Σίγουρα έχετε ακούσει έστω μια φορά τη φράση «μην πίνεις καφέ με άδειο στομάχι, θα σε πειράξει» και πολλοί άνθρωποι όντως το πρωί θέλουν να πιούνε μόνο καφέ χωρίς να φάνε κάτι. Είναι αλήθεια όμως πως ο καφές πειράζει, σε άδειο στομάχι;
Η απάντηση είναι όχι, συνήθως, καθώς το στομάχι συνήθως προσαρμόζεται για να προστατευτεί. Ωστόσο, μπορεί να νιώσετε κάποια δυσφορία, οπότε σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να αλλάξετε τη ρουτίνα σας.
«Υπάρχουν πολλά οφέλη που σχετίζονται με την κατανάλωση καφέ όταν πρόκειται για το γαστρεντερικό σύστημα», αναφέρει η γαστρεντερολόγος Dr. Sunana Sohi στη Huffington Post. «Το ρόφημα διασύρεται λόγω της καφεΐνης που έχει και επειδή είναι πολύ ζαχαρούχο πλέον. Ωστόσο, ιατρικά, χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες», αναφέρει.
Η ειδικός εξηγεί πως ο καφές επηρεάζει τα επίπεδα του στομαχικού οξέος με πολλαπλούς τρόπους. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα – όπως δυσπεψία-, που θα μπορούσαν εύκολα να λυθούν αποφεύγοντας την καφεΐνη ή, ίσως, απολαμβάνοντας ένα φλιτζάνι καφέ μαζί με φαγητό.
Η γαστρεντερολόγος τονίζει πως ο καφές είναι ένα όξινο ποτό. Επιπλέον, πως «η καφεΐνη διεγείρει την παραγωγή της ορμόνης γαστρίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή γαστρικού οξέος από το στομάχι μας. Παρόλο που η τελευταία ένωση βοηθά στην εκκίνηση της διαδικασίας της πέψης, προσθέτει επίσης οξύτητα στο στομάχι».
Τέλος, οι φαινόλες, οι οποίες είναι ενώσεις που βρίσκονται στον καφέ, συμβάλλουν επίσης στο επίπεδο οξύτητας του εντέρου.
«Ο καφές έχει επίπεδο pH περίπου 5, ενώ το γαστρικό μας οξύ έχει pH περίπου 2, καθιστώντας το τελευταίο πιο όξινο», σημειώνει. Ως αποτέλεσμα, το στομάχι μας θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστεί το οξύ που προκαλεί η κατανάλωση καφέ, εξηγεί.
Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από τον οργανισμό του καθενός. «Οτιδήποτε τρώτε προκαλεί την παραγωγή γαστρικού οξέος, αλλά ο καφές παράγει περισσότερο από αυτό. Έτσι, αν αισθάνεστε φουσκωμένοι ή αντιμετωπίζετε πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα και ναυτία μετά την κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι, ξέρετε ότι υπάρχει πρόβλημα», επισημαίνει.
Η κατανάλωση φαγητού μαζί με τον καφέ πάντως, αντισταθμίζει τα επίπεδα οξύτητας αυτά.
Επίσης, παίζει ρόλο και το είδους του καφέ, εάν είναι με ζάχαρη, γάλα. Ένας καπουτσίνο για παράδειγμα αντί ενός σκέτου μαύρου καφέ, μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση των επιπέδων pH.
Τέλος, η επιλογή ενός εντελώς διαφορετικού ροφήματος με καφεΐνη, όπως το τσάι, μπορεί να αποδειχθεί η καλύτερη επιλογή εάν αντιμετωπίζετε δυσπεψία.
«Το πράσινο τσάι και το μαύρο τσάι έχουν επίσης πολλά οφέλη», λέει η ειδικός. «Έχουν λιγότερη καφεΐνη, αλλά είναι επίσης λιγότερο όξινα, οπότε αν το στομάχι σας σας ενοχλεί, σκεφτείτε τα», τονίζει.
Πηγή: ethnos.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.