Φόρμα αναζήτησης

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: 10 δικά μας λεπτά χαρίζουν ζωή σε συνανθρώπους μας

H Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη 2019 είναι η 14η Ιουνίου. Η μέρα αυτή έχει καθοριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.

Η μέρα αυτή καθιερώθηκε με αφορμή τα γενέθλια του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ. Ο συγκεκριμένος γιατρός είχε κάνει μία πολύ σημαντική ανακάλυψη. Είχε ανακαλύψει τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους. Ενώ, τιμήθηκε και με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική του ανακάλυψη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη έχει ως στόχο να τιμηθεί ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του. Αυτόν τον αλτρουισμό τον επιδεικνύει προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή.

Αυτά είναι:

10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του
400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει
Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη 2019 δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια του κοινού γύρω από την αιμοδοσία, αλλά σαν κύριους στόχους έχει τους εξής:

*να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες
*να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κανονικοί αιμοδότες, δηλαδή τακτικοί εθελοντές αιμοδότες
*να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίμα, σε 1.000.000 κατοίκους.

Το να γίνεις εθελοντής αιμοδότης έχει πολλά θετικά για την κοινωνία και για τους ανθρώπους που χρειάζονται το αίμα αυτό. Αυτό που ζητάει η ημέρα αυτή είναι να δώσεις λίγο περισσότερο προσοχή στο τι σημαίνει εθελοντική αιμοδοσία και να σταματήσεις να πιστεύεις διάφορες ψευδείς ειδήσεις που έχεις ακούσει γι αυτή!