Φόρμα αναζήτησης

Η σχέση άσθματος και εποχικών αλλεργιών –Νέες θεραπείες  

Ο ερχομός της άνοιξης πέρα από την αναγέννηση της φύσης ευθύνεται και για την έξαρση των εποχικών αλλεργιών, οι οποίες αρχίζουν να ταλαιπωρούν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Στην εκπομπή Ζήσε με Υγεία στον ΠΟΛΙΤΗ 107,6 φιλοξενήθηκε ο πνευμονολόγος – ειδικός σε διαταραχές ύπνου δρ Ανδρέας Ζαχαριάδης με θέμα: «Άνοιξη: σε έξαρση οι εποχικές αλλεργίες – Η σχέση τους με το άσθμα. Ποιες οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις».

Αυτή την περίοδο, αναφέρει ο δρ Ζαχαριάδης, παρατηρούμε μια έξαρση των κρίσεων άσθματος. «Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονή, μια χρόνια πάθηση που αφορά το αναπνευστικό μας σύστημα. Ένα άτομο που έχει άσθμα χαρακτηρίζεται από μια αυξημένη υπεραντιδραστικότητα των βρόγχων. Αυτό σημαίνει ότι διάφορα ερεθίσματα, αλλεργικά ή μη, του προκαλούν μια στένωση στους βρόγχους –οι βρόγχοι είναι οι σωλήνες που πάνε τον αέρα στους πνεύμονες. Και αυτή τη στένωση ο ασθενής θα τη νιώσει σαν δυσκολία να αναπνεύσει, τη νιώθει σαν σφύριγμα της αναπνοής του, μπορεί να έχει βήχα ή σφίξιμο στο στήθος».

ΧΑΠ ή άσθμα;
«Πολύ συχνά το άσθμα –ακόμα και στους ιατρικούς κύκλους –μπερδεύεται με μια άλλη χρόνια πάθηση του αναπνευστικού, την ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια). Ο διαχωρισμός τους πρέπει να πούμε ότι δεν είναι πάντα εύκολος στην κλινική πράξη. Συνήθως όμως από το ιστορικό ένας ασθενής που θα παρουσιάσει ΧΑΠ είναι βαρύς καπνιστής για χρόνια – συνήθως μιλάμε για μεγαλύτερες ηλικίες πέραν των 45-50 ετών. Ενώ άτομα που έχουν άσθμα τα εντοπίζουμε σε νεαρότερες ηλικίες -χωρίς βέβαια να αποκλείουμε ότι κάποιος που είναι 50 -55 χρονών δεν θα διαγνωστεί με άσθμα, το οποίο μπορεί να το είχε και να μην το γνώριζε».

«Καρδιακό άσθμα»
«Κάποιες άλλες καταστάσεις μπορεί να μιμηθούν συριγμό. Υπάρχει το «καρδιακό άσθμα» -κάπως παράτυπος όρος – όπου αν κάποιος έχει χρόνια συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να σφυρίζει το στήθος του και ίσως να υπάρξει σύγχυση στη διάγνωση και να γίνεται λόγος για άσθμα. Για να πούμε ότι ένας άνθρωπος έχει άσθμα πρέπει να ακολουθήσει μια σειρά εξετάσεων από τον ειδικό πνευμονολόγο ούτως ώστε η διάγνωση να είναι σταθερή και να μην είναι κάτι άλλο».

Στην Κύπρο: 1 στους 20 ενήλικες και 1 στα 10 παιδιά
Πριν από δύο χρόνια έχει γίνει στην Κύπρο μια μελέτη σε συνεργασία των συναδέλφων του δημόσιου τομέα και συγκεκριμένα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας  μαζί με κάποιους ιδιώτες πνευμονολόγους. Η μελέτη έδειξε ότι το ποσοστό μας είναι περίπου το ίδιο με τα διεθνή στατιστικά: γύρω στο 5-6% στους ενήλικες (1 στους 20) και 1 στα 10 στα παιδιά.

Παχυσαρκία και κάπνισμα
«Όσον αφορά την παχυσαρκία, με βάση τις επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι τα άτομα που έχουν άσθμα –και για κάποιο περίεργο λόγο οι γυναίκες που έχουν άσθμα και είναι παχύσαρκες, δυσκολεύουν την αντιμετώπιση του προβλήματος – η παχυσαρκία το κάνει πιο ανθεκτικό.

Όσον αφορά στο κάπνισμα, είναι τελείως ασύμβατο κάποιο άτομο που ξέρει ότι έχει άσθμα να συνεχίζει να καπνίζει, διότι ο καπνός –είτε από ηλεκτρονικό ή συμβατικό τσιγάρο ή άλλου είδους- μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Ο καπνός μαζί με τις λοιμώξεις είναι το συχνότερο αίτιο που πυροδοτεί τα συμπτώματα άσθματος».

Παιδικό άσθμα
«Στις πολύ μικρές ηλικίες 2 -3 χρονών τα παιδάκια μπορεί να πάθουν λοιμώξεις του αναπνευστικού. Δεν σημαίνει ότι ένα παιδί που παθαίνει 5 -6 φορές τον χρόνο μια τέτοια λοίμωξη, έχει άσθμα. Το σκηνικό  ξεκαθαρίζει λίγο στις ηλικίες 6 -7 όπου ο παιδίατρος μπορεί να κάνει και μια σπυρομέτρηση η οποία θα δείξει κατά πόσο οι βρόγχοι του παιδιού είναι πιο στενοί».

Θεραπευτική αντιμετώπιση
«Στους ασθενείς με άσθμα χορηγούμε κάποια εισπνεόμενα φάρμακα. Προσέχουμε ο ασθενής μας να λαμβάνει όσο το δυνατό λιγότερα φάρμακα και να τον διατηρούμε σε ένα ασυμπτωματικό επίπεδο. Ο στόχος δεν είναι να λαμβάνει δέκα διαφορετικά εισπνεόμενα σπρέι για να είναι καλά –αυτό θεωρείται ιατρική αποτυχία. Στόχος είναι η εξατομικευμένη θεραπεία».

Βιολογικοί παράγοντες
«Τους τελευταίους μήνες είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι και στην Κύπρο διαθέτουμε τις πλέον σύγχρονες ενέσιμες θεραπείες τις οποίες χορηγούμε ειδικά στους ασθενείς που έχουν σοβαρό άσθμα. Είναι οι βιολογικοί παράγοντες –πανάκριβες θεραπείες μεν αλλάζουν τη ζωή των ασθενών δε. Ο ασθενής πρέπει να πληροί κάποια διαγνωστικά κριτήρια-  επικοινωνούμε με το Υπουργείο Υγείας ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διαδικασία και αν εγκριθεί ο ασθενής μας μπορεί να απαλλαγεί από την έντονη συμπτωματολογία του άσθματος».

Αεροαλλεργιογόνα
«Στο άσθμα συνήθως επηρεάζουν τα αεροαλλεργιογόνα -αυτά που εισπνέουμε, και τα συχνότερα είναι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης – μικροσκοπικοί οργανισμοί που βρίσκονται στα παπλώματα, σεντόνια, μαξιλαροθήκες και τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα του οργανισμού μας. Θέμα  επίσης είναι και το τρίχωμα των ζώων αυτή την περίοδο. Επιπλέον, έχουμε τις αλλεργίες από αγριόχορτα, το γρασίδι, -η ελιά είναι πιο συχνά ένοχη για αυτές τις καταστάσεις. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι πλέον έχουμε τους τρόπους να διαγνώσουμε σε τι από όλα αυτά είναι ευαίσθητο ένα άτομο.

Αποστειρωμένο περιβάλλον
«Η λεγόμενη “θεωρία της υγιεινής”. Παλαιότερα τα παιδιά έπαιζαν έξω στα χωράφια, ήταν εκτεθειμένα στα μικρόβια και υπήρχε χαμηλή συχνότητα των αλλεργικών αντιδράσεων και του άσθματος. Σήμερα προσπαθούμε να είναι όλα αποστειρωμένα. Αυτό κάνει τον οργανισμό μας να εμφανίζει αλλεργικές αντιδράσεις”, σημειώνει ο δρ Ζαχαριάδης.

Πρακτικές συμβουλές

  • Αν νιώθουμε ότι ταλαιπωρούμαστε από κάποια αλλεργία είναι καλό να κάνουμε ένα έλεγχο μέσω των ειδικών τεστ, και αν βρεθεί κάτι- να αποφεύγουμε όσο το δυνατόν την έκθεση στον βλαπτικό παράγοντα.
  • Είναι πολύ σημαντικό να μην καπνίζουμε διότι η ταλαιπωρία είναι μεγαλύτερη και μπορεί να αναπτύξουμε ευκολότερα άσθμα.
  • Σε περιπτώσεις που υπάρχει έντονη κίνηση σκόνης ή ανθοφορία να διατηρούμε το σπίτι μας κλειστό.
  • Σε καλές συνθήκες είναι καλό να αερίζουμε το δωμάτιο, να πλένουμε τα σεντόνια, τα κλινοσκεπάσματα μία φορά τη βδομάδα στους 55 βαθμούς ούτως ώστε να μειώνουμε την πιθανότητα να έχουμε ακάρεα οικιακής σκόνης.
  • Πρέπει να αποφεύγουμε να έχουμε στο δωμάτιό μας χαλιά διότι αποτελούν εστία ανάπτυξης ακάρεων.
  • Αν διαπιστώσουμε ότι το κατοικίδιό μας μάς προκαλεί αλλεργία θα πρέπει να το απομακρύνουμε τουλάχιστον σε πρώτη φάση –ειδικά από το υπνοδωμάτιό μας.
  • Όσον αφορά στη χρήση διαφόρων φαρμάκων χωρίς τη συμβουλή του γιατρού ο δρ Ζαχαριάδης τονίζει: «Υπάρχουν κάποια σπρέι τα οποία δεν μπορεί να τα παίρνει κάποιος για πολύ καιρό. Και αν τα λαμβάνει για πολύ καιρό -γιατί διαπιστώνει ότι τον βοηθούν- θα αναπτύξει άλλα προβλήματα υγείας:  μπορεί να καταστραφεί ο ρινικός βλεννογόνος, να αναπτύξει αρτηριακή υπέρταση. Συνεπώς, όταν επιμένει ένα πρόβλημα είναι καλό να αποταθούμε στον γιατρό».

Ακούστε την εκπομπή πατώντας στο πιο κάτω λινκ

 ΖΗΣΕ ΜΕ ΥΓΕΙΑ: κάθε Πέμπτη 11.00 – 12.00 στον ΠΟΛΙΤΗ 107,6 με τον Χρίστο Λαζανιά

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.