Φόρμα αναζήτησης

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού -Ποια σημάδια δεν πρέπει να αγνοούμε

Από το 2006 η δεύτερη Πέμπτη του Μάρτη καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας και τη Διεθνή Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη Χρόνια Νεφροπάθεια.

Τα νεφρά είναι ζωτικής σημασίας όργανα για την υγεία του ανθρώπου, καθώς κάθε μέρα φιλτράρουν περίπου 200 λίτρα αίματος για να αποβάλουν περίπου 2 λίτρα από άχρηστες ουσίες και περιττό νερό. Όταν τα νεφρά χάνουν βαθμιαία τη λειτουργική τους ικανότητα, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για Χρόνια Νεφροπάθεια.

Η χρόνια νεφροπάθεια είναι μία συνήθης ασθένεια, επικίνδυνη, αλλά ιάσιμη εφόσον αντιμετωπισθεί έγκαιρα. Διαφορετικά, οι επιπλοκές στην υγεία του ανθρώπου μπορεί να τον οδηγήσουν στο θάνατο. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει υπολογίσει ότι ένας στους δέκα ανθρώπους πάσχουν από κάποιας μορφής νεφρική βλάβη, ενώ 36 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους τα επόμενα δέκα χρόνια από τον συνδυασμό της χρόνιας νεφροπάθειας και ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιά και τις αρτηρίες. Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη μπορούν να μειώσουν τους θανάτους κατά 2% ετησίως.

Ποια σημάδια δεν πρέπει να αγνοείτε
Η νεφροπάθεια είναι ένας «σιωπηλός» κίνδυνος που πολλές φορές περνά απαρατήρητος και δυστυχώς τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν όταν θα είναι πια πολύ αργά. Τα προβλήματα στα νεφρά οφείλονται συχνά σε παράγοντες όπως η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και η ανθυγιεινή διατροφή.

Ποιες είναι οι βασικές ενδείξεις που θα σας προειδοποιήσουν να πάρετε γρήγορα τα μέτρα σας.

1. Αλλαγές στην ενούρηση
Το πρώτο σημάδι της νεφροπάθειας είναι οι αλλαγές στη συχνότητα ενούρησης και την ποσότητα των ούρων. Μπορεί να παρατηρηθεί είτε μείωση είτε αύξηση, ιδιαίτερα το βράδυ. Μπορεί επίσης τα ούρα να έχουν πιο σκούρο χρώμα.

2. Δυσκολία ή πόνος
Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως ο πόνος και το τσούξιμο όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα. Όταν η λοίμωξη εξαπλώνεται στα νεφρά μπορεί να εμφανιστεί πυρετός και πόνος στην πλάτη και τη μέση.

3. Αίμα στα ούρα
Το αίμα είναι ένας βέβαιος λόγος ανησυχίας. Μπορεί να οφείλεται σε κάποια άλλη πάθηση, επιβάλλει όμως την επίσκεψη στο γιατρό.

4. Πρήξιμο
Τα νεφρά φιλτράρουν τις βλαβερές ουσίες και τα περιττά υγρά από το σώμα. Όταν τα νεφρά δυσλειτουργούν, τα υγρά συσσωρεύονται και προκαλούν οίδημα στα χέρια, τα πόδια, τους αστραγάλους ή το πρόσωπο.

5. Υπερβολική κόπωση και γενικευμένη αδυναμία
Τα νεφρά παράγουν μια ορμόνη που ονομάζεται ερυθροποιητίνη. Η ορμόνη αυτή βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο στο υπόλοιπο σώμα. Η μείωση στον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων λόγω έλλειψης της ερυθροποιητίνης οδηγεί στην αναιμία. Το αποτέλεσμα είναι η γενικευμένη κόπωση και η υπερβολική αδυναμία.

6. Ζαλάδα και δυσκολία συγκέντρωσης
Η αναιμία σε συνδυασμό με τη νεφροπάθεια στερεί επίσης από τον εγκέφαλο πολύτιμο οξυγόνο, με αποτέλεσμα τη ζαλάδα και την αδυναμία συγκέντρωσης.

7. Ρίγη
Η νεφροπάθεια εκδηλώνεται επίσης με ρίγη, ακόμη κι όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή. Η λοίμωξη στα νεφρά (πυελονεφρίτιδα) μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό και έντονα ρίγη.

8. Δερματικά εξανθήματα και φαγούρα
Τα προβλήματα στα νεφρά οδηγούν στη συσσώρευση βλαβερών ουσιών στο αίμα. Έτσι, επηρεάζεται η όψη του δέρματος και μπορεί να εκδηλωθούν εξανθήματα και έντονη φαγούρα.

9. Μεταλλική γεύση στο στόμα
Όταν υπάρχει πρόβλημα στα νεφρά αυξάνεται η ουρία στο αίμα (ουραιμία). Η ουρία διασπάται σε αμμωνία στο σάλιο κι έτσι μένει μια χαρακτηριστική γεύση στο στόμα.

10. Πόνος στα πλευρά
Ο πόνος και οι κράμπες μπορεί να ξεκινούν από τα πλάγια του κορμού και να ακτινοβολούν στη μέση και τους γλουτούς.

Συμβουλές

Καλός ύπνος
Μελέτη του Νοσοκομείου Μπρίγκχαμ στη Βοστόνη έδειξε ότι οι γυναίκες που κοιμούνται λιγότερες από 5 ώρες το βράδυ έχουν κατά 65% μεγαλύτερο κίνδυνο να επιδεινωθεί η λειτουργία των νεφρών τους σε σύγκριση με τις γυναίκες που κοιμούνται 7-8 ώρες. Φροντίστε να έχετε ποιοτικό ύπνο, αποφεύγετε τη καφεΐνη αργά το απόγευμα και το βράδυ, καθώς και τη χρήση κινητού, υπολογιστή και άλλων συσκευών με οθόνη όταν είστε στο κρεβάτι.

Πολύ νερό
Η καλή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία των νεφρών. Στον άνω πόλο κάθε νεφρού βρίσκονται τα επινεφρίδια, δύο μικροί ενδοκρινείς αδένες, βάρους 7-8 γραμμαρίων το καθένα, που εκκρίνουν ορμόνες απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος. Όλες οι ορμόνες που εκκρίνονται παίζουν σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση διαφόρων λειτουργιών όπως η αντίδραση στο στρες, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η διατήρηση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, η ρύθμιση του μεταβολισμού κ.ά. Όταν ο οργανισμός και κατά συνέπεια τα νεφρά δεν ενυδατώνονται καλά, προκαλείται κόπωση των επινεφριδίων και άλλα προβλήματα όπως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Προσπαθήστε να πίνετε 8 ποτήρια νερό καθημερινά και περιορίστε τα καφεϊνούχα ροφήματα που προκαλούν αφυδάτωση.

Γυμναστείτε
Η άσκηση βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη της νεφρικής νόσου και άλλων παθήσεων. Προτιμήστε το γρήγορο περπάτημα ή το ποδήλατο και προσπαθήστε να κάνετε 150 λεπτά μέτριας έντασης αεροβική γυμναστική την εβδομάδα.

Κατάλληλη διατροφή
Μια δίαιτα με βάση τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά είναι ιδανική για την υγεία των νεφρών αλλά και τη συνολική υγεία του οργανισμού. Σε αυτά ανήκουν τα σταφύλια, τα βατόμουρα, τα μήλα, οι κόκκινες πιπεριές, το σπανάκι, τα παντζάρια, το σκόρδο και τα σπαράγγια. Επιλέγετε επίσης τροφές χωρίς ζάχαρη, σόγια και γλουτένη, που προλαμβάνουν τη δημιουργία φλεγμονής στο σώμα και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών.