6 τροφές για επίπεδη κοιλιά, με επιστημονικές αποδείξεις

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 26.1.2017
6 τροφές για επίπεδη κοιλιά, με επιστημονικές αποδείξεις
Έχουμε εμμονή με την κοιλιά. Και συγκεκριμένα με την επίπεδη κοιλιά. Τον χειμώνα μπορεί να μην μας ενδιαφέρει και τόσο, το καλοκαίρι όμως;

Βάλε στόχο το όριο των 1.500 θερµίδων τη µέρα και ενσωµάτωσε αυτές τις σούπερ τροφές στη διατροφή σου οι οποίες –και µε επιστηµονικές αποδείξεις– θα µειώσουν την περίµετρο της µέσης σου.Ξιδι
Σε µελέτη οι συµµετέχοντες κατανάλωναν ένα ρόφηµα τη µέρα που περιείχε είτε µία είτε δύο κουταλιές της σούπας ξίδι ή ένα ρόφηµα placebo χωρίς καθόλου ξίδι. Έπειτα από 12 εβδοµάδες εκείνοι που έπιναν το ξίδι είχαν χαµηλότερο σωµατικό βάρος και δείκτη µάζας σώµατος, µικρότερη περίµετρο µέσης καθώς και λιγότερο σπλαχνικό λίπος.
Οι ερευνητές σηµείωσαν πως το ακετικό οξύ στο ξίδι φαίνεται πως συµβάλλει στην αναστολή της παραγωγής λίπους. Μην πίνεις το ξίδι – µπορείς απλά να το προσθέτεις σε dressing και µαρινάδες.

Σοκολάτα
Τρώγε κάθε µέρα 30-50 γραµµ. σοκολάτα µε τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο. Σε µελέτη παχύσαρκες γυναίκες ακολούθησαν µια χωρίς σοκολάτα διατροφή των 1.700 θερµίδων τη µέρα για µία εβδοµάδα. Την επόµενη εβδοµάδα είχαν τον ίδιο αριθµό θερµίδων – αλλά µε τις 515 από αυτές να προέρχονται από µαύρη σοκολάτα. Στο τέλος της δεύτερης εβδοµάδας οι γυναίκες είχαν χάσει κατά µέσο όρο 2,5 εκατοστά από τη µέση τους. Η σοκολάτα περιέχει κατεχίνες, µια οµάδα φλαβονοειδών, που φαίνεται πως µειώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την παραγωγή της κορτιζόλης, της ορµόνης του άγχους. «Τα ανώµαλα επίπεδα ινσουλίνης και κορτιζόλης οδηγούν σε συσσώρευση κοιλιακού λίπους» σηµειώνει η Pam Peeke, M.D., συγγραφέας του βιβλίου Body for Life for Women. Η µαύρη σοκολάτα είναι, επίσης, υψηλή σε µονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία καταπολεµούν τις φλεγµονές.

Γαλακτοκοµικά
Το γάλα σε ωφελεί: σε µελέτη στην επιθεώρηση The Journal of Nutrition τονίζεται ότι παχύσαρκες γυναίκες που έτρωγαν έξι µε επτά µερίδες γαλακτοκοµικών τη µέρα έχασαν διπλάσιο σπλαχνικό λίπος συγκριτικά µε γυναίκες που κατανάλωναν µία ή καµία µερίδα. Σε άλλη µελέτη βρέθηκε πως οι συµµετέχοντες που προσλάµβαναν 1.100 mg ασβεστίου τη µέρα από γιαούρτι έχασαν 61% περισσότερο σωµατικό λίπος και 81% περισσότερο κοιλιακό λίπος συγκριτικά µ’ εκείνους που δεν κατανάλωναν γιαούρτι. «Τα γαλακτοκοµικά περιέχουν τις δύο πιο πλούσιες πηγές πρωτεΐνης – την καζεΐνη και τον ορό γάλακτος» λέει ο Stuart M. Phillips, Ph.D., ένας από τους συγγραφείς της πρώτης µελέτης. Προτίµησε το ηµίπαχο αντί για το εντελώς άπαχο γάλα. «Το λίπος των γαλακτοκοµικών περιέχει συζευγµένο λινολεϊκό οξύ, που συµβάλλει στη µείωση του σπλαχνικού λίπους» σηµειώνει η Erin Palinski-Wade, συν-συγγραφέας του Flat Belly Cookbook for Dummies.
Πράσινο τσαϊ
Όπως και η σοκολάτα, το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες που φαίνεται πως µειώνουν την περίµετρο της µέσης σου. Σε αξιολόγηση στην επιθεώρηση Journal of Nutritional Biochemistry αναφέρεται πως η κατανάλωση 270-1.200 mg αυτών των κατεχινών καθηµερινά θα µπορούσε να σε βοηθήσει να ξεφορτωθείς κιλά και λίπος.
Τσάι χωρίς καφεΐνη «Οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι µπορεί να ενθαρρύνουν το σώµα σου να κάψει περισσότερο λίπος και θερµίδες, ειδικά όταν το πίνεις αµέσως έπειτα από κάθε γεύµα» σηµειώνει ο Kevin C. Maki, Ph.D., ένας από τους συγγραφείς της αξιολόγησης. Ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι περιέχει 111 mg κατεχινών, έτσι µόλις 2 µε 3 φλιτζάνια τη µέρα θα µπορούσαν να είναι ευεργετικά.

Μύρτιλλα
Έχεις ακούσει ότι αυτά τα µικρά φρούτα του δάσους ξεχειλίζουν από υγιεινά συστατικά. Τώρα, σε πρώιµες µελέτες υποδεικνύεται πως είναι αποτελεσµατικά και στην καταπολέµηση του κοιλιακού λίπους.
Όταν ερευνητές του Κέντρου Frankel Cardiovascular Center του Πανεπιστηµίου του Μίσιγκαν πρόσθεσαν κατεψυγµένα αποξηραµένα µύρτιλλα στη διατροφή επιρρεπών στην παχυσαρκία ποντικιών, 90 ηµέρες µετά τα στρουµπουλά τρωκτικά είχαν λιγότερο κοιλιακό λίπος.
«Τα µύρτιλλα είναι γεµάτα µαγνήσιο, το οποίο συµβάλλει στη µετατροπή των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών σε ενέργεια και είναι το “κλειδί” για να ξεφορτωθείς το κοιλιακό λίπος» τονίζει η Erin Palinski-Wade.