POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Εμβολιασμός και ανοσία της αγέλης, rapid test και ανοσοποιητικό – Ο Δρ Διέτης και ο Δρ Τσιούτης απαντούν 

 

O Δρ Διέτης και o Δρ Τσιούτης απαντούν σε διάφορες ερωτήσεις για τον κορωνοϊό και λύνουν τις απορίες των αναγνωστών.

Ο Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης είναι Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας και Πρόληψης/Ελέγχου Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και επικφαλής της Ομάδας Επιστημόνων που συμβουλεύει τον υπουργό Υγείας για θέματα τής πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ο Δρ Νικόλας Διέτης είναι Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου

 

 

RAPID TESTS

Ένα τεστ αντιγόνου είναι αρκετό για να με προστατεύσει και να μπορέσω να επισκεφθώ κάποιον ή να πάω στη δουλειά μου; Αν έχουμε και οι δύο κάνει rapid test, πόσο σίγουροι είμαστε ότι δεν θα κολλήσουμε; Θα πρέπει να τηρούμε και πάλι τα μέτρα και να φοράμε μάσκα;

Το τεστ αντιγόνου, όπως και όλα τα τεστ, δεν είναι 100% αποτελεσματικά στο να ανιχνεύσουν τον ιό. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό πιθανότητας που μπορεί να μην ανιχνεύσει τον ιό. Επίσης, αν η «ποσότητα» του ιού στον οργανισμό μας είναι χαμηλή (όπως π.χ. τις πρώτες ημέρες μιας μόλυνσης) μπορεί το τεστ να μην καταφέρει να ανιχνεύσει τον ιό. Γι’ αυτόν τον λόγο λέμε πάντα πως ακόμα και ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το άτομο αυτό δεν έχει τον ιό. Επιπλέον, ένα αρνητικό τεστ σήμερα, ακόμα κι αν είναι πραγματικό, δεν αποκλείει τον κίνδυνο κάποιος/α να εκτεθεί αμέσως μετά το τεστ στον ιό (π.χ. μεταξύ τεστ και επίσκεψης σε έναν φίλο). Το τεστ αντιγόνου είναι ένα αρκετά αξιόπιστο τεστ, το οποίο με αρκετά υψηλή ακρίβεια δείχνει αν το άτομο εκείνη τη στιγμή που το κάνει είναι θετικό ή όχι στον ιό. Λόγω των ιδιοτήτων του όμως σε μεγάλο βαθμό το θετικό αποτέλεσμα σημαίνει κιόλας ότι το άτομο αυτό μεταδίδει. Όσο πιο συχνά κάνει κάποιος το τεστ, τόσο περισσότερο ενισχύει την ακρίβειά του. Ακόμα, όσο πιο πολλοί σε έναν χώρο (π.χ. στον χώρο εργασίας) κάνουν το τεστ τόσο περισσότερο μειώνεται η πιθανότητα κάποιος να είναι θετικός και να μεταδίδει τον ιό στα άτομα του χώρου αυτού. Γι’ αυτό και γίνεται μεγάλη εκστρατεία να ελεγχθούν με τεστ όσο γίνεται περισσότεροι προτού επιστρέψουν στις δουλειές τους, ώστε τουλάχιστον πριν την επιστροφή τους να υπάρχει ένα ποσοστό σιγουριάς ότι δεν έχουν εκτεθεί στον ιό. Ωστόσο, ακριβώς επειδή τα τεστ είναι μόνο μια «φωτογραφία» της στιγμής που το κάνει ο καθένας και λόγω αυτών που είπαμε πιο πάνω, τα υπόλοιπα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται κανονικά, καθώς ο κίνδυνος να μπει και να μεταδοθεί ο ιός στον χώρο εργασίας υπάρχει πάντα όσο υπάρχει ο ιός εκεί έξω.

 

ΑΝΟΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΕΛΗΣ

Έχω διαβάσει ότι η “ανοσία της αγέλης” θα αποκτηθεί όταν κάνει το εμβόλιο (και τις δύο δόσεις) το 50-80% του πληθυσμού. Αν δούμε τους ρυθμούς χελώνας με τους οποίους κινούνται οι εμβολιασμοί, τότε δεν είναι δυσοίωνο το αν θα καταφέρουμε να καταπολεμήσουμε τον ιό μέχρι τέλος του χρόνου;

Αυτό που όλοι θέλουμε είναι να είχαμε εμβόλια για όλους. Δυστυχώς όμως η διαθεσιμότητα των εμβολίων είναι περιορισμένη (για πολλούς λόγους) και ο ρυθμός με τον οποίο έρχονται τα εμβόλια είναι συγκεκριμένος. Από τη στιγμή λοιπόν που είναι έτσι τα πράγματα, αποφασίστηκε να δοθούν στον κόσμο με σειρά προτεραιότητας ώστε να επιτευχθούν δύο συγκεκριμένοι στόχοι: να προστατευθούν αυτοί που έχουν περισσότερο ανάγκη τον εμβολιασμό και να προστατευθεί το σύστημα υγείας (τα νοσοκομεία) ώστε να μπορεί να συνεχίσει να εξυπηρετεί αυτούς που το χρειάζονται. Ως εκ τούτου, προτεραιότητα στα εμβόλια έχουν οι επαγγελματίες υγείας (γιατροί, νοσηλευτές κ.λπ.), ειδικά αυτοί της πρώτης γραμμής και τα ευπαθή άτομα (δηλ. τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, γιατί αν νοσήσουν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μπουν στο νοσοκομείο ή και να πεθάνουν λόγω COVID-19). Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία τα οποία ακόμα δεν ξέρουμε με βεβαιότητα. Ένα σημαντικό ερώτημα που δεν έχει ακόμα απαντηθεί με σαφήνεια είναι αν ο εμβολιασμός μειώνει μόνο τον κίνδυνο να νοσήσουμε (δηλ. να πάθουμε από COVID-19) ή αν μειώνει και τον κίνδυνο να μεταδώσουμε τον ιό (δηλ. να είμαστε ασυμπτωματικοί αλλά να μεταδίδουμε). Έτσι, προς το παρόν η προτεραιότητα των εμβολιασμών δεν είναι η συλλογική ανοσία (“ανοσία της αγέλης”), αλλά η προστασία των ατόμων που κινδυνεύουν να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα. Όσο εμβολιάζουμε αυτά τα άτομα, τόσο θα αρχίσουμε να βλέπουμε τους δείκτες νοσηρότητας να μειώνονται (π.χ. πόσα άτομα μπαίνουν νοσοκομείο, πόσα άτομα μπαίνουν σε ΜΕΘ, πόσα άτομα πεθαίνουν λόγω COVID-19). Στη συνέχεια, και αφού αυξηθούν ο αριθμός των εμβολίων και ο ρυθμός με τον οποίο έρχονται, θα εμβολιασθούν και άτομα που έχουν μικρότερη ευπάθεια, όπως και οι υγιείς. Στο τελευταίο αυτό σημείο πλέον θα συζητάμε για πιθανή επίτευξη συλλογικής ανοσίας.

 

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ

Παρατηρώ πως στο lockdown έχουμε λιγότερα τεστ (έχω δει και τις εκκλήσεις για το κοινό να πηγαίνει για τεστ αντιγόνου), άρα μειώνονται και τα κρούσματα. Πώς είναι σίγουρα τα άτομα στην επιδημιολογική ομάδα πως μπορούμε να είμαστε ασφαλείς, πως μπορούμε να ανοίξουμε μαγαζιά ή να έχουμε συνωστισμό κόσμου;

Τα πολλά τεστ στην κοινότητα εξυπηρετούν σε δύο κατευθύνσεις: από τη μία μας δίνουν μια καλή εικόνα της πραγματικότητας κι από την άλλη εντοπίζονται άτομα που είναι θετικά και κυκλοφορούν, ώστε να απομονώνονται και να μην μεταδίδουν. Όντως μειώθηκε λίγο ο αριθμός των τεστ καθημερινά, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι επηρεάστηκαν σημαντικά τα πιο πάνω. Οι λόγοι είναι πολλοί:

1) τα τεστ παραμένουν πολύ υψηλά σε αναλογία πληθυσμού, άρα η εικόνα που έχουμε παραμένει αντιπροσωπευτική. Χαρακτηριστικά η Κύπρος είναι στις 1-2 χώρες με τον υψηλότερο αριθμό τεστ/100.000 κατοίκους,

2) η περαιτέρω ανάλυση των τεστ (π.χ. τεστ στα εργαστήρια του ΟΚΥπΥ, τεστ από ιχνηλάτηση) δίνει καλή επιμέρους πληροφορία για την πορεία της πανδημίας και σε άλλες ομάδες πληθυσμού (π.χ. επαφές, ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα που παραπέμπονται στο νοσοκομείο, κ.λπ.), 3) τα τεστ μειώθηκαν μεν, αλλά επειδή ο κόσμος έμεινε περιορισμένος στο σπίτι, είναι πολύ πιθανό ούτως ή άλλως να μην μετέδωσαν σε πολλά άτομα,

4) ως ομάδα, δεν αξιολογούμε τα τεστ μόνο μίας ημέρας, αλλά την πορεία τους στον χρόνο.

Άρα, η εικόνα που μας δίνουν τα τεστ παραμένει σε μεγάλο βαθμό αντιπροσωπευτική της κατάστασης, ενώ οι επιπλέον αναλύσεις που γίνονται μας δίνουν ακόμα καλύτερη εικόνα. Βέβαια, όπως εξηγήθηκε και πιο πάνω, οι αποφάσεις για λήψη μέτρων δεν συμπεριλαμβάνουν μόνο το ποσοστό θετικότητας ή τον αριθμό κρουσμάτων, αλλά και άλλους επιδημιολογικούς δείκτες, καθώς και -πολύ σημαντικό- την πορεία των δεικτών αυτών, ώστε να μας βοηθήσουν να “προβλέψουμε” πώς θα πορευθούμε αναλόγως των μέτρων.

 

Αυτό το γνωρίζατε;

Σύμμαχος το ανοσοποιητικό

Η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός έχει δύο φάσεις. Η πρώτη είναι όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα προσπαθεί να καταπολεμήσει τον ιό. Σε εκείνη τη φάση το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι σύμμαχός μας. Οι περισσότεροι ασθενείς μετά από κάποιες ημέρες τα καταφέρνουν και το ανοσοποιητικό τους σύστημα εν τέλει καταπολεμάει τον ιό. Αλλά αυτή η “μάχη” του ανοσοποιητικού μας το εξασθενεί. Έτσι, σε κάποιους ασθενείς που το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν καταφέρνει τελικά να υπερισχύσει του ιού, το πρόβλημα είναι διπλό διότι από τη μία δεν έχει φύγει ο ιός από το σώμα μας και από την άλλη το ανοσοποιητικό μας είναι εξασθενημένο!

 

Φάρμακα και αντισώματα

Εκτός από τα εμβόλια, ένα άλλο σημαντικό όπλο που αρχίζει να αναπτύσσεται και να χρησιμοποιείται αυτό το διάστημα είναι τα συνθετικά αντισώματα σε μορφή φαρμάκου! Πρόκειται για αντισώματα που φτιάχνονται στο εργαστήριο (=συνθετικά) και είναι αντιγραφή αυτών που παράγει και ο οργανισμός μας μετά από μια μόλυνση με τον ιό. Αυτά τα συνθετικά αντισώματα έχουν δείξει ότι αν δοθούν σε ανθρώπους που είναι μολυσμένοι με τον ιό αλλά έχουν ήπια συμπτώματα, μειώνουν κατά πολύ την πιθανότητα νοσηλείας και εκδήλωσης βαριάς νόσου. Με λίγα λόγια, αν δοθούν σε όσους έχουν μολυνθεί και παρουσιάζουν αρχικά ήπια συμπτώματα, η πιθανότητα να νοσήσουν είναι μικρή και άρα έτσι αποσυμπιέζουμε το σύστημα υγείας και αποτρέπουμε θανάτους.

 

Οι πιο καλοί πελάτες!

Η Ινδία έχει παραγγείλει τα πιο πολλά εμβόλια της AstraZeneca (1 δισ. δόσεις), της Novavax (1 δισ. δόσεις) και του ρωσικού Gamalaya (200 εκατ. δόσεις). Η ΕΕ έχει παραγγείλει τα πιο πολλά εμβόλια των Pfizer, Johnson & Johnson και Curevac, ενώ οι ΗΠΑ έχουν μέχρι τώρα παραγγείλει τα πιο πολλά εμβόλια μόνο της Moderna. Οι ΗΠΑ, για κακή τους τύχη, έχουν παραγγείλει τα περισσότερα εμβόλια από την AstraZeneca, που δεν έχει ακόμη πάρει έγκριση στις ΗΠΑ. Εντύπωση κάνει το γεγονός ότι η Τουρκία έχει παραγγείλει μόνο από την κινεζική Sinovac, η Ρωσία δεν έχει παραγγείλει κανένα εμβόλιο εκτός Ρωσίας, ενώ η Κίνα έχει παραγγείλει περισσότερες δόσεις από την AstraZeneca παρά από κινεζικά εμβόλια.

 

 

ΕΜΒΟΛΙΑ

Πόσο μας προστατεύουν τελικά;

Ανησυχία στην κοινή γνώμη προκάλεσε πριν από λίγες μέρες η είδηση για κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού B.1.1.7 σε οίκο ευγηρίας κοντά στο Οσναμπρίκ της Γερμανίας λίγες μόνο μέρες μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου εμβολισμού των ενοίκων. Δεν αποδίδει δηλαδή το εμβόλιο; Στην περίπτωση αυτή έχουμε να κάνουμε περισσότερο με μια παρανόηση.

Σε ερώτηση της «DW» o εκπρόσωπος του οίκου ευγηρίας Μπούρκχαρντ Ριπενχόφ απάντησε ότι προφανώς λόγω της προστασίας που προσφέρει το εμβόλιο όσοι προσβλήθηκαν παρουσίασαν ελαφρά ή καθόλου συμπτώματα. Και ακριβώς αυτό είναι το νόημα του εμβολιασμού: Να προστατεύσει από μια σοβαρή νόσηση.

Παρ’ όλα αυτά, το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Robert Koch συστήνει σε όσους εμβολιάστηκαν να τηρούν σχολαστικά όλα τα προστατευτικά μέτρα, όπως χρήση προστατευτικής μάσκας, πλύσιμο χεριών και κοινωνικές αποστάσεις. Ακόμα και οι εμβολιασμένοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό, σημειώνεται στην ιστοσελίδα του γερμανικού ινστιτούτου.

 

Εμβολιαστήκαμε

Μέχρι σήμερα δεν είναι σαφές αν ο εμβολιασμός είναι σε θέση να περιορίσει ή να σταματήσει τη διασπορά του κορωνοϊού στον πληθυσμό. Ανοιχτό παραμένει το χρονικό διάστημα που το εμβόλιο προστατεύει τους εμβολιασθέντες και αν μπορούν να το μεταδώσουν σε άλλα άτομα. Εύλογα τίθεται συνεπώς το ερώτημα: Μας προστατεύει ο εμβολιασμός μόνο από την ασθένεια, αλλά όχι από μια προσβολή; Σαν να μην έφθαναν όλες αυτές οι ασάφειες σχετικά με τα εμβόλια, το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με το πρόβλημα των μεταλλαγμένων στελεχών. Έτσι για παράδειγμα η Νότιος Αφρική ανέστειλε τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, όσο εκκρεμεί η απάντηση των επιστημόνων για την προστασία που προσφέρει το εμβόλιο κατά του στελέχους Β.1.1.7. Λίγο νωρίτερα η βρετανοσουηδική φαρμακοβιομηχανία είχε ανακοινώσει ότι το εμβόλιο διασφαλίζει μόνο περιορισμένη προστασία από το νέο στέλεχος.

 

Όχι βαριά νόσηση

Εν εξελίξει μελέτες των Πανεπιστημίων Oxford και Witwatersrand, τις οποίες προτίθεται να δημοσιεύσει η AstraZeneka και στις οποίες αναφέρθηκε δημοσίευμα των «Financial Times», δείχνουν ότι το εμβόλιο αποτρέπει μια βαριά νόσηση, όχι όμως μια με ελαφρά συμπτώματα. Aς σημειωθεί ότι τα συμπεράσματα των πειραμάτων συνοδεύονται από έναν σημαντικό αστερίσκο: Η πλειονότητα των 2.000 συμμετεχόντων ήταν νέοι και υγιείς.

Στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης οι ειδικοί πειραματίζονται ήδη με ένα νέο εμβόλιο, το οποίο να προστατεύει και από τα διάφορα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού. «Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι ασχολούνται με το εμβόλιο», δηλώνει η ερευνήτρια Σάρα Γκίλμπερτ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Στις ανησυχίες με αφορμή τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε Μεγάλη Βρετανία και Νότιο Αφρική, για τα οποία λέγεται ότι επιταχύνουν τη διασπορά του κορωνοϊού, η βρετανική κυβέρνηση απαντά ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι σε θέση να τα αντιμετωπίσει. Σε παρόμοιες διαβεβαιώσεις προχώρησαν στη συνέχεια και η BioNTech/Pfizer, αλλά και η Moderna λέγοντας ότι τα εμβόλιά τους εξουδετερώνουν και τον B.1.1.7.

 

Τα μέτρα

Σε περίπτωση ωστόσο που εμφανιστεί μια μετάλλαξη, την οποία δεν είναι πια σε θέση να αντιμετωπίσουν τα διαθέσιμα εμβόλια, τότε θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές.

«Το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού στη Νότιο Αφρική δείχνει πόσο σημαντική είναι κάθε αποτροπή ενός κρούσματος», δηλώνει ο Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής και επιδημιολόγος Καρλ Λάουτερμπαχ.

Κατά συνέπεια, θεωρείται απαραίτητο ακόμα και όσοι εμβολιάστηκαν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για τον περιορισμό της διασποράς στο ελάχιστο, τόσο του κορωνοϊού όσο και των μεταλλαγμένων στελεχών του. Δηλαδή: τήρηση αποστάσεων, πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας και περιορισμό κοινωνικών επαφών έως ότου η πανδημία τεθεί μια για πάντα υπό έλεγχο.

 

ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΕΣΤ ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ

Πολύ σύντομα στη στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πανδημίας θα προστεθεί πιο συστηματικά και δωρεάν και το γρήγορο τεστ αντιγόνου. Το ιδιαίτερο είναι ότι μπορεί να γίνεται παντού χωρίς να χρειάζονται εργαστηριακές διαδικασίες, το δε αποτέλεσμα θα βγαίνει μέσα σε 15-30 λεπτά. Μεταξύ των διαφόρων ειδών τεστ υπάρχουν κι αυτά που γίνονται με επίχρισμα από τη μύτη ή τον φάρυγγα, ενώ τα πιο σύγχρονα με σάλιο ή δείγμα κοπράνων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, πάνω σε μια μεμβράνη με αντισώματα αντιδρά το αντιγόνο με αποτέλεσμα να παράγεται ένα ένζυμο που οδηγεί στον χρωματισμό της μεμβράνης. Η αλλαγή χρώματος είναι ορατή μάλιστα διά γυμνού οφθαλμού. Πρόκειται για τη γνωστή μέθοδο της ανοσοχρωματογραφίας που χρησιμοποιείται για έλεγχο AIDS ή γρίπης.

Πόσο σίγουρα είναι αυτά τα τεστ; Ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει. Θεωρητικά για να δοθεί άδεια κυκλοφορίας του τεστ πρέπει από τους πέντε θετικούς στον ιό να αναγνωρίζει τουλάχιστον τους 4, και σε 100 μη μολυσμένους να αναγνωρίζει μέχρι 3 ψευδώς θετικούς στον ιό. Βέβαια στην πραγματικότητα η απόδοσή του είναι χειρότερη. Μελέτη του RKI έδειξε ότι το γρήγορο τεστ αντιγόνου από 60 ασθενείς με ένα θετικό PCR τεστ αναγνώρισε μόνο ένα 71,7%. Που σημαίνει ότι ένας στους τρεις θετικούς στον ιό πήραν λανθασμένα ένα αρνητικό γρήγορο τεστ. Τα τεστ που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν πάρει άδεια για να γίνονται μόνο από εξειδικευμένο προσωπικό.

«Το αποτέλεσμα του γρήγορου τεστ εξαρτάται από το πόσο βαρύ είναι το ιικό φορτίο στο σώμα», λέει η ειδική σε επιστημονικά θέματα Άνια Μαρτίνι, δημοσιογράφος του πρώτου δημόσιου καναλιού ARD. «Εάν το φορτίο είναι μεγάλο, η διαγνωστική ικανότητα του τεστ είναι μεγαλύτερη, εάν είναι μικρότερο, η διάγνωση μπορεί να είναι λιγότερο ακριβής. Πολύ σημαντικός είναι και ο τρόπος που γίνεται το τεστ. Στα μέχρι τώρα τεστ η μπατονέτα ή ο στυλαιός πρέπει να μπαίνει βαθιά στον φάρυγγα». Τελευταία μελέτη του Νοσοκομείου Charite στο Βερολίνο όμως έδειξε ότι ακόμη και ερασιτέχνες μπορούν να κάνουν το τεστ εάν πάρουν οδηγίες. Το πιο δύσκολο ίσως είναι να πάρει κανείς επίχρισμα από τον ίδιο τον εαυτό του.

Και επειδή δεν είναι ακόμη σαφές εάν πρέπει κανείς να εμπιστεύεται αποτελέσματα από ένα τεστ που έγινε από ερασιτέχνη, τα γρήγορα τεστ αντιγόνου μπορεί να γίνονται μόνο από εκπαιδευμένη ομάδα. Γιατί όταν υπάρχουν πολλά ψευδώς αρνητικά τεστ, κινδυνεύει η κοινότητα από τη μη ελεγχόμενη συμπεριφορά κάποιων που θεωρούν τους εαυτούς τους αρνητικούς στον κορωνοϊό.

Το Υπουργείο Υγείας θέλει να δημιουργήσει γρήγορα τεστ και σε «πακέτο», εύκολα στη χρήση και με ασφαλή αποτελέσματα. Ένα πάντως είναι σίγουρο: Μέχρι τώρα τα γρήγορα τεστ έχουν δείξει σωστά αποτελέσματα για λοιμώξεις SARS-CoV-2 μόνο σε ένα 70%. Σημαντικό ποσοστό έχει δείξει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα. Γιατροί από το ομοσπονδιακό ερευνητικό δίκτυο «Εφαρμοσμένη Επιτήρηση και Έλεγχος» αναφέρουν ότι ένα αρνητικό γρήγορο τεστ δεν θα απελευθερώνει από τις ευθύνες και τα μέτρα, αυτά θα πρέπει να συνεχίζουν να τηρούνται, ιδιαίτερα από όσους ανήκουν στις ευπάθειες ομάδες.

Ο Καρλ Λάουτερμπαχ, ειδήμων σε θέματα υγείας από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, είπε ότι τα γρήγορα τεστ δεν αναγνωρίζουν όλες τα θετικά περιστατικά, αλλά όσα έχουν μεταδοτικότητα. Βέβαια αυτό δεν ισχύει γενικά. Και επειδή ακόμη δεν υπάρχουν γρήγορα τεστ αντιγόνου για το σπίτι, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς κατά πόσον μπορούν να ανακόψουν την πανδημία. Τώρα εάν μια καλά οργανωμένη στρατηγική με γρήγορα τεστ που κάνει εξειδικευμένο προσωπικό θα είχε επιτυχία, είναι μια άλλη ιστορία…

 

Εμβολιασμός και αλλεργίες, κατεψυγμένα και Covid-19, θηλασμός και εμβόλιο – Ο Δρ Διέτης και ο Δρ Τσιούτης απαντούν

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.