POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Δρ Γ. Γεωργίου: Σιωπηλή η καρδιοπάθεια στους διαβητικούς -Δεν υποτιμάμε τα συμπτώματαΕπιταχυνόμενη και σιωπηλή είναι η στεφανιαία νόσος στους διαβητικούς ασθενείς και αυξάνει τον κίνδυνο τόσο του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου όσο και της ισχαιμικής μυοκαρδιοπάθειας.

Μιλώντας στον «Π» ο επεμβατικός καρδιολόγος, δρ Γιώργος Γεωργίου, τόνισε ότι ο διαβήτης είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου στην καρδιακή ανεπάρκεια. «Ο διαβήτης θεωρείται από τους πιο επιθετικούς παράγοντες κινδύνου και ευθύνεται για στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια» ανέφερε. Η διαβητική μικροαγγειοπάθεια εξήγησε μπορεί να οδηγήσει στη διαβητική μυοκαρδιοπάθεια. «Λόγω της μικροαγγειοπάθειας του διαβήτη ο μυς της καρδίας δεν συσπάται καλά – η καρδία αδυνατεί να επιτελέσει το έργο της ως αντλία ώστε να σπρώχνει το αίμα σε άλλα ζωτικά όργανα. Είναι διπλός ο ρόλος του διαβήτη επεσήμανε στην καρδιακή ανεπάρκεια, είτε μέσω των μεγάλων αγγείων της καρδιάς, προκαλώντας στενώσεις ή αποφράξεις των αρτηριών είτε μέσω των μικρών αγγείων, οδηγώντας σε μυοκαρδιοπάθεια. Ο δρ Γεωργίου υπογράμμισε ότι είναι μία ύπουλη κατάσταση. Μπορεί επεξήγησε να εκδηλωθεί σταδιακά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και να φτάσει να αδυνατήσει την καρδία με αποτέλεσμα η κατάσταση δύσκολα να μπορεί να αναστραφεί.

Ειδικότερα, όταν ο διαβήτης είναι χρόνιος οδηγεί σε ασβέστωση των τοιχωμάτων των αγγείων, μικραίνει το μέγεθος των αγγείων και δημιουργούνται διάχυτες στενώσεις. «Δεν είναι μία εντοπισμένη βλάβη, είναι διάχυτη η νόσος και πιο δύσκολα αντιμετωπίζεται με τις κλασικές μεθόδους. Ο διαβητικός είναι δύσκολος ασθενής γι’ αυτές τις επεμβάσεις γιατί η νόσος αφορά πολλά σημεία των αγγείων ή/και πολλά αγγεία», σημείωσε.

«Θεωρείται καρδιοπαθής»

Ο διαβητικός ασθενής ανέφερε ο δρ Γεωργίου, θεωρείται ότι έχει στεφανιαία νόσο μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. «Γι’ αυτό όταν αντιμετωπίζουμε τη χοληστερόλη ή την πίεση ενός διαβητικού, εφαρμόζουμε τα ίδια κριτήρια όπως στην περίπτωση που θα έπασχε από στεφανιαία νόσο» ανέφερε. Παράλληλα είπε λαμβάνεται υπόψη και η συνέργεια παραγόντων κινδύνου, π.χ. αν κάποιος είναι διαβητικός και καπνιστής ή διαβητικός με υψηλή χοληστερόλη κ.λπ. ο κίνδυνος εξακοντίζεται.

Άτυπα συμπτώματα
Οι διαβητικοί δεν έχουν την κλασική συμπτωματολογία που εμφανίζουν οι υπόλοιποι ασθενείς στις καρδιοπάθειες. «Πολλές φορές δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και αυτό αποδίδεται στην απονεύρωση του μυοκαρδίου από τον διαβήτη, ο οποίος εξουδετερώνει τα κλασικά συμπτώματα που πρέπει να νιώθουν οι ασθενείς (στηθάγχη), και δεν τους δίνει κανένα προμήνυμα ότι κάτι δεν πάει καλά», επέστησε την προσοχή ο δρ Γεωργίου. Το αποτέλεσμα σημείωσε είναι να επισκέπτονται τον γιατρό τους διαβητικά άτομα και τυχαία να ανακαλύπτουν ότι πέρασαν έμφραγμα. «Μπορεί να παραπονιούνται για ζάλη, αδυναμία, καταβολή, δεν έχουν όμως την κλασική στηθάγχη και τα υπόλοιπα συμπτώματα όπως εφίδρωση, τάση για εμετό κ.λπ.

Ρίσκο στην αγγειοπλαστική
Ο διαβήτης αυξάνει το ρίσκο τόσο της αγγειοπλαστικής όσο και της εγχείρησης. Οι διαβητικοί ασθενείς διατρέχουν, επεσήμανε ο δρ Γεωργίου, αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών συγκριτικά με τους μη διαβητικούς. «Ως επεμβατικοί καρδιολόγοι συνήθως παραπέμπουμε τους διαβητικούς ασθενείς σε χειρουργείο παρά σε αγγειοπλαστική, επειδή είναι πολύ πιθανό να είναι και πολυαγγειακοί ασθενείς. Αυτό ξεκαθάρισε ο επεμβατικός καρδιολόγος δεν είναι κανόνας για όλους, αφού το κάθε περιστατικό εξατομικεύεται. Είναι γεγονός είπε ότι το χειρουργείο μπορεί να προσφέρει στους διαβητικούς ολική επαναιμάτωση της καρδίας.

Συνεργασία ειδικών
Ο διαβητικός ασθενής τόνισε ο δρ Γεωργίου πρέπει να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του διαβητολόγου του, ούτως ώστε το σάκχαρό του να μην έχει σκαμπανεβάσματα και να μην παραμένει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η επικοινωνία συμπλήρωσε καρδιολόγου και διαβητολόγου κρίνεται αναγκαία προκειμένου να υπάρχει μια κοινή γραμμή. Ο διαβήτης επεσήμανε δεν είναι εύκολο κεφάλαιο, όχι γιατί δεν εξελίχθηκε επιστημονικά ο κλάδος αλλά γιατί οι ασθενείς έχουν πολλές συννοσηρότητες και δύσκολα καταφέρνουν να ελέγξουν το σάκχαρό τους παρά τη σύγχρονη φαρμακευτική αγωγή.

Όσον αφορά τον καρδιακό έλεγχο σε προληπτικό επίπεδο, ανέφερε ότι οι διαβητικοί θα πρέπει να κάνουν τις καρδιολογικές τους εξετάσεις στις οποίες περιλαμβάνεται ο υπέρηχος καρδίας, η δοκιμασία κόπωσης και άλλες εξειδικευμένες αναίμακτες τεχνικές για να καταδείξουν αν ο διαβητικός πάσχει από στεφανιαία νόσο ή μυοκαρδιοπάθεια.

Φαρμακευτικά stent
Τα φαρμακευτικά stent ανέφερε ο δρ Γεωργίου αποτελούν δεδομένο της τελευταίας δεκαετίας. Εξηγώντας τη χρήση τους σημείωσε ότι παλαιότερα προκαλούνταν προβλήματα στους διαβητικούς λόγω της χρήσης stent, τα οποία δεν ήταν φαρμακευτικά. «Στους διαβητικούς βλέπαμε επαναστένωση σε πολύ υψηλό ποσοστό 30-40%. Με τα νέας γενιάς φαρμακευτικά stent, τα οποία εξελίσσονται συνεχώς, ο κίνδυνος επαναστένωσης σε έναν διαβητικό ασθενή είναι κάτω από 10%» σημείωσε.

Φαρμακευτική στόχευση
Η επιστήμη στον τομέα του διαβήτη όπως και στη στεφανιαία νόσο τρέχει με γοργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να εστιάζει σε φάρμακα τα οποία βοηθούν και στη στεφανιαία νόσο ή την καρδιακή ανεπάρκεια και στον διαβήτη. «Έχουμε περιπτώσεις κατά τις οποίες φάρμακα που δόθηκαν για τον έλεγχο του διαβήτη, διαπιστώθηκε ότι βοηθούν και μη διαβητικούς ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Και το εντυπωσιακό είναι ότι δεν προκαλούν υπογλυκαιμία» εξήγησε ο δρ Γεωργίου. Οι μελέτες πληθαίνουν με τις εκτιμήσεις ειδικών να συγκλίνουν ότι τα εν λόγω φάρμακα του διαβήτη σύντομα θα έχουν θέση στις κατευθυντήριες οδηγίες για όλους τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Ασθενείς φοβούνται να πάνε στις πρώτες βοήθειες λόγω πανδημίας

Ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα, σύμφωνα με τον επεμβατικό καρδιολόγο δρα Γιώργο Γεωργίου, λόγω της πανδημίας και ειδικότερα της καραντίνας του προηγούμενου διαστήματος, απέφευγαν να επισκεφθούν νοσοκομεία ενώ είχαν ενοχλήσεις. Είτε υποβάθμιζαν τα ενοχλήματα, εξήγησε, είτε προτιμούσαν να μην λαμβάνουν περίθαλψη στα νοσοκομεία λόγω του φόβου τους για τον κορωνοϊό. Στους διαβητικούς ωστόσο, τόνισε, είναι πιο περίπλοκα τα πράγματα αφού τα συμπτώματα είναι άτυπα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπογράμμισε, πρέπει να είναι σε εγρήγορση τα άτομα που πάσχουν από την καρδιά τους και συνάμα πάσχουν από διαβήτη. «Επειδή είναι περίοδος κορωνοϊού, δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν από άλλες παθήσεις», επεσήμανε.

Οι διαβητικοί ασθενείς στην προκειμένη περίπτωση δεν θα πρέπει να φοβούνται να επισκέπτονται Τμήματα Πρώτων Βοηθειών όταν παραστεί ανάγκη. Επιπλέον, ανέφερε ότι τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη και πάσχουν και από κορωνοϊό έχουν χειρότερη πρόγνωση. Είναι γνωστό, πρόσθεσε, ότι ο διαβήτης κατατάσσει τον πάσχοντα στις ευάλωτες ομάδες. Βασικό μέτρο πρόληψης, τόνισε ο δρ Γεωργίου, είναι να ελέγχουν σωστά το σάκχαρό τους, με τη διατροφή, την άσκηση και τη φαρμακευτική αγωγή. «Αν ο ασθενής ρυθμίσει καλά το σάκχαρό του, η πιθανότητα να έχει καλύτερη έκβαση αν προσβληθεί από τον κορωνοϊό είναι μεγαλύτερη παρά όταν το σάκχαρο είναι αρρύθμιστο», υπέδειξε.

Εβδομάδα ευαισθητοποίησης για τον σακχαρώδη διαβήτη στον ΠΟΛΙΤΗ με τη στήριξη της REMEDICA

Η Πρόληψη στο σακχαρώδη Διαβήτη

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.