POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Δύο απλοί τρόποι για να ξεχωρίσετε ένα γνήσιο μέλι από ένα νοθευμένο



Το χρώμα, η υφή, το άρωμα και η γεύση ποικίλλουν σε κάθε τύπο μελιού. Για παράδειγμα, το θυμαρίσιο μέλι είναι ανοιχτόχρωμο και πιο λεπτόρρευστο, ενώ το μέλι βελανιδιάς είναι σκουρόχρωμο και παχύρρευστο.

Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα συνήθη χαρακτηριστικά ίσως να πρέπει να μας προβληματίσει. Είναι πολύ σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες. Αν περιέχει σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, να το αποφύγετε.

Yπάρχουν ωστόσο και κάποιοι τρόποι, οι οποίοι βασίζονται στις φυσικές και χημικές ιδιότητες του μελιού και που αν τους χρησιμοποιήσουμε θα καταλάβουμε σίγουρα αν έχουμε να κάνουμε με γνήσιο μέλι.

Η δοκιμή με το κουταλάκι
Γεμίζουμε ένα κουτάλι με μέλι και το αφήνουμε να τρέξει από ύψος. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια λεπτή γραμμή. Αν η γραμμή του μελιού δεν κόβεται, αλλά η ροή είναι συνεχόμενη μέχρι να αδειάσει σχεδόν το κουταλάκι, τότε το μέλι μας είναι ανόθευτο.

Η δοκιμή με το νερό
Το μέλι είναι αδιάλυτο σε νερό που βρίσκεται στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Αν λοιπόν ρίξουμε μια κουταλιά μέλι μέσα σε ένα ποτήρι γεμάτο με νερό, το μέλι πρέπει να πέσει στον πάτο του ποτηριού χωρίς να διαλυθεί. Αν το μέλι διαλυθεί τελείως ή θολώσει το νερό (πράγμα που σημαίνει ότι περιέχει κάποια ευδιάλυτη γλυκαντική ουσία) τότε είναι νοθευμένο.

Θρεπτική αξία
Το μέλι περιέχει βιταμίνη C, ασβέστιο και σίδηρο. Έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, γι’ αυτό χρησιμοποιείται συχνά και ως φυσικό αντισηπτικό σε παραδοσιακά φάρμακα. Επίσης, βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και θωρακίζει τον οργανισμό.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.