Πώς να σταματήσετε να ιδρώνετε τόσο πολύ: 12 λύσεις σε ένα δύσκολο πρόβλημα

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 17.7.2023
Πώς να σταματήσετε να ιδρώνετε τόσο πολύ: 12 λύσεις σε ένα δύσκολο πρόβλημα
Από τα αντιιδρωτικά φάρμακα μέχρι τις σωστές τροφές, αυτοί είναι διάφοροι τρόποι που βοηθούν στη διακοπή της εφίδρωσης

Το καλοκαίρι, όσο και αν αγαπάμε την ανεμελιά και την ελευθερία που μας προσφέρει, δεν παύει να είναι ο βασικός σύμμαχος, ή καλύτερα ο βασικός παράγοντας που πυροδοτεί τον ιδρώτα. Εκείνη η άβολη στιγμή που είμαστε στο γραφείο, σε μια συνάντηση, σε μια επίσημη έξοδο, ή σε ένα ραντεβού πάσης φύσεως και παλεύουμε να κρατήσουμε τις πολλαπλές σταγόνες ιδρώτα που τρέχουν από το μέτωπό μας, έχει επιτέλους φτάσει.

Πιο αποτελεσματικό ίσως θα ήταν να αντιληφθούμε την εφίδρωση, ως έναν ρυθμιστικό μηχανισμό που προσπαθεί να εξισορροπήσει την εσωτερική μας, με την εξωτερική θερμοκρασία και ο οποίος αποτελεί απόλυτα φυσιολογική αντίδραση του σώματός μας. Ωστόσο, υπάρχουν πλέον πολλοί τρόποι που μπορούμε να ελαττώσουμε αυτές τις άβολες στιγμές, ειδικά όταν πάσχουμε από υπεριδρωσία.

Ιδρώτας, ιδρώτας, ιδρώτας

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Η εφίδρωση είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας δροσίζεται, καθώς όταν ιδρώνουμε, το σώμα μας εκκρίνει ένα υγρό μέσω των ιδρωτοποιών αδένων, οι οποίοι καλύπτουν όλη την επιφάνεια του δέρματός μας.

Αυτό το υγρό είναι κυρίως νερό, αλλά περιέχει επίσης αλάτι, ζάχαρη και άλλες χημικές ουσίες. Παρόλο που το σώμα μας προσπαθεί να συγκρατήσει αυτές τις χημικές ουσίες, κάποιες χάνονται καθώς ιδρώνουμε. Καθώς ο ιδρώτας εξατμίζεται, ψύχει το δέρμα μας, μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματός μας. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως εφίδρωση και είναι απόλυτα φυσιολογική και υγιής, ειδικά όταν η θερμοκρασία του σώματός μας αυξάνεται, εξαιτίας της έντονης άσκησης, ή των θερμών καιρικών συνθηκών.

4588329264398314 image

Στην περίπτωση της υπεριδρωσίας τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Η υπεριδρωσία αποτελεί μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει υπερβολική έκκριση ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες. Κατά την πάθηση αυτή ο ιδρώτας δεν εξυπηρετεί τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος, καθώς είναι αποτέλεσμα μιας δυσλειτουργίας-υπερδραστηριότητας των νεύρων που διεγείρουν τους ιδρωτοποιούς αδένες μιας συγκεκριμένης περιοχής, συχνότερα στις μασχάλες, τις παλάμες, τα πέλματα, αλλά και στο πρόσωπο. Δεν σχετίζεται δηλαδή με την εξωτερική υψηλή θερμοκρασία, κάποια κοπιαστική δραστηριότητα, ή αθλητική άσκηση. Μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και σε έναν καλά κλιματιζόμενο χώρο, ενώ ο άνθρωπος είναι καθιστός και δεν κοπιάζει καθόλου.

Η υπεριδρωσία επηρεάζει περίπου το 3% του πληθυσμού και εμφανίζεται εξίσου και στα δύο φύλα. Τα άτομα που υποφέρουν από υπεριδρωσία, ιδρώνουν έως και 4 φορές περισσότερο σε σχέση με έναν μέσο άνθρωπο. Συχνά, η υπερβολική αυτή εφίδρωση επιφέρει αναγκαστικές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, όπως για παράδειγμα στον τρόπο ένδυσης, μέχρι σε συμπεριφορές όπως τη χειραψία και πλήττει σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας, καθώς καθιστά δύσκολες απλές κινήσεις.

Πώς να ιδρώνουμε λιγότερο;

Αντιδρωτικά

Ο ευκολότερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την υπερβολική εφίδρωση είναι χρησιμοποιώντας ένα αντιιδρωτικό, το οποίο ήδη πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση.

Τα αντιιδρωτικά μοιάζουν αρκετά με τα αποσμητικά, μόνο που αντί να εξαλείφουν τις δυσάρεστες μυρωδιές, εμποδίζουν τους ιδρωτοποιούς αδένες σας. Τα αντιιδρωτικά έχουν μέταλλα, όπως ο ψευδάργυρος και το αλουμίνιο, τα οποία εμποδίζουν τους πόρους να απελευθερώνουν ιδρώτα. Ενώ τα αντιιδρωτικά χρησιμοποιούνται συνηθέστερα στις μασχάλες, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στα χέρια, τα πόδια και το πρόσωπο για άτομα με υπεριδρωσία. Τα ισχυρότερα αντιιδρωτικά διατίθενται με ιατρική συνταγή, αναφέρει η Tsippora Shainhouse, δερματολόγος στο SkinSafe Dermatology και Skin Care.

Ο σωστός τρόπος να τα χρησιμοποιείται είναι πολυπαραγοντικός. Αρχικά, τα αντιιδρωτικά πρέπει να εφαρμόζονται πριν αρχίσουμε να ιδρώνουμε, προκειμένου να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Μπορούν ακόμα και να εφαρμοστούν τη νύχτα, καθώς συχνά διαρκούν μέχρι την επόμενη μέρα. Πολλά αντιιδρωτικά πωλούνται σε συνδυασμό με ένα αποσμητικό, το οποίο δεν θα μας εμποδίσει βέβαια από το να ιδρώνουμε, αλλά θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε την οσμή από τον ιδρώτα μας.

4588329622218824 image

Υφάσματα που αναπνέουν

Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε τη μείωση της εφίδρωσης με τις ενδυματολογικές μας επιλογές είναι να φοράμε ελαφριά υφάσματα που επιτρέπουν τον αέρα να τα διαπερνάει. Τα ανοιχτόχρωμα χρώματα βοηθούν επίσης να αντανακλούν τον ήλιο αντί να τον απορροφούν.

Αποφεύγουμε ορισμένες τροφές

Υπάρχουν μερικές επιλογές τροφίμων που ίσως καλύτερα να αποφύγουμε προκειμένου να μειώσουμε την έντονη εφίδρωση, όπως τα πικάντικα φαγητά. Το σώμα μας αντιδρά στα πικάντικα φαγητά με τον ίδιο τρόπο που αντιδρά σε οποιαδήποτε άλλη πηγή θερμότητας, προσπαθεί να μειώσει την θερμοκρασία, γεγονός που οδηγεί σε εφίδρωση.

Τα λιπαρά, επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα συσκευασμένα λουκάνικα, επίσης προκαλούν ιδρώτα, καθώς το σώμα μας πρέπει να δουλέψει περισσότερο για να επεξεργαστεί αυτές τις λιπαρές τροφές, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία. Το ίδιο ισχύει και για τα αλμυρά τρόφιμα, όπως τα πατατάκια. Το σώμα μας μπορεί να προσπαθήσει να επεξεργαστεί το επιπλέον αλάτι με την εφίδρωση. Αντ' αυτού, θα πρέπει να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν πολύ νερό και μπορούν να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε δροσεροί.

Παραμένοντας ενυδατωμένοι

Η κατανάλωση νερού μπορεί να βοηθήσει στην ψύξη του σώματος και στη μείωση της εφίδρωσης. Είναι σημαντικό να αποφύγουμε τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη και αλκοόλ, καθώς και οι δύο αυτές ουσίες μπορούν να αυξήσουν προσωρινά τους καρδιακούς μας παλμούς, αυξάνοντας τη θερμοκρασία μας και κάνοντάς μας να ιδρώνουμε.

Δροσεροί μέσα και έξω

Το σώμα μας συνήθως ιδρώνει όταν κάνει πολλή ζέστη και πρέπει να μας δροσίσει. Αν θέλουμε να σταματήσουμε τον ιδρώτα, μπορούμε να υιοθετήσουμε κάποιες συνήθειες που μειώνουν την θερμοκρασία του σώματός μας.

Σε ζεστό καιρό, μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό να τοποθετήσουμε ένα μπολ με πάγο, μπροστά από έναν ανεμιστήρα, για να κυκλοφορεί κρύος αέρας στο δωμάτιο. Μια άλλη καλή ιδέα είναι να κρατάμε τις κουρτίνες και τις περσίδες σας κλειστές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να εμποδίζουμε τον ήλιο να υπερθερμαίνει τα δωμάτιά μας.

Επίσης η πιο τακτική κατανάλωση μικρότερων γευμάτων μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούμε δροσεροί, λόγω της μεταβολικής θερμότητας που απαιτείται για τη διάσπαση της τροφής.

4588329807464482 image

Ιατρικές θεραπείες

Ωστόσο, εάν ιδρώνουμε υπερβολικά και σε σταθερή βάση, ίσως έχει έρθει η ώρα να συμβουλευτούμε με έναν επαγγελματία υγείας, αφού πορεί να υπάρχουν υποκείμενοι λόγοι που προκαλούν την έντονη εφίδρωσή μας.

Είτε οφείλεται σε ιατρικό πρόβλημα, είτε σε υπερδραστήριους ιδρωτοποιούς αδένες, υπάρχουν διάφορες επιλογές για ιατρική θεραπεία.

Ορισμένες από αυτές τις επιλογές περιλαμβάνουν:

Τοπικές κρέμες: που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υπερβολική εφίδρωση στο πρόσωπο.

Συνταγογραφούμενα αντιιδρωτικά: Τα συνταγογραφούμενα αντιιδρωτικά, όπως το Drysol, περιέχουν περισσότερο χλωριούχο αργίλιο από τις επιλογές που κυκλοφορούν χωρίς ιατρική συνταγή. Αυτό το συστατικό βοηθά στην απόφραξη των ιδρωτοφόρων αγωγών.

Botox: Οι ενέσεις Botox λειτουργούν μπλοκάροντας τα νεύρα που δίνουν σήμα στο σώμα μας να ιδρώσει. Πρόκειται για μια προσωρινή λύση, καθώς οι ενέσεις διαρκούν 6 έως 12 μήνες.

Φάρμακα που μπλοκάρουν τα νεύρα: Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα, όπως η οξυβουτυνίνη, που μπορούν να μπλοκάρουν ορισμένους χημικούς αγγελιοφόρους και νεύρα στο σώμα μας.

Χειρουργική επέμβαση: Υπάρχουν μερικές χειρουργικές επιλογές για να σταματήσουμε την υπερβολική εφίδρωση, μια εκ των οποίων περιλαμβάνει την αφαίρεση των ιδρωτοποιών αδένων και την μείωση των σημάτων για εφίδρωση.

Ωστόσο τα παραπάνω αποτελούν λύση μόνο για εκείνους που η εφίδρωση γίνεται πάθηση. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ιδρώτας είναι μια απόλυτα φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας, τον οποίο κάποιες φορές δεν χρειάζεται να τον πολεμάμε τόσο.

Πηγή: protothema.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Επανέρχεται η κινεζική κοινοπραξία στο Βασιλικό: «Η ΕΤΥΦΑ δεν πληρώνει αλλαγές που ζήτησε»
ΚΥΠΡΟΣ

Επανέρχεται η κινεζική κοινοπραξία στο Βασιλικό: «Η ΕΤΥΦΑ δεν πληρώνει αλλαγές που ζήτησε»

Επανέρχεται η κινεζική κοινοπραξία στο Βασιλικό: «Η ΕΤΥΦΑ δεν πληρώνει αλλαγές που ζήτησε»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Γάζα: O IDF εντόπισε τρεις νεκρούς ομήρους - Ανάμεσά τους το πτώμα της Σάνι Λουκ
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: O IDF εντόπισε τρεις νεκρούς ομήρους - Ανάμεσά τους το πτώμα της Σάνι Λουκ

Γάζα: O IDF εντόπισε τρεις νεκρούς ομήρους - Ανάμεσά τους το πτώμα της Σάνι Λουκ

Αιχμές εναντίον της Αρχής κατά της Διαφθοράς από Νομική Υπηρεσία για την υπόθεση Κατσουνωτού
ΚΥΠΡΟΣ

Αιχμές εναντίον της Αρχής κατά της Διαφθοράς από Νομική Υπηρεσία για την υπόθεση Κατσουνωτού

Αιχμές εναντίον της Αρχής κατά της Διαφθοράς από Νομική Υπηρεσία για την υπόθεση Κατσουνωτού

Καβγάς ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ για τις τράπεζες: Τα μεγάλα κέρδη και η ακροδεξιά Μελόνι στην Ιταλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καβγάς ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ για τις τράπεζες: Τα μεγάλα κέρδη και η ακροδεξιά Μελόνι στην Ιταλία

Καβγάς ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ για τις τράπεζες: Τα μεγάλα κέρδη και η ακροδεξιά Μελόνι στην Ιταλία