O γαστρεντερολόγος δρ Δημήτρης Δημητρίου και η γενική χειρουργός δρ Νίκη Κρασσιά Τσεριώτη μας μιλούν για την πρόληψη, τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και την αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου σημειώνει ο δρ Δημητρίου "Αντιπροσωπεύει το 10% των καρκίνων ανά το παγκόσμιο. Είναι συχνός και ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους στην Ευρώπη μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Υπολογίζεται ότι κάθε τρία λεπτά ένας Ευρωπαίος χάνει τη μάχη με το συγκεκριμένο νόσημα. Είναι η τρίτη πιο συχνή αιτία θανάτου στους άντρες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και του προστάτη και η δεύτερη πιο συχνή αιτία στις γυναίκες μετά από τον καρκίνο του μαστού".
Η πρόληψη έχει ζωτική σημασία και σε αυτή την περίπτωση, δεδομένου ότι ο καρκίνος αυτός έχει καλή πρόγνωση: "Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική. Όταν μιλάμε για καρκίνο και πρόγνωση λαμβάνουμε υπόψη το στάδιο στο οποίο κατατάσσεται. Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου έχουμε τέσσερα στάδια". Εξηγεί η δρ Κρασσιά.
Το ηλικιακό πλαίσιο στο οποίο καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά η δρ Κρασσιά αναφέρει "Έχουμε πλέον καινούργια δεδομένα. Καταρχάς είναι ένας καρκίνος που βλέπουμε σε άτομα άνω των 50 ετών με μεγαλύτερα ποσοστά στην ηλικία των 60-70 χρόνων. Το όριο ηλικίας έχει κατέβει, από τον Μάιο του 2018 έχουν αναθεωρήσει τα δεδομένα τουλάχιστον στην αμερικάνικη σχολή που λέει ότι η πρόληψη πρέπει να αρχίζει από τα 45 γιατί έχουν παρατηρήσει πολλά περιστατικά με νεαρούς ασθενείς.». «Στην Ευρώπη το οριο παραμένει στα 50. Όσον αφορά στις ηλικίες αν και εφόσον υπάρχει κληρονομικότητα ή γενετικά συνδρομα τότε το όριο για να ξεκινήσει ο προέλεγχος κατεβαίνει σε μικρότερες ηλικίες στην ηλικία περίπου των 40 χρονών ή 10 χρόνια πριν από την ηλικία που έχει προσβληθεί ο νεαρότερος στην οκογενεια», συμπληρώνει ο δρ Δημητρίου.
Συμπτωματολογία
Τα συμπτώματα διαχωρίζονται σε γαστρεντερολογικά: Αίμα, βλέννες στα κόπρανα, διαταραχές στις κενώσεις δηλαδή έντονη δυσκοιλιότητα, αίσθημα βάρους κατά την κένωση ή αίσθημα ατελούς κένωσης, και πόνος στην κοιλιά-φουσκώματα, και μη γαστρεντερολογικά που μπορεί να είναι πυρετός, μείωση της όρεξης, απώλεια βάρους, αναιμία, ωχρότητα του δέρματος, δύσπνοια κτλ.
Εκτός από την κληρονομικότητα η διατροφή πλούσια σε λίπος-κοκκινο κρέας- και μειωμένη σε φυτικές ίνες, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα, το αλκοόλ είναι παράγοντες που συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Συνάμα είναι και παράγοντες που μπορούμε να αλλάξουμε. Έχει επίσης συσχετιστεί με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 όχι κληρονομικού τύπου όλα αυτά είναι από τους παράγοντες που εμείς μπορούμε να διορθώσουμε για να προλάβουμε κάποιες καταστάσεις.
Καρκίνος δεν σημαίνει τέλος αρκεί να ανιχνευθεί νωρίς
Το στοίχημα και αυτή τη φορά είναι η έγκαιρη διάγνωση: Ο καρκίνος του παχέος εντέρου θεραπεύεται πλήρως αν διαγνωστεί στα πρώιμα στάδια. Η πρόληψη είναι και η καλύτερη θεραπεία. Η κολονοσκόπηση είναι πλέον μια εντελώς ανώδυνη εξέταση.
Ο καρκίνος τονίζει η δρ Κρασσιά δεν σημαίνει τέλος της ζωής, μπορεί να αντιμετωπιστεί αρκεί να ανιχνευθεί νωρίς.
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή Ζήσε με Υγεία στον ΠΟΛΙΤΗ 107,6
(Ζήσε με Υγεία κάθε Πέμπτη στις 11.00 - 12.00)
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.