο κρασί. Μην ξεχνάμε ότι πρέπει να ανοίγουμε το μπουκάλι κρασί τουλάχιστον μισή ώρα πριν την κατανάλωση για να το αφήσουμε να αναπνεύσει σωστά για να απολαύσουμε τα ιδιαίτερα αρώματά του. Αν το βάλουμε σε μια κανάτα, τότε ακόμα καλύτερα. Κάποια παλαιωμένα κόκκινα κρασιά θέλουν ακόμα και 2 ώρες να αναπνεύσουν πριν τα πιούμε.
Ένας εύκολος τρόπος να καταλάβουμε αν το κρασί που επιλέξαμε είναι όντως καλό κρασί, είναι να παρατηρήσουμε αν αφήνει δάκρυα στο ποτήρι κατά το σερβίρισμα. Αν όντως αφήνει, τότε συγχαρητήρια, έχετε επιλέξει ένα υψηλής ποιότητας κρασί! Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά πολλά κρασιά κακής ποιότητας και θέλει ιδιαίτερη προσοχή όταν αγοράζουμε ένα κρασί. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η ζωή είναι πολύ μικρή για να πίνουμε κακό κρασί!
Τέλος, στο τραπέζι σας μπορεί να έχει θέση και η κουμανταρία- το ποτό των βασιλιάδων, όπως τη χαρακτηρίζει ο Όμηρος. Η κουμανταρία κατέχει το ρεκόρ του παλαιότερου προϊόντος «Με ονομασία προέλευσης». Μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε μια ωραία κουμανταρία, και να την προσφέρετε στην έναρξη ή στην ολοκλήρωση του δείπνου, εν είδει λικέρ. Σε κάθε περίπτωση απολαύστε τη με μέτρο γιατί είναι πολύ γλυκός οίνος.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.