POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

AstraZeneca: Aσφάλεια ή αποτελεσματικότητα – Ο Δρ Διέτης και ο Δρ Τσιούτης απαντούν 

O Δρ Διέτης και o Δρ Τσιούτης απαντούν σε ερωτήσεις πολιτών για τον κορωνοϊό.

Ο Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης είναι Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας και Πρόληψης/Ελέγχου Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και επικφαλής της Ομάδας Επιστημόνων που συμβουλεύει τον υπουργό Υγείας για θέματα τής πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ο Δρ Νικόλας Διέτης είναι Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

ΕΜΒΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Γνωρίζουμε τους ακριβείς αριθμούς για τα εμβόλια που έχουμε στην Κύπρο; Δηλαδή αν υπάρχουν πιο λίγα εμβόλια από κάποιο άλλο, τότε σίγουρα δεν υπάρχει η επιλογή να εμβολιαστούμε με κάποιο συγκεκριμένο, αλλά μόνο με αυτό που θα υπάρχει;

Τα εμβόλια που καταφθάνουν κάθε βδομάδα στην Κύπρο, γίνονται αμέσως διαθέσιμα για εμβολιασμό. Υπάρχει ανάλογος προγραμματισμός στην Πύλη Εμβολιασμού και γι’ αυτό γνωρίζουμε κάθε βδομάδα πόσοι ακριβώς εμβολιασμοί προγραμματίζονται και μάλιστα για πόσα εμβόλια από κάθε εταιρεία. Για τον λόγο αυτό και στην Πύλη Εμβολιασμού, ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να επιλέξει εμβόλιο (φαίνεται σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο ποιο εμβόλιο είναι διαθέσιμο). Όσο προχωράει ο καιρός, θα υπάρχουν διαθέσιμα όλο και περισσότερα εμβόλια και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας, θα υπάρχει επάρκεια εμβολίων για όλους.

 

 

ΜΕΤΑΠΡΟΣΛΗΨΗ

Είναι δυνατόν να μπορεί να εμβολιαστεί κάποιος και να προσβληθεί μετά από κορωνοϊό λόγω του εμβολίου;

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι στο ερώτημά σας: τα έως τώρα εγκεκριμένα εμβόλιο ΔΕΝ κάνουν νόσο. Ο λόγος είναι ότι δεν περιέχουν ζωντανό ιό, αλλά κομμάτι του ιού που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αν το ερώτημά σας είναι αν κάποιος μπορεί να κάνει εμβόλιο και πάλι να προσβληθεί με κορωνοϊό, η απάντηση είναι πως αν και αυτό είναι σπάνιο, μπορεί να συμβεί. Οι λόγοι είναι πολλοί. Κατ’ αρχάς όταν κάποιος/α κάνει το εμβόλιο, δεν είναι προστατευμένος/η από την πρώτη μέρα. Χρειάζεται να περάσουν κάποιες εβδομάδες μετά τον εμβόλιο για να αρχίσει το ανοσοποιητικό του/της να αντιδρά και να τον/την προστατεύει.

Επίσης, κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου ή της μετάδοσης. Αυτό σημαίνει ότι κάποιο ποσοστό από αυτών που κάνει εμβόλιο, πάλι μπορεί να προσβληθεί από τον ιό. Ακόμα και για τα εμβόλια που αναφέρουν 95% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη συμπτωμάτων, σημαίνει ότι ένα 5% των ατόμων πάλι μπορεί να προσβληθεί και να κάνει συμπτώματα.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι ίσως τα εμβόλια να μην είναι τόσο αποτελεσματικά έναντι των νέων μεταλλάξεων. Αν και έχουν γίνει εργαστηριακές μελέτες για να δούμε κατά πόσον τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί, προστατεύουν κατά των μεταλλάξεων, τα αποτελέσματα αυτά θα είναι πολύ πιο αξιόπιστα όταν τα δούμε και τα αναλύσουμε στον πραγματικό κόσμο, όπου ο κόσμος εμβολιάζεται και εκτίθεται στα μεταλλαγμένα στελέχη.

 

 

ΗΛΙΚΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Υπάρχει πιθανότητα να φτάσουμε στο επίπεδο που θα εμβολιαστούν οι μέχρι 40 ετών και να μην χρειαστεί να εμβολιαστούν νέοι κάτω των 30;

Λοιπόν, ας πάρουμε έναν-έναν τους στόχους του εμβολιασμού.

Εάν στόχος μου ως Κωνσταντίνος ή ως Νικόλας, είναι να μειώσω την πιθανότητα να αρρωστήσω, τότε καλό είναι να εμβολιαστώ.

Εάν στόχος μου ως Κωνσταντίνος ή ως Νικόλας, είναι να μειώσω την πιθανότητα να προσβληθώ και να μεταδώσω σε άλλους, τότε καλό είναι να εμβολιαστώ.

Εάν έχω κάποιο χρόνιο νόσημα, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο, αν προσβληθώ, να κάνω σοβαρά συμπτώματα, να ταλαιπωρηθώ, ή και να χρειαστεί να πάω στο νοσοκομείο, τότε καλό είναι να εμβολιαστώ.

Εάν στόχος μας σαν κοινωνία, είναι να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού, να μειώσουμε τον συνολικό αριθμό περιστατικών, και να προστατεύσουμε τους ευπαθείς, τότε πάλι καλό είναι να εμβολιαστούμε όλοι.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν έχει σημασία η ηλικία μου, εάν είμαι υγιής ή όχι, ή με ποιους έρχομαι σε επαφή και πόσο προσέχω. Είμαστε όλοι μέρος της ίδιας κοινωνίας και, όταν έχουμε ανάμεσά μας έναν ιό, που εξαιτίας του μπαίνουν πολλά άτομα στο νοσοκομείο και πεθαίνουν αρκετοί, έχουμε σοβαρή ευθύνη όχι μόνο απέναντι στον εαυτό μας, αλλά και απέναντι στους γύρω μας.

Τώρα, ποιο είναι αυτό το κρίσιμο ποσοστό του πληθυσμού, που αν εμβολιασθεί, θα οδηγήσει σε περιορισμό της μετάδοσης και θα μειωθεί η εξάπλωση του ιού; Έχουν γίνει πάρα πολλοί υπολογισμοί και εκτιμήσεις, αλλά η αλήθεια είναι πως, δεν ξέρουμε. Η μεγαλύτερη αλήθεια είναι πως, δεν έχει καμία σημασία. Υπάρχουν άτομα που ακόμα κι αν εμβολιασθούν, δεν θα είναι προστατευμένα, γιατί το εμβόλιο απλά δεν θα έχει «πιάσει καλά». Υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να εμβολιασθούν (όπως είναι τα παιδιά!). Άρα ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού μας θα παραμείνει ευάλωτο στον ιό. Τουλάχιστον για να προστατεύσουμε αυτά τα άτομα, οφείλουμε να εμβολιασθούμε όλοι, χωρίς να μας απασχολούν οι επιδημιολογικές εκτιμήσεις.

 

vaccine is reserved for general use in people over 60. (Photo by LENNART PREISS / AFP) (Photo by LENNART PREISS/AFP via Getty Images)

ASTRAZENECA

Μια απορία που έχω σχετικά με αυτό το εμβόλιο είναι ότι ενώ, εδώ και μήνες, κατηγορείται ανοιχτά από όλες σχεδόν τις σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες πως δεν είναι αποτελεσματικό στις μεγάλες ηλικίες, η εταιρεία τηρεί απόλυτη σιωπή και δεν κάνει καμία προσπάθεια να αντικρούσει αυτήν την κατηγορία. Δεν είναι ύποπτο αυτό;

Κατ’ αρχήν καμία κατηγορία δεν έχει γίνει από καμία χώρα. Ορισμένες χώρες της ΕΕ επέλεξαν να μην το χορηγήσουν σε μεγαλύτερες ηλικίες, για τους δικούς τους λόγους. Κάποιες από αυτές τις χώρες μάλιστα (συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ελλάδας) αρχίζουν και αλλάζουν πλέον αυτή τους την απόφαση και θα χορηγούν το εμβόλιο αυτό και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Όπως και να έχει, η επιλογή για το σε ποιους ανθρώπους θα χορηγηθεί ένα εμβόλιο σε μια χώρα είναι απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών της χώρας αυτής, και δεν έχει να κάνει καθόλου με την εταιρεία. Συνεπώς δεν ήταν υποχρεωμένη η AstraZeneca να βγάλει κάποια ανακοίνωση ή «απάντηση». Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, που είναι ο πλέον υπεύθυνος και αρμόδιος οργανισμός έγκρισης ενός εμβολίου στην Ευρώπη, έχει δώσει έγκριση στο εμβόλιο της AstraZeneca για χρήση σε όλες τις ηλικίες άνω των 18. Συνεπώς, όσες χώρες δεν ακολούθησαν αυτή την οδηγία, είναι αυτές που θα πρέπει να εξηγήσουν για ποιο λόγο σε καιρό πανδημίας επέλεξαν να μην χορηγήσουν ένα εμβόλιο σε μεγαλύτερες ηλικίες ενώ έχει πάρει την κατάλληλη έγκριση.

 

 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ Ή ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

 Έχω ακούσει τον υπουργό να μπερδεύει την ασφάλεια με την αποτελεσματικότητα σε σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca. Υπάρχει κάποια διαφορά ή κάτι που να τις διαχωρίζει;

 Δεν έχουμε υπόψη μας τη δήλωση του υπουργού στην οποία αναφέρεστε, αλλά είναι τεράστια η διαφορά των δύο. Η ασφάλεια ενός εμβολίου έχει σχέση με τον αντίκτυπο που έχει στον οργανισμό μας και με τις παρενέργειες/συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει. Η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου έχει σχέση με το κατά πόσο μας προστατεύει από τον ιό. Όλα τα εμβόλια που έχουν πάρει μέχρι τώρα έγκριση έχουν παρόμοιο προφίλ ασφάλειας, δηλαδή έχουν παρόμοιες, ήπιες και παροδικές παρενέργειες και είναι απολύτως ασφαλή. Παρ’ όλα αυτά, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουμε σήμερα δεν είναι η ίδια. Επίσης, η αποτελεσματικότητα (προστασία) μπορεί να μετρηθεί με διαφορετικό τρόπο (προστασία από μόλυνση, προστασία από συμπτωματική νόσηση, προστασία από σοβαρή νόσηση, προστασία από νοσηλεία, προστασία από θάνατο). Επομένως δεν υπάρχει μόνο ένα ποσοστό αποτελεσματικότητας για ένα εμβόλιο, αλλά πολλά. Όσον αφορά την προστασία από εκδήλωση συμπτωμάτων (συμπτωματική νόσο) μετά από μόλυνση, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έδειξε ότι είναι περίπου 66%, δηλαδή 7 στους 10 ανθρώπους που θα το λάβουν δεν θα νοσήσουν με κάποιο συμπτώματα (π.χ. πυρετό). Όσον αφορά την προστασία από τη νοσηλεία και τον θάνατο, το εμβόλιο της AstraZeneca είναι 100% αποτελεσματικό, δηλαδή ακόμη και να μολυνθείς και να νοσήσεις με κάποιο σύμπτωμα δεν θα νοσηλευτείς και δεν θα καταλήξεις.

Αυτό το γνωρίζατε;

Εμβόλιο της Νοvavax

To εμβόλιο της Νοvavax θα είναι πιθανώς το επόμενο εμβόλιο, μετά από αυτό της Johnson & Johnson, που θα πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Το εμβόλιο αυτό δεν είναι ούτε της τεχνολογίας mRNA των Pfizer και Moderna, αλλά ούτε και της τεχνολογίας του αδενοϊού της AstraZeneca και Johnson & Johnson. Αντί αυτού, πρόκειται για κάτι διαφορετικό. Χρησιμοποιεί την ίδια την κορώνη του κορωνοϊού μέσα στο εμβόλιο, δίνοντάς την στον οργανισμό μας. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα βλέπει την κορώνη και την αναγνωρίζει ως ξένο σώμα, χτίζοντας ανοσία και δημιουργώντας αντισώματα εναντίον της. Με αυτόν τον τρόπο προστατευόμαστε από μόλυνση από τον κορωνοϊό, αφού αυτός χρησιμοποιεί την κορώνη του για να εισβάλει στα κύτταρά μας.

Παραγωγή μεταλλάξεων

Ο SARS-CoV-2 είναι ένας ιός που έχει μέσα του τον γενετικό κώδικα RNA. Οι ιοί αυτής της οικογένειας κάνουν πολύ λιγότερες μεταλλάξεις από ό,τι άλλοι ιοί, όπως ο ιός της γρίπης. Και αυτό διότι χρησιμοποιούν ένα σύστημα «διόρθωσης» των λαθών που γίνονται κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής τους (τα λάθη αυτά είναι η πηγή των μεταλλάξεων). Παρ’ όλα αυτά, εάν η αναπαραγωγή αυτή είναι πάρα πολύ μεγάλη σε διάρκεια / έκταση, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες για μεταλλάξεις ακόμα και σε αυτούς τους ιούς που χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα αυτοδιόρθωσης. Σε μια πανδημία, με εκατομμύρια κρούσματα, ο ιός έχει κάνει τρισεκατομμύρια αναπαραγωγές και σε αυτές υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξουν μεταλλάξεις, κάποιες από τις οποίες θα του δώσουν ένα πλεονέκτημα επιβίωσης.

Κάλυψη μίας ή δύο δόσεων;

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 194 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν λάβει κάποιο εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Οι περισσότερες χώρες ακολουθούν την πολιτική τήρησης του ενδεδειγμένου χρόνου μεταξύ των δόσεων και επομένως αρκετές δόσεις έχουν χορηγηθεί ως δεύτερες στους εμβολιασθέντες για πλήρη κάλυψη. Η Μεγάλη Βρετανία και κάποιες άλλες χώρες έχουν προχωρήσει σε μια διαφορετική προσέγγιση, διαθέτοντας τα περισσότερα εμβόλια για την πρώτη δόση, επεκτείνοντας τη δεύτερη δόση για 3 μήνες σε όλα τα εμβόλια, και επομένως έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης με 1 δόση από όλες τις χώρες, ενώ έχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά κάλυψης με διπλή δόση.

 

Είναι δυνατόν ο εμβολιασμένος να προσβληθεί με κορωνοϊό λόγω εμβολίου; – Ο Δρ Διέτης και ο Δρ Τσιούτης απαντούν

 

Το τέλος μιας πανδημίας, οι αλλεργίες, τα εμβόλια και οι παρενέργειες – Ο Δρ Τσιούτης και ο Δρ Διέτης απαντούν

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.