Τελικά, η μακροζωία δεν είναι θέμα τύχης, αλλά ζήτημα καθημερινών επιλογών. Αυτό επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά μια διεθνής ομάδα ειδικών σε θέματα δημόσιας υγείας, εθισμού, καρδιαγγειακής και μεταβολικής υγείας και διατροφολογίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε στο Nature Food. Ενώνοντας τις δυνάμεις τους από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, οι ερευνητές προσπάθησαν να διαπιστώσουν τον ρόλο της διατροφής στην επίτευξη της μακροζωίας. Προγενέστερη έρευνα έχει δείξει ότι η ανθυγιεινή διατροφή οδηγεί σε περισσότερους από 75.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ, στον αντίποδα, μια σειρά μελετών υποστηρίζει ότι τα πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, η ερευνητική ομάδα απέκτησε πρόσβαση σε δεδομένα από τη μελέτη UK Biobank, μια μακροχρόνια μελέτη, που διερευνά τον ρόλο της γενετικής προδιάθεσης και της περιβαλλοντικής έκθεσης στην ανάπτυξη ασθενειών. Αυτή η βάση δεδομένων περιλαμβάνει έναν μεγάλο όγκο δεδομένων υγείας από μισό εκατομμύριο εθελοντές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας κατά μέσο όρο 40 – 69 ετών κατά τη στιγμή της εγγραφής τους και έχει στόχο την παρακολούθηση της υγείας τους για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 30 ετών.
Για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες όλων των εθελοντών στη βάση δεδομένων και ομαδοποίησαν τους ανθρώπους με βάση τα πρότυπα διατροφής, σημειώνοντας παράλληλα πώς αυτά άλλαζαν με την πάροδο του χρόνου, με στόχο να διαπιστώσουν τον αντίκτυπο της διατροφικής συμπεριφοράς στο προσδόκιμο ζωής.
Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των ανθρώπων που μεταπήδησαν από ανθυγιεινά σε υγιεινά πρότυπα διατροφής με εκείνα όσων δεν στράφηκαν σε πιο υγιεινές δίαιτες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια στροφή σε πιο υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να προσθέσει χρόνια στο προσδόκιμο ζωής. Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι οι μεσήλικες που μεταπήδησαν σε μια υγιεινή διατροφή και διατήρησαν αυτό το μοτίβο πρόσθεσαν κατά μέσο όρο 10 επιπλέον χρόνια στη διάρκεια της ζωής τους. Η αλλαγή σε μετέπειτα στάδιο της ζωής πρόσθεσε επίσης χρόνια, αν και όχι τόσα πολλά.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές απευθύνουν έκκληση στις κυβερνήσεις και τις υγειονομικές αρχές, τονίζοντας την ανάπτυξη στρατηγικών, που στόχο θα έχουν τη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής των ανθρώπων, προτείνοντας μέτρα όπως η αύξηση των φόρων σε ανθυγιεινά τρόφιμα και, αντίστοιχα η παροχή κινήτρων για ενίσχυση της κατανάλωσης υγιεινών τροφίμων.
Πηγή: protothema.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.