Ανάμεσα στις ταινίες είναι και τα αριστουργήματα όπως «Ο Γατόπαρδος» ή «Ο κλέψας του κλέψαντος», έγινε πριν λίγες ημέρες ογδόντα ετών.
Η Καρντινάλε, ανήκει στην κατηγορία των πρωταγωνιστριών, που εκτός από την απαραίτητη ακτινοβολία, την αξεπέραστη γοητεία της, τη μοναδική βραχνή και τόσο ερωτική φωνή της, το σκέρτσο και τη φρεσκάδα, τα μαύρα της μεγάλα και λαμπερά μάτια, διέθετε όλα τα χαρακτηριστικά των σταρ που έλαμψαν μεταπολεμικά.
Είχε την ευκολία, την πλαστικότητα, να ερμηνεύει μία τεράστια γκάμα ρόλων, από κλασική φτωχή Ναπολιτάνα (αν και γεννημένη στη Τυνησία) ως και πριγκίπισσα ή απόμακρη ντίβα και όλα αυτά με ένα κινηματογραφικό ήθος που δύσκολα βρίσκουμε τις τελευταίες δεκαετίες. Μαζί με τα ιερά τέρατα Σοφία Λόρεν και Τζίνα Λολομπρίτζιτα, αλλά και τη Σιλβάνα Μάγκανο, τη Βίρνα Λίζι, τη Μόνικα Βίτι, τη Λάουρα Αντονέλι συνθέτουν την πιο γερή και ίσως ανεπανάληπτη ομάδα ηθοποιών που δύσκολα θα εμφανιστεί τις επόμενες δεκαετίες.