Πότε τα πολύ ξεροψημένα τρόφιμα συνδέονται με την πρόκληση καρκίνου

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 23.1.2017
Πότε τα πολύ ξεροψημένα τρόφιμα συνδέονται με την πρόκληση καρκίνου
Το ψωμί, τα τσιπς και οι πατάτες θα πρέπει να μαγειρεύονται μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα και όχι καφέ... Υπάρχει σοβαρός λόγος...

Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να περιορίσουμε, όταν τα καταναλώνουμε, την πρόσληψη μιας χημικής ουσίας που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία τροφίμων.


Πρόκειται για την ουσία ακρυλαμίδιο που παράγεται στα τρόφιμα με άμυλο όταν ψήνονται ή τηγανίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να αρχίσουν να σκουραίνουν.


Η FSA επίσης συστήνει στους καταναλωτές να μην διατηρούν τις πατάτες στο ψυγείο τους αλλά εκτός ψυγείου, επειδή σε χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρων, πράγμα που με τη σειρά του αυξάνει την ποσότητα ακρυλαμιδίου που παράγεται κατά το μαγείρεμα. Όπως αναφέρει, οι πατάτες πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό σκοτεινό μέρες με θερμοκρασία άνω των έξι βαθμών Κελσίου.


Το ακρυλαμίδιο υπάρχει σε πολλές τροφές και είναι φυσικό υποπροϊόν της διαδικασίας του μαγειρέματος. Τα υψηλότερα επίπεδα της εν λόγω ουσίας παράγονται, όταν τροφές με πολύ άμυλο μαγειρεύονται σε πάνω από 120 βαθμούς Κελσίου (όπως τσιπς, ψωμί, μπισκότα, κράκερ, κέικ κ.α.). Όσο πιο σκούρο χρώμα παίρνει π.χ. το τοστ, τόσο περισσότερο ακρυλαμίδιο περιέχει.