Φόρμα αναζήτησης

Είναι υγιεινές οι υπερτροφές (superfoods);

Μπορεί να έχετε δει αναφορές στις ειδήσεις, εξωτικές δίαιτες ή διαφημίσεις που προβάλλουν τα οφέλη που έχουν οι σούπερ τροφές για την υγεία μας βοηθώντας στην επιβράδυνση της γήρανσης και την απώλεια βάρους. Η υπερβολή αυτών των πληροφοριών μπορεί να είναι καταπληκτική.

Οι σούπερ τροφές είναι καλές για την υγεία μας όταν ενσωματώνονται σε μια υγιεινή διατροφή που είναι ισορροπημένη σε άπαχη πρωτεΐνη, ολικής αλέσεως δημητριακά, ψωμί, μακαρόνια, ρύζι. Μια διατροφή που να περιέχει επίσης, φρούτα, λαχανικά και γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτή η δίαιτα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια, ψάρια και φυτικά έλαια. Δεν υπάρχουν τυποποιημένα κριτήρια ή εγκεκριμένη λίστα σούπερ τροφίμων και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει τους ισχυρισμούς περί υγείας στη συσκευασία τροφίμων εκτός αν υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία.

Η κατανάλωση σούπερ τροφών δεν θα σας βλάψει. Οι περισσότερες είναι πράγματι πολύ υγιεινές. Καλό είναι όμως ο κόσμος να αρχίσει να καταναλώνει πρώτα τροφές που ήδη υπάρχουν στην καθημερινότητά μας και μπορεί να είναι σούπερ τροφές, όπως αυτές που αναφέρθηκαν πιο πάνω (ολικής αλέσεως προϊόντα, άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, άπαχο κρέας, ψάρι, ξηρούς καρπούς, όσπρια, φρούτα και λαχανικά), αντί να ψάχνει για κάποιες συγκεκριμένες τροφές ή ακόμα και σκόνες που χαρακτηρίζονται ως σούπερ τροφές και έχουν βγεί στην αγορά πρόσφατα.


Είναι όντως σούπερ;
Οι περισσότεροι μύθοι για τις σούπερ τροφές δημιουργούνται και διαιωνίζονται από την αγορά, και γι’ αυτό οι περισσότεροι ειδικοί της διατροφής προτιμούν να μην χρησιμοποιούν αυτό τον όρο.

Πολύς κόσμος έχει μη ρεαλιστικές προσδοκίες για αυτά τα τρόφιμα, πιστεύοντας ότι θα τους προστατεύσουν από χρόνιες παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι με την κατανάλωση των σούπερ τροφών δεν μπορούν να «ανατραπούν» οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη συνεχή κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο για μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

Πολλές έρευνες έδειξαν ότι η μεσογειακή διατροφή βοηθά στη μείωση κινδύνου κάποιον χρόνιων παθήσεων και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Αυτή η διατροφή περιλαμβάνει άφθονα φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο, όσπρια και λιγότερο κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα σε σχέση με τη διατροφή των δυτικών χωρών.

Όταν πρόκειται για τη διατήρηση της υγείας μας καλό είναι να μην επικεντρωνόμαστε σε ένα μόνο φαγητό με την ελπίδα ότι θα κάνει θαύματα. Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση ενός μόνο τρόφιμου μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών που χρειαζόμαστε.

Όλα τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα από τις μεγάλες ομάδες τροφίμων που είναι το άμυλο, τα φρούτα και τα λαχανικά, το λίπος, η πρωτεΐνη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα μπορούσαν να θεωρηθούν «σούπερ τροφές». Όλα αυτά τα τρόφιμα είναι σημαντικό να καταναλώνονται με μέτρο, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ποιες είναι οι σούπερ τροφές που πρέπει να γνωρίζετε;
• Αβοκάντο
Αν και το αβοκάντο περιέχει περισσότερα λιπαρά από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο φρούτο, περιέχει μόνο μονοακόρεστα λιπαρά που έχουν πολλά ωφέλη για την υγεία όπως το να αυξάνουν την καλή χοληστερόλη, να μειώνουν την κακή χοληστερόλη, και να βοηθούν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, διαθέτει πολλές φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, είναι μόνο 160 θερμίδες στα 100 γρ. και σε σχέση με τις μπανάνες περιέχει περισσότερο κάλιο, που βοηθά στη μείωση την αρτηριακής πίεσης.

• Παντζάρια
Τα αντιοξειδωτικά που δίνουν στα παντζάρια αυτό το βαθύ κόκκινο χρώμα καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προσβάλλουν τα κύτταρα του σώματος και οδηγούν σε γήρανση και διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Επίσης, τα παντζάρια μειώνουν την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα και βοηθούν στον καθαρισμό του σώματος από επιβλαβείς χημικές ουσίες που βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

• Μούρα
Τα μούρα, όπως τα βατόμουρα και οι φράουλες έχουν πολλά φυτοχημικά που ονομάζονται φλαβονοειδή. Μια μελέτη έδειξε ότι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα βατόμουρα και φράουλες είχαν μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή προσβολή. Συνιστώνται 9 μερίδες φρούτα και λαχανικά καθημερινά (4,5 φλιτζάνια).

• Λάχανο
Βρίσκεται στην οικογένεια που περιλαμβάνει το μπρόκολο και το κουνουπίδι αλλά το λάχανο φαίνεται να διαφέρει. Επιστημονικές έρευνες βρήκαν ότι περιέχει ενώσεις που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου (του μαστού, του στομάχου, του πνεύμονα και του προστάτη), καθώς μειώνει και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα, γαστρεντερικά προβλήματα και της νόσου του Alzheimer. Το λάχανο είναι επίσης μια πλούσια πηγή βιταμινών A, C και K, η οποία προστατεύει τις αρθρώσεις και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα.

• Σολομός
Ο σολομός είναι ένα λιπαρό ψάρι που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορεί να περιορίσουν τον κίνδυνο των μη φυσιολογικών καρδιακών παλμών, να μειώσουν τα τριγλυκερίδια και να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της πλάκας στις αρτηρίες. Συνιστάται να καταναλώνετε μια φορά την εβδομάδα λιπαρό ψάρι και μια φορά την εβδομάδα μη λιπαρό ψάρι.

• Ξηροί καρποί, όσπρια και σπόροι
Τα καρύδια, τα όσπρια και οι σπόροι είναι καλές πηγές πρωτεϊνών και πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπών, που βοηθούν στην αύξηση της καλής χοληστερόλης. Ωστόσο καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο. Οι επιλογές περιλαμβάνουν ανάλατα αμύγδαλα, φιστίκια, φυστίκια Αιγίνης και καρύδια.

• Κινόα
Η κινόα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και μέταλλα, και είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες και σε λίπος. Μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωσή της μπορεί να μειώσει τα ποσοστά της παχυσαρκίας, του καρκίνου του μαστού, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

• Σπανάκι
Το σπανάκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, περιέχει ασβέστιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

• Ντομάτα
Έρευνες έδειξαν ότι η συχνή κατανάλωση προϊόντων ντομάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων, χάρη στον συνδυασμό των βιταμινών και των φυτοθρεπτικών συστατικών της, όπως το λυκοπένιο. Με το μαγείρεμα, τα θρεπτικά συστατικά της απορροφώνται πιο εύκολα γιατί ενισχύονται οι ιδιότητές της που προάγουν την υγεία.

• Μαύρη σοκολάτα (κακάο)
Έχει πολλά φλαβονοειδή και μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση της επούλωσης των πληγών. Επίσης, το κακάο μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Η μαύρη σοκολάτα είναι καλό να περιέχει πάνω από 70% κακάο για να έχει αυτά τα ωφέλη για την υγεία. Όμως καλό είναι να γνωρίζουμε πως περιέχει λίπη και θερμίδες! Έτσι να την καταναλώνετε με μέτρο για να αποφύγετε το περιττό βάρος.

• Σκόρδο
Έρευνες έχουν δείξει ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνει την κακή χοληστερόλη και προστατεύει από το κρυολόγημα.

Νικόλ Πηλείδη
Διατροφολόγος, κλινική διαιτολόγος (MSc)
nicolepileidi@gmail.com
+357 97838941

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.