Φόρμα αναζήτησης

«Καρδιακή Ανεπάρκεια Δράσε τώρα»

Η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου με την υποστήριξη της εταιρείας Novartis Pharma Services Inc. Κύπρου παρέθεσε δημοσιογραφική διάσκεψη στην αίθουσα διασκέψεων του Υπουργείου Υγείας την Τετάρτη 9 Μαΐου, όπου ανακοινώθηκε μια σειρά δράσεων στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας που διεξάγει, από τις 9 μέχρι τις 20 Μαΐου 2018, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την καρδιακή ανεπάρκεια. Το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας είναι: «Καρδιακή Ανεπάρκεια Δράσε τώρα».

Η ενημερωτική εκστρατεία, που τελεί υπό την αιγίδα του έντιμου υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου, διοργανώνεται από την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου με επιτυχία για 3η συνεχή χρονιά εντάσσοντας ενεργά την Κύπρο στις δράσεις που οργανώνουν κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία(ESC) και ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Καρδιακής Ανεπάρκειας (Heart Failure Association).

Η πανευρωπαϊκή εμβέλεια της ενημερωτικής εκστρατείας καθιστά δυνατή την ενεργοποίηση και τον συντονισμό μιας μεγάλης μερίδας ατόμων και ομάδων (καρδιολόγοι ιατροί, εξιδεικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, εθελοντές, οργανωμένοι φορείς, σύνδεσμοι ασθενών κ.λπ.).

 Ακόμα καθοριστική συμβολή στην ευρεία διάδοση του μηνύματος για την ανάληψη δράσης κατά της καρδιακής ανεπάρκειας έχει η ενεργός συμμετοχή του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού (iHHub) που υποστηρίζει τη δημιουργία ομάδων ασθενών από όλες τις χώρες του κόσμου, τις οποίες φέρνει σε επαφή και επικοινωνία, για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις καρδιακές παθήσεις και τη βελτίωση της ζωής.

Στον χαιρετισμό του υπουργού Υγείας έγινε μνεία στην ανάγκη της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης γύρω από τη νόσο της καρδιακής ανεπάρκειας ενώ παράλληλα εκφράστηκε η ένθερμη υποστήριξή του στην ενημερωτική εκστρατεία.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ. Γιώργος Γεωργίου αναφέρθηκε στη νόσο της καρδιακής ανεπάρκειας, η οποία με βάση τους αριθμούς έχει αναχθεί σε επιδημία, και εστίασε στην ανάγκη της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης της ασθένειας με άμεση εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής, τόσο για την πρόληψη, όσο και για την αντιμετώπιση της μάστιγας της καρδιακής ανεπάρκειας.

Η καρδιακή ανεπάρκεια, όπως επισήμανε ο Δρ. Βασίλης Μπαρμπέρης, Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, είναι μια καρδιακή νόσος που αφορά μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού και η αντιμετώπισή της προϋποθέτει μια σειρά στοχευμένων συλλογικών και ατομικών δράσεων.

Ο κ. Στέλιος Χριστοδούλου, γραμματέας του Συνδέσμου Καρδιοπαθών Λευκωσίας, εστίασε στα συμπτώματα της νόσου και στην αναγκαιότητα την άμεσης αναγνώρισης και εξέτασής τους, δίνοντας έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών, ενώ παράλληλα ανέδειξε την ανάγκη της ενεργούς στήριξης των ασθενών από την πολιτεία εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του σχετικά με τις χρονοβόρες διαδικασίες τις οποίες υιοθετεί το Υπουργείο Υγείας όσον αφορά στην έγκριση και συμπερίληψη νέων φαρμάκων στο Κρατικό Συνταγολόγιο.

Η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο είναι μέγιστης σημασίας, αφού κτυπά άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών ενώ τα συμπτώματά της μπορεί εύκολα να αποδοθούν στη φυσική γήρανση, επομένως η διάγνωση δεν γίνεται έγκαιρα. Με γνώμονα την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου στην Κύπρο η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, με την υποστήριξη της εταιρείας Novartis Pharma Services Inc, ανακοίνωσε τη διενέργεια 2 ενημερωτικών δράσεων σε Λευκωσία και Λεμεσό αντίστοιχα.

Οι δραστηριότητες που προγραμματίζονται είναι:

Το Σάββατο, 19 Μαΐου 2018 από τις 10:00 μέχρι 13:00 θα υπάρχει περίπτερο ενημέρωσης του κοινού στην πλατεία Φανερωμένης στη Λευκωσία.

Την Κυριακή, 20 Μαΐου 2018 από τις 17:00 μέχρι τις 20:00 θα υπάρχει περίπτερο ενημέρωσης του κοινού στο Πολυλειτουργικό Πάρκο (Μώλος-Επιχωμάτωση) στη Λεμεσό.        

Στα περίπτερα θα γίνονται μετρήσεις αρτηριακής πίεσης από ιατρούς καρδιολόγους και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό που θα βρίσκονται στον χώρο, καθώς επίσης και ενημέρωση σχετικά με τα συμπτώματα, αλλά και τη νόσο γενικότερα.

Επίσης, κατά τη διάρκεια και των δύο εκδηλώσεων θα γίνονται μικρά εργαστηράκια μαγειρικής και υγιεινής διατροφής για παιδιά, όπου θα μάθουν να φτιάχνουν φρουτοσουβλάκι με φρέσκα φρούτα, στηρίζοντας έτσι την πρόληψη της Καρδιακής Ανεπάρκειας μέσω της υγιεινής διατροφής.

Τις εκδηλώσεις στηρίζουν ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ο Σύνδεσμος Καρδιοπαθών Λευκωσίας, η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ), οι Μικροί Μάγειροι και η εταιρεία Πρίνος farm & deli.