Φόρμα αναζήτησης

Οι φίλοι κάνουν καλό στην υγεία για 6 λόγους

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι φίλοι έχουν την ικανότητα να μας κάνουν περισσότερο ευτυχισμένους, Μα ωθούν να προσέχουμε περισσότερο την υγεία μας, ενώ δίπλα τους δείχνουμε πιο όμορφοι και ελκυστικοί.

Ο χρόνος που περνάμε με φίλους και γενικά με πρόσωπα του κοντινού μας περιβάλλοντος, μας προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη, γεγονός που έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην υγεία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου της Καρολίνα, όσοι αναπτύσσουν στενές κοινωνικές σχέσεις, έχουν φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης, ελαττώνουν τον κίνδυνο άνοιας και αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής.

Οι κοντινοί σάς άνθρωποι και οι καλοί φίλοι, πέραν του ότι σας χαρίζουν όμορφες στιγμές, σας βοηθούν και στο να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν στη ζωή.

Οι υγιείς κοινωνικές σχέσεις μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με νέα έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας αναφέρουν ότι όσοι ενήλικες διατηρούσαν φιλικές και κοινωνικές σχέσεις και μετά τα 50, μείωναν κατά 12% την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας, συγκριτικά με εκείνους που έβλεπαν έναν ή δυο φίλους κάθε λίγους μήνες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια επισημαίνουν ότι η παρουσία φίλων, μας κάνει περισσότερο ελκυστικούς. Στην έρευνα συμμετείχαν 139 φοιτητές, οι οποίοι βαθμολόγησαν ανθρώπους που θεωρούσαν περισσότερο ελκυστικούς σε ομαδική φωτογραφία ή σε φωτογραφία που είναι μόνοι τους. Οι άνθρωποι που εμφανίζοντας σε φωτογραφίες μόνοι τους βαθμολογήθηκαν με χαμηλότερη βαθμολογία.

Οι στιγμές που περνάμε με φίλους βελτιώνουν τη διάθεση και καταπολεμούν το άγχος, που είναι ένας βασικός παράγοντας αύξησης της αρτηριακής πίεσης. Αρκετές έρευνες μάλιστα επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ μοναξιάς και υπέρτασης.

Οι φίλοι συμβάλλουν στη βελτίωση και διατήρηση της ψυχικής υγείας, βοηθώντας μας να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει στη ζωή μας. Οι διαπροσωπικές σχέσεις μας κάνουν περισσότερο υπευθύνους, μαθαίνουμε να βάζουμε όρια, να σεβόμαστε την γνώμη του άλλου και να έχουμε αυτοέλεγχο.