Φόρμα αναζήτησης

Ιάπωνας σεφ αποκαλύπτει πώς πρέπει να τρώγεται το σούσι

Όταν πρόκειται για την ιαπωνική κουζίνα και ειδικά το σούσι, η αλήθεια είναι ότι η προσοχή μας επικεντρώνεται στην ποιότητα των φινετσάτων ρολών που φτάνουν στο τραπέζι. Ωστόσο, έχουμε την τάση να υποτιμούμε ή να αγνοούμε ένα σημαντικό γεγονός: ότι μερικές φορές τρώμε το σούσι με λάθος τρόπο. Αν λατρεύεις το σούσι όσο εμείς, πιθανότατα δεν ξέρεις πώς να φας σωστά τα αγαπημένα σου ρολάκια.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο Ιάπωνα σεφ Naomichi Yasuda, ιδρυτή του γνωστού νεοϋορκέζικου sushi restaurant “Yasuda” που πλέον ζει μόνιμα στο Τόκιο, όλοι κάνουμε κάποια μεγάλα λάθη. Ο sushi master αποκάλυψε τρεις βασικούς κανόνες που αφορούν τον τρόπο που -πρέπει να- τρώμε το σούσι, τους οποίους όσοι ζουν εκτός Ιαπωνίας ίσως να αγνοούν. Ο ίδιος λοιπόν, αναλαμβάνει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Το τζίντζερ το καταναλώνεις μόνο του στο τέλος από κάθε διαφορετικού είδους ρολάκι, για να καθαρίσει η γευστική παλέτα.

Πρώτος κανόνας: Ποτέ μην βάζεις τζίντζερ πάνω στο σούσι
Μία πιατέλα σούσι συνοδεύεται απαραιτήτως από γουασάμπι, τουρσί τζίντζερ και σόγια σος. Πολλοί συνηθίζουν να βάζουν λίγο τζίντζερ πάνω στο σούσι και στη συνέχεια το βουτάνε στη σόγια σος πριν το φάνε. Κάτι που είναι μέγα λάθος, καθώς όπως λέει ο σεφ το τζίντζερ δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τη σόγια σος, αλλά το τρως μόνο του. Για την ακρίβεια το τζίντζερ το καταναλώνεις μόνο του στο τέλος από κάθε διαφορετικού είδους ρολάκι, για να καθαρίσει η γευστική παλέτα.

Δεύτερος κανόνας: Το sushi το τρώμε με το χέρι
Αν δεν έχεις άνεση και ιδιαίτερη δεξιότητα με την χρήση των chopsticks σου έχουμε νέα. Παραδοσιακά μια συγκεκριμένη κατηγορία rolls, τα maki rolls πιάνονται με τα χέρια, στη συνέχεια τα βουτάς ελαφρά σε σόγια σος, ίσα να “βραχεί” η μία πλευρά και τα τρως. Από την άλλη, για τα nigiri, τα chopsticks αναλαμβάνουν. Αλλά για να γίνει σωστά, γέρνεις το nigiri στο πλάι, το πιάνεις με τα chopsticks, το βουτάς σε σόγια σος. Προσοχή να μην το βουτήξεις μόνο με την κάτω πλευρά που είναι το ρύζι, αλλά από το πλάι ώστε η σόγια σος να απορροφηθεί ομοιόμορφα.

Τρίτος κανόνας: Ποτέ μην τινάζεις τη σόγια σος από το σούσι
Όταν βουτάς το σούσι στη σόγια σος είναι λάθος να το τινάζεις, ακόμη και ελαφρά πριν το βάλεις στο στόμα σου, καθώς η σος που βρίσκεται πάνω στο σούσι θα του δώσει τη αλμυρή έξτρα γεύση που πρέπει. Για αυτό έχει σημασία το «σωστό βούτηγμα» στην σόγια σος, τόσο όσο να μην χρειάζεται τίναγμα αλλά ούτε και να μουλιάσει στη σος.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.