Τι θα πάθουμε αν φάμε κομμάτι από ψωμί που σε κάποια σημεία έχει μουχλιάσει

Δημοσιεύθηκε 3.4.2023
Τι θα πάθουμε αν φάμε κομμάτι από ψωμί που σε κάποια σημεία έχει μουχλιάσει
Γιατί δεν είναι σπάνιο να μπούμε στον πειρασμό να το κάνουμε.

Σύμφωνοι, κανείς δεν θέλει να πετάξει άσκοπα τα τρόφιμα. Τα απόβλητα δεν είναι καλά για τον πλανήτη, τα σούπερ μάρκετ ή τα πορτοφόλια μας. Αλλά, υπάρχουν στιγμές που είναι καλύτερο να είμαστε ασφαλείς από το να το μετανιώσουμε - κι αυτή είναι μια από αυτές τις στιγμές. Έτσι, αν εντοπίσουμε από εδώ κι από εκεί «μπαλώματα» στο ψωμί μας, ας θυμηθούμε ότι πρόκειται για αποικίες σπόρων. Έτσι αναπαράγεται ο μύκητας και πιθανότατα θα δώσει στο ψωμί μια πολύ περίεργη γεύση, το λιγότερο. Αρκετοί διαφορετικοί τύποι από μύκητες μπορούν να αναπτυχθούν στο ψωμί και είναι πολύ δύσκολο (σχεδόν αδύνατο) να γνωρίζουμε τι είδους είναι - αλλά πιθανότατα δεν είναι το ίδιο με τον τύπο που αναπτύσσεται στο μπλε τυρί. Αλλά δεν είναι μόνο η γεύση που είναι το πρόβλημα.

Γιατί η μούχλα στο ψωμί είναι επικίνδυνη;

Αυτό που βλέπουμε σχετικά με τον μύκητα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οι μικροσκοπικές του ρίζες θα εξαπλωθούν γρήγορα μέσω του πορώδους ψωμιού, ακόμα και αν δεν μπορούμε να το δούμε. Έτσι, αν ένα μέρος του ψωμιού έχει μούχλα, πιθανότατα όλα θα έχουν, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων Τροφίμων (FSA).

Και αυτή η μούχλα μπορεί επίσης να παράγει επιβλαβή και αόρατα δηλητήρια που ονομάζονται μυκοτοξίνες που εξαπλώνονται γρήγορα και προκαλούν πεπτική αναστάτωση (και σε ζώα επίσης).

Ας προσπαθήσουμε να μην αναπνεύσουμε επίσης ούτε τα σπόρια, καθώς θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε αναπνευστικά ζητήματα ή επιβλαβείς λοιμώξεις - και εκείνοι με αλλεργίες θα μπορούσαν να έχουν αντίδραση.

Ο εμπειρογνώμονας μούχλας, δρ Πάτρικ Χίκεϊ δήλωσε στο BBC: «Κατά γενικό κανόνα, μια αποικία μούχλας διαμέτρου ενός εκατοστού την επιφάνεια (ενός ψωμιού) έχει επίσης διεισδύσει σε ένα εκατοστό βαθιά μέσα στο ίδιο το φαγητό».

Η υπηρεσία ασφάλειας και επιθεώρησης των τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ μας συμβουλεύει επίσης να πετάξουμε ολόκληρο το ψωμί του ψωμιού εάν αναπτύσσει μούχλα.

Λοιπόν, πώς μπορούμε να επιβραδύνουμε το ψωμί μας να μουχλιάσει;

Το ψωμί έχει διάρκεια ζωής τριών έως τεσσάρων ημερών χωρίς συντηρητικά, σύμφωνα με το Healthline.com, γι ’αυτό οι αρτοποιοί συχνά θέτουν βακτήρια ασβεστίου ή γαλακτικού οξέος σε αυτό για να επιβραδύνουν την ανάπτυξη μούχλας.

Το ξύδι και τα μπαχαρικά όπως η κανέλα και τα γαρίφαλα μπορούν να το αποτρέψουν, αλλά κινδυνεύουν να αλλάξουν τη γεύση.

Αλλά, μπορούμε να προσπαθήσουμε να παρατείνουμε την διάρκεια ζωής του ψωμιού διατηρώντας το σε ξηρό περιβάλλον, καλύπτοντάς το και βάζοντάς το στην κατάψυξη. Η μούχλα εμφανίζεται συνήθως στις κατάλληλες συνθήκες, όπως σε ζεστές και υγρές κουζίνες.

Πηγή: HuffingPost.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πυρ ομαδόν κατά Ισραήλ για τη σφαγή στη Ράφα - «Κατάφωρη περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου»
ΚΟΣΜΟΣ

Πυρ ομαδόν κατά Ισραήλ για τη σφαγή στη Ράφα - «Κατάφωρη περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου»

Πυρ ομαδόν κατά Ισραήλ για τη σφαγή στη Ράφα - «Κατάφωρη περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου»

Kition: «Παράνομη η απόφαση της κυβέρνησης για τερματισμό της σύμβασης - Εξετάζουμε τις νομικές μας επιλογές»
ΚΥΠΡΟΣ

Kition: «Παράνομη η απόφαση της κυβέρνησης για τερματισμό της σύμβασης - Εξετάζουμε τις νομικές μας επιλογές»

Kition: «Παράνομη η απόφαση της κυβέρνησης για τερματισμό της σύμβασης - Εξετάζουμε τις νομικές μας επιλογές»

Qatar Airways: «Χάσαμε απότομα ύψος, χτυπήσαμε στην οροφή» - Πως περιγράφουν τον τρόμο επιβάτες της πτήσης
ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Airways: «Χάσαμε απότομα ύψος, χτυπήσαμε στην οροφή» - Πως περιγράφουν τον τρόμο επιβάτες της πτήσης

Qatar Airways: «Χάσαμε απότομα ύψος, χτυπήσαμε στην οροφή» - Πως περιγράφουν τον τρόμο επιβάτες της πτήσης

Καζίνο στην Τύμπου και ξενοδοχείο στη Λάπηθο σχεδιάζει εταιρεία
ΚΥΠΡΟΣ

Καζίνο στην Τύμπου και ξενοδοχείο στη Λάπηθο σχεδιάζει εταιρεία

Καζίνο στην Τύμπου και ξενοδοχείο στη Λάπηθο σχεδιάζει εταιρεία

Ο ΔΗΣΥ επιρρίπτει ευθύνες σε κυβέρνηση και Δήμο Λάρνακας για μαρίνα και λιμάνι Λάρνακας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο ΔΗΣΥ επιρρίπτει ευθύνες σε κυβέρνηση και Δήμο Λάρνακας για μαρίνα και λιμάνι Λάρνακας

Ο ΔΗΣΥ επιρρίπτει ευθύνες σε κυβέρνηση και Δήμο Λάρνακας για μαρίνα και λιμάνι Λάρνακας