Φόρμα αναζήτησης

Μονρόε: Οι 5 επικρατέστερες θεωρίες συνωμοσίας για τον θάνατό της

Σαν σήμερα, στις 5 Αυγούστου του 1962 η Μέριλιν Μονρόε σε ηλικία 36 ετών εντοπίζεται νεκρή. Γυμνή, με το ακουστικό του τηλεφώνου πάνω στο μαξιλάρι, τα χάπια παραδίπλα, σ’ ένα άδειο σπίτι, μόνη στο δωμάτιό της.

Η νύχτα τύλιξε την Μέριλιν Μονρόε, αυτό το στιλπνό μαύρο σκοτάδι που τη βύθιζε, κάθε φορά, προς το θάνατο: μέσα σε μια δεκαετία χρήσης ναρκωτικών, μια δεκαετία κατάχρησης χημικών ουσιών, πόσα πολύχρωμα χάπια δεν κατάπιε, πόσες λαμπερές κάψουλες, πόσες σκόνες για να καθαρίσει το μυαλό της; Librium, Nembutal, ένυδρη χλωράλη, Nodular, Phenergan, θαυματουργές σκόνες ή ολόκληρα κουτιά με υπνωτικά.

Πόσες ενέσεις ηρεμιστικών, ύστερα μεθαμφεταμίνης ή βενζενδρίνης, όπως στο πλατό του SGTG; Αποκοιμήθηκε ξαπλωμένη κάθετα στο κρεβάτι της, με το καλώδιο του τηλεφώνου σαν ορό, που της ενστάλαζε λόγια… Κείτεται ωχρή, εγκαταλελειμμένη, με βρόμικα νύχια, ανάκατα μαλλιά, είναι έντεκα το βράδυ, η καρδιά της κάνει διακοπές, σταματά.

Η Μονρόε ήταν ξαπλωμένη μπρούμυτα στο κρεβάτι της. Το νεκρό σώμα της ήταν γυμνό. Ένα μυστήριο περιέβαλε τον θάνατό της.

Η καμαριέρα της γνωστοποίησε πως τα προηγούμενα μεσάνυχτα το φως της κρεβατοκάμαρας της Μονρόε ήταν ανοιχτό. Ισχυρίστηκε πως της χτύπησε την πόρτα αλλά εκείνη δεν απάντησε. Τρεις ώρες αργότερα και ενώ είχε ήδη ανησυχήσει τηλεφώνησε στον ψυχίατρο της Μέριλιν. Εκείνος έφτασε στο σπίτι, μπήκε στο δωμάτιό της σπάζοντας το παράθυρο και τσεκάροντας τους σφυγμούς της κατάλαβε πως ήταν νεκρή. Η κλήση στην αστυνομία έγινε στις 4:30 τα χαράματα.

Όταν η αστυνομία έφτασε ανέκρινε την καμαριέρα και τον ψυχίατρο. Οι αστυνομικοί ερεύνησαν το δωμάτιο και παρατήρησαν ότι στο κομοδίνο δίπλα από το κρεβάτι της υπήρχαν άδεια μπουκάλια από χάπια. Πουθενά όμως δεν βρέθηκε κάποιο ποτήρι.

Ο ψυχίατρος τόνισε πως κατά την άποψή του η Μονρόε πέθανε γύρω στις 00:30 αλλά σύμφωνα με το γραφείο κηδειών που την παρέλαβε, η Μονρόε πέθανε ανάμεσα στις 21:30 και τις 23:30. Ο ιατροδικαστής πάντως επιβεβαίωσε πως η αιτία του θανάτου ήταν τα χάπια.

Από τότε, ένα πέπλο μυστηρίου σκεπάζει την ιστορία του θανάτου της και δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν υποστηρίξει πως δεν πήρε τα χάπια με την θέλησή της αλλά ουσιαστικά δολοφονήθηκε.

Οι έρευνες πάντως δεν απάντησαν σε ορισμένα ερωτηματικά. Για παράδειγμα, γιατί η καμαριέρα της άργησε τόσο πολύ να καλέσει για βοήθεια; Γιατί στο δωμάτιό της δεν υπήρχε κάποιο ποτήρι; Πως πήρε τα χάπια;

Οι δηλώσεις του αστυνόμου που ανέλαβε την υπόθεση προσθέτουν περισσότερο μυστήριο: «Τα χέρια της ήταν κατεβασμένα στα πλάγια και τα πόδια της ήταν εντελώς ίσια. Ήταν η πιο εμφανής σκηνή θανάτου που είχα δει ποτέ. Τα μπουκάλια των χαπιών στο κομοδίνο της είχαν τοποθετηθεί τακτοποιημένα, το σώμα της έμοιαζε σκόπιμα τοποθετημένο με αυτόν τον τρόπο, όλα φαινόταν πολύ τακτοποιημένα». Άπειρες θεωρίες για τον θάνατό της ξεπήδησαν τα επόμενα χρόνια. Οι πιο δημοφιλείς είναι οι εξής:

Δολοφονήθηκε από κομμουνιστές

Ο μυστήριος θάνατος της Μέριλιν Μονρόε και οι 5 επικρατέστερες θεωρίες συνωμοσίας

Τον Ιούνιο του 1964, κυκλοφόρησε το βιβλίο του Φρανκ Κάπελ, «Ο περίεργος θάνατος της Μέριλιν Μονρόε». Ο Κάπελ υποστήριζε πως τόσο ο Κένεντι όσο και η Μέριλιν Μονρόε ήταν κομμουνιστές και σε εντεταλμένη υπηρεσία για να καταστρέψουν τις ΗΠΑ.

Σε αντίθεση όμως από το προφανές, η δικιά του θεωρία συνωμοσίας είχε ένα μεγάλο… plot twist: η Μονρόε δολοφονήθηκε από τους ίδιους τους κομμουνιστές μετά από μια «εσωτερική» διαφωνία μεταξύ τους. Σύμφωνα με τον Κάπελ, το Κομμουνιστικό Κόμμα σκότωνε με τρόπο ώστε τα θύματά του να μην φαίνονται δολοφονημένα. Για τον Κάπελ πολλές αυτοκτονίες και πολλά καρδιακά ήταν στην πραγματικότητα δολοφονίες των κομμουνιστών.

Την σκότωσε το FBI ή η CIA

Ο μυστήριος θάνατος της Μέριλιν Μονρόε και οι 5 επικρατέστερες θεωρίες συνωμοσίας

Το 1973 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Μέριλιν: Η βιογραφία» και έγινε τεράστιο μπεστ σέλερ. Ο συγγραφέας του, Νόρμαν Μέλερ υιοθέτησε πολλές από τις ιδέες του Κάπελ. Ο Μέλερ άλλωστε, νομπελίστας συγγραφέας, ήταν γνωστός για την διάθεσή του να προβοκάρει και δεν δίστασε να επαναλάβει την σύνδεση ανάμεσα στην Μονρόε και τον Κένεντι.

Στο βιβλίο τονίζει ότι εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, ήταν φημισμένη αποτυχημένη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στην κομμουνιστική Κούβα του Φιντέλ Κάστρο, απέτυχε επειδή μποϋκοταρίστηκε από τον «κρυφοκομμουνιστή» Τζον Κένεντι. Ακροδεξιοί πράκτορες του FBI ή/και της CIA που ήξεραν την αλήθεια ανέλαβαν να σκοτώσουν τόσο τον Κένεντι όσο και την ερωμένη του, την Μέριλιν Μονρόε. Φυσικά, τον πρόεδρο άργησαν να τον σκοτώσουν επειδή ήταν πιο δύσκολο. Το βιβλίο στο οποίο αναφέρονται όλα αυτά δεν έχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ενώ χρόνια αργότερα ο συγγραφέας του είπε ότι τα έβγαλε όλα από το κεφάλι του για εμπορικούς λόγους. Μια συνωμοσία μέσα στη συνωμοσία όμως αναφέρει πως αναίρεσε αυτά που έγραψε γιατί πληρώθηκε από τους κομμουνιστές.

Ήταν μια ψεύτικη αυτοκτονία που έγινε… δολοφονία!

Ο μυστήριος θάνατος της Μέριλιν Μονρόε και οι 5 επικρατέστερες θεωρίες συνωμοσίας

Το 1964 λέγεται πως εμφανίστηκε στους κύκλους του FBI μια ανεπίσημη έκθεση σύμφωνα με την οποία η Μέριλιν Μονρόε θα επιχειρούσε να «στήσει» μια απόπειρα δολοφονίας έτσι ώστε να να αναστήσει την καριέρα της που είχε αρχίσει να παίρνει την κάτω βόλτα.

Ο Πίτερ Λάφορντ, ένας φίλος του αδερφού του προέδρου Κένεντι, έμαθε για αυτό το σχέδιο ακούγοντας τις φήμες που κυκλοφορούσαν σε διάφορους κοσμικούς κύκλους. Ο Κένεντι, που υποτίθεται διατηρούσε παράνομη σχέση με την Μέριλιν, ήθελε να την ξεφορτωθεί αλλά η ίδια δεν τον άφηνε με την συμπεριφορά της και εκείνος φοβόταν ότι αν την παρατούσε εκείνη θα γνωστοποιούσε τον παράνομο δεσμό τους.

Όταν ο Λάφορντ έμαθε για την πρόθεση της Μονρόε να στήσει μια απόπειρα αυτοκτονίας, ανέλαβε για λογαριασμό του Κένεντι να την κάνει… αληθινή. Έμαθε πως η Μονρόε θα οργάνωνε την ψεύτικη απόπειρα δολοφονίας σε συνεργασία με τον ψυχιάτρό της έτσι ώστε να υπάρχει η ασφάλειά κάποιου που έχει ιατρικές γνώσεις. Ο Λάφορντ πλησίασε τον ψυχίατρο προτείνοντάς του να σαμποτάρει την σικέ απόπειρα δολοφονίας της Μονρόε με το αζημίωτο φυσικά. Η επιχείρηση έπιασε και καμαριέρα που ήταν παρούσα στο σπίτι πληρώθηκε για να μην πει τίποτα.

Την σκότωσε η ιταλική μαφία

Ο μυστήριος θάνατος της Μέριλιν Μονρόε και οι 5 επικρατέστερες θεωρίες συνωμοσίας

Ο Ντάρβιν Πόρτερ, συγγραφέας πολλών βιογραφιών και άπειρων βιβλίων μυθοπλασίας, αναφέρει στην δικιά του βιογραφία για την Μονρόε ότι δολοφονήθηκε από την ιταλική μαφία. Συγκεκριμένα αναφέρει πως το αφεντικό της μαφίας, Σαμ Τζιανκάνα (φωτό), ο οποίος είχε καλές σχέσεις με τον Κένεντι, ανέλαβε να την σκοτώσει για λογαριασμό του.

Σύμφωνα με τον Πόρτερ, ο Κένεντι και η Μέριλιν είχαν τσακωθεί πολύ άσχημα καθώς εκείνος ήθελε να χωρίσουν και εκείνη τον απειλούσε πως αν γίνει αυτό θα κάνει βούκινο την σχέση τους. O Κένεντι επικοινώνησε με τον Τζιανκάνα ζητώντας του να την δολοφονήσει και αυτός οργάνωσε την δολοφονία. Ένας άνθρωπος του Τζιανκάνα, ο Τζόνι Ροζέλι επισκέφτηκε την Μονρόε ζητώντας της να λογικευτεί. Εκείνη τον έδιωξε και αυτός επέστρεψε με πέντε εκτελεστές της μαφίας. Αναισθητοποίησαν με χλωροφόρμιο την ηθοποιό, την έγδυσαν, της χορήγησαν με ορό ένα μείγμα από βαρβιτουρικά που την σκότωσε και μετά την τοποθέτησαν στο κρεβάτι της.

Έκλεψαν στην συνέχεια ένα προσωπικό της ημερολόγιο στο οποίο αναφερόταν η ερωτική της σχέση με τον Κένεντι, για την ύπαρξη του οποίου τους είχε ενημερώσει ο ίδιος ο πρόεδρος. Τον έψαχναν όμως για ώρα με αποτέλεσμα να φτάσει στο σπίτι η καμαριέρα της. Έφυγαν άρον-άρον από την πίσω πόρτα για να μην τους δει και έτσι δεν πρόλαβαν να στήσουν καλά την σκηνή του εγκλήματος ώστε αυτή να παραπέμπει απόλυτα σε αυτοκτονία.

Την σκότωσε ο Κένεντι για λόγους… ζήλιας!

Ο μυστήριος θάνατος της Μέριλιν Μονρόε και οι 5 επικρατέστερες θεωρίες συνωμοσίας

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες θεωρίες είναι μια ακόμα που παίρνει ως δεδομένο πως ο Κένεντι και η Μονρόε είχαν κρυφή σχέση, αποτελεί ωστόσο μια παραλλαγή των παραπάνω. Ο Κένεντι ήθελε να συνεχίσει να διατηρεί σχέσεις με την Μονρόε αλλά παράνομα την στιγμή που η ίδια ήθελε να παντρευτούν. Οι δυο τους τσακώθηκαν πολύ άσχημα και πάνω στα νεύρα της, η Μονρόε του αποκάλυψε πως διατηρούσε ταυτόχρονα σχέση και με τον αδερφό του!

Εκείνος αρχικά δεν την πίστεψε αλλά εκείνη του πέταξε το προσωπικό της ημερολόγιο για να το διαβάσει. Ο Κένεντι το διάβασε διαπιστώνοντας πως η Μονρόε έλεγε αλήθεια και πως όντως είχε σχέση και με τον αδερφό της. Ο Κένεντι γνώριζε ήδη πως η Μονρόε διατηρούσε σχέσεις μεγάλης εμπιστοσύνης με τον ψυχίατρό της (μια άλλη θεωρία μάλιστα λέει πως είχε ερωτική σχέση και με αυτόν) καθώς και το ότι οι δύο τους θα έστηναν μια απόπειρα αυτοκτονίας (εδώ η παραπάνω θεωρία συνωμοσίας μπλέκεται με αυτή).

Για λόγους εκδίκησης πλησίασε τον ψυχίατρό της και τον χρηματοδότησε για να μετατρέψει την σικέ απόπειρα αυτοκτονίας σε δολοφονία και έτσι έγινε. Φυσικά, το επίμαχο ημερολόγιο εξαφανίστηκε…

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.