POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Αυτισμός και παιδιά με ανεξήγητα χαρίσματα – Ποια είναι τα χαρακτηριστικά και τα προγράμματα στήριξης 

«Ήρθα αντιμέτωπη με τον αυτισμό μετά την γέννηση του γιού μου που είναι σήμερα 35χρονών. Και τότε ανέλαβα δράση, βγήκα στα ραδιόφωνα και κάλεσα άλλους γονείς με παρόμοια προβλήματα, εξηγώντας κάποια χαρακτηριστικά και τρόπους συμπεριφοράς, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούμε τα 21 ιδρυτικά μέλη για να δημιουργήσουμε τον σύνδεσμο», δήλωσε στο politis.com.cy η Τασούλλα Γεωργιάδου, ιδρύτρια και πρόεδρος του «Συνδέσμου για άτομα με Αυτισμό» που ιδρύθηκε το 1990.

Τι είναι αυτισμός

Σύμφωνα με την πρόεδρο του «Συνδέσμου» ο αυτισμός είναι ένα τεράστιο φάσμα που στην μια άκρη περιλαμβάνει άτομα τα οποία λειτουργούν κανονικά στη ζωή τους και πραγματοποιούν σπουδές, οικογένειες και όλες τις άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, και στην άλλη άκρη υπάρχουν τα άτομα που πάντα χρειάζονται κάποιο για να τους στηρίζει στην καθημερινότητα και τη ζωή τους γενικότερα.

Ο αυτισμός δεν είναι όπως η πνευματική υστέρηση την οποία μπορείς να εντοπίσεις με κάποιες ιατρικές εξετάσεις, όπου πιθανό να διαπιστώσεις κάποιας μορφής βλάβη στο ημισφαίριο του εγκέφαλου κ.λπ. Δεν έχουμε ακόμη εντοπίσει τα βιολογικά αίτια του αυτισμού και οι ειδικοί σήμερα μιλάνε για γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες αλλά τίποτα συγκεκριμένο. Συνεπώς, θα μπορούσαμε τον κατηγοριοποιήσουμε στις ψυχικές παθήσεις και διαταραχές. Έχει να κάνει με το βαθμό λειτουργικότητας του ατόμου και εντοπίζεται με παρατήρηση εκείνων των χαρακτηριστικών και συμπεριφορών που διακρίνουν τον αυτισμό από άλλες παθήσεις, αφού πρώτα γίνουν οι άλλες εξετάσεις όπως βιολογικές, αιματολογικές, εγκεφαλογραφήματα κ.λπ., ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οποιασδήποτε άλλης ασθένειας, όπως η νοητική υστέρηση, το σύνδρομο Down, κάποιας μορφής εγκεφαλική παράλυση.

Επίσης τον αυτισμό δεν τον εντοπίζεις ούτε με προγεννητικό έλεγχο, όπως συμβαίνει με άλλες ασθένειες.

Τα χαρακτηριστικά

Η κ. Γεωργιάδου αναφέρθηκε και στα χαρακτηριστικά του αυτισμού. «Στην αρχή», όπως είπε, «έχουμε την εντύπωση ότι δεν ακούνε τα παιδιά μας. Μπορεί για παράδειγμα να του φωνάξεις το όνομα του ή να ακουστεί ένας θόρυβος και παρόλα αυτά το παιδί να μη στρέψει το βλέμμα του. Δηλαδή δεν έχουν βλεμματική επαφή. Επίσης έχουν στερεοτυπικές κινήσεις. Μπορεί να φτερουγίζουν τα χέρια τους ή να κρατούν ένα αυτοκινητάκι ανάποδα και να γυρνάνε τον τροχό με επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Να μην παίζουν κανονικά, όπως ένα παιδάκι που θα κυλά το αυτοκίνητο στους τροχούς του. Παρουσιάζουν και προβλήματα στα αισθητηριακά τους, δηλαδή ένα παιδί με αυτισμό μπορεί να τρομάξει και να αντιδράσει από ένα χάδι που είχε στόχο να το κάνει να νιώσει καλά».

«Εκείνο που λέμε σαν Σύνδεσμος στους γονείς είναι ότι θα πρέπει να επισκεφθούν ένα παιδοψυχίατρο για μια περαιτέρω διερεύνηση ώστε να μην χάνεται χρόνος. Βέβαια εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να γνωρίζουν για το θέμα οι παιδίατροι, για να μπορούν να εντοπίσουν τα πρώτα σημάδια και να παροτρύνουν τους γονείς να αποταθούν στον εξειδικευμένο γιατρό. Με αυτό τον τρόπο θα γλυτώναμε αρκετό χρόνο. Για αυτό έχουμε ξεκινήσει μαζί με το Υπουργείο Υγείας μια προσπάθεια ώστε να γίνει ένα check list με τα χαρακτηριστικά του αυτισμού, που θα έχουν όλοι οι παιδίατροι ώστε να εντοπίζουν τα παιδιά και να τα παραπέμπουν στον ειδικό γιατρό».

 

Η Τασούλλα Γεωργιάδου, ιδρύτρια και πρόεδρος του «Συνδέσμου για άτομα με Αυτισμό» που ιδρύθηκε το 1990.
Η Τασούλλα Γεωργιάδου, ιδρύτρια και πρόεδρος του «Συνδέσμου για άτομα με Αυτισμό» που ιδρύθηκε το 1990.

 

Ειδικά σχολεία

Υπάρχει η Επιτροπή Αξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας που αξιολογεί τα παιδιά και αποφασίζει αν θα τα εντάξει κανονικά στα σχολεία ή αν θα τα τοποθετήσει σε ειδικά σχολεία όπου φοιτούν παιδιά με νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down κ.λπ.

«Εμείς ως Σύνδεσμος», ανέφερε η κ. Γεωργιάδου, «ζητούμε τη συμπερίληψη των παιδιών με αυτισμό στα σχολεία και την κατάργηση του διαχωρισμού. Βέβαια αυτό απαιτεί περισσότερη εξειδίκευση και μεγαλύτερο αριθμό ειδικών δασκάλων, εργοθεραπευτών, λογοθεραπευτών κ.ά., ούτως ώστε να γίνονται οι εύλογες προσαρμογές αναλόγως της δυσκολίας του κάθε παιδιού».

Κρατική στήριξη

Όπως ανέφερε η κ. Γεωργιάδου, το κράτος χορηγεί κάποια επιδόματα στα παιδάκια με αναπηρία, όπου υπάγεται και ο αυτισμός, για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών. Επίσης, με κρατική χορηγία καλύπτεται μέχρι το 50% των προγραμμάτων που εφαρμόζει ο «Σύνδεσμος για άτομα με Αυτισμό» και των τρεχόντων εξόδων.

Κέντρα ημέρας ενηλίκων

Ο «Σύνδεσμος για άτομα με Αυτισμό» λειτουργεί σε παγκύπριο επίπεδο, με κέντρα ημέρας ενηλίκων στη Λεμεσό, στην Πάφο και στη Λευκωσία. Μάλιστα σήμερα άρχισε να λειτουργεί το δεύτερο κέντρο ημέρας ενηλίκων στη Λεμεσό και αυτός είναι ένας στόχος για όλες τις επαρχίες, λόγω των μεγάλων αναγκών που προκύπτουν.

«Στα κέντρα ημέρας ενηλίκων», δήλωσε η κ. Γεωργιάδου, «προσπαθούμε να αναπτύξουμε διάφορες δραστηριότητες για να μπορέσουν τα άτομα με αυτισμό να γίνουν όσο πιο ανεξάρτητοι μπορούν στην κοινωνικοποίηση τους. Για παράδειγμα, πηγαίνουν σε ένα σουπερμαρκετ, καφέ ή εστιατόριο κάθε μέρα, ώστε να γίνουν όσο πιο αυτόνομοι μπορούν και να μπορέσουν μελλοντικά να ενταχθούν στα σπιτάκια στην κοινότητα ανεξάρτητης διαβίωσης».

Πρόγραμμα ατομικών θεραπειών

Τα απογεύματα ο «Σύνδεσμος» παρέχει πρόγραμμα ατομικών θεραπειών (εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, ειδική εκπαίδευση) και έρχεται το κάθε παιδάκι για να βελτιώσει τις δεξιότητες του, ώστε να μη θυματοποιηθεί όπως οι ενήλικες μας που στην εποχή τους δεν υπήρχαν οι γνώσεις και οι ειδικοί.

Πρόγραμμα απασχόλησης παιδιών

Επίσης, υπάρχει το πρόγραμμα απασχόλησης παιδιών, ούτως ώστε μια μητέρα να μπορεί να φέρει το παιδάκι της το απόγευμα για 2-3 ώρες να το απασχολήσουμε για να μπορέσει να ασχοληθεί και με τα άλλα της παιδιά, το σύντροφο της κ.λπ.

Πρόγραμμα στήριξης συμβουλευτικής

Ο Σύνδεσμος προσφέρει και το πρόγραμμα στήριξης συμβουλευτικής όπου επτά κοινωνικοί λειτουργοί παγκύπρια προσφέρουν στήριξη στις οικογένειες, με καθοδήγηση και συμβουλές για τα δικαιώματα τους κ.λπ.

Σπιτάκια ανεξάρτητης διαβίωσης

Η πρόεδρος του Συνδέσμου δήλωσε στο politis.com.cy ότι τώρα έχουν αρχίσει να λειτουργούν και δύο σπιτάκια ανεξάρτητης διαβίωσης, που απέκτησαν μέσα από διαγωνισμό που προκήρυξε το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης.

Πρόγραμμα Γέφυρα

Υπάρχει επίσης το πρόγραμμα «Γέφυρα» που επιχορηγείται από τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας και πρόκειται να φιλοξενήσει κάποια δύσκολα περιστατικά ατόμων που για κάποιο λόγο έχουν εκρήξεις θυμού. Τα άτομα αυτά θα μπαίνουν στο συγκεκριμένο χώρο μαζί με εκπαιδευτές, γιατρό και νοσηλευτές ώστε να εκπαιδευτούν και να επανέλθουν στην κοινωνία.

Όπως ανέφερε η κ. Γεωργιάδου γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και αυτή τη στιγμή υπάρχουν λίστες αναμονής με οικογένειες που περιμένουν και αυτός είναι ο λόγος που ανοίγονται νέα κέντρα.

Κίνητρα εργοδότησης

Τα άτομα με αυτισμό υπάγονται στην κατηγορία της αναπηρίας και υπάρχουν ειδικά σχέδια επιχορήγησης των επιχειρήσεων για εργοδότηση τους. «Παρόλα αυτά», σημείωσε η κ. Γεωργιάδου, «η ένταξη ενός ατόμου με αυτισμό στην αγορά εργασίας συνεπάγεται εκπαίδευση και καθοδήγηση. Επίσης, χρειάζεται η κατάλληλη προετοιμασία της επιχείρησης που θα εργοδοτήσει αυτά τα άτομα, διότι ένας λάθος χειρισμός μπορεί να προκαλέσει τέτοιο σοκ που να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση. Γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση αλλά έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε».

 

 

Χαρίσματα

Υπάρχουν άτομα με αυτισμό τα οποία παρουσιάζουν χαρίσματα και ταλέντα στη μουσική, στα μαθηματικά, τις τέχνες κ.λπ. «Έχουμε άτομο», ανέφερε η κ. Γεωργιάδου, «που αν του πεις μια μαθηματική πράξη θα σου πει τη ρίζα του αριθμού ή αν του πεις την ημερομηνία γέννησης σου θα σου πει ποια ημέρα γεννήθηκες. Βέβαια αυτά δεν είναι κατανοητά ούτε από εμάς που τα ζούμε κάθε μέρα, διότι πώς μπορεί να είναι δυνατό ένα άτομο που δεν γνωρίζει μαθηματικά να σου πει τη ρίζα ενός αριθμού;».

Ένα μήνυμα προς την κοινωνία

Η πρόεδρος του Συνδέσμου για άτομα με Αυτισμό έστειλε και ένα μήνυμα προς την κοινωνία. «Πάντα καλούμε την κοινωνία», δήλωσε η κ. Γεργιάδου, «να αποδεχθεί τα άτομα με αυτισμό, τα οποία έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν σε ίση βάση με όλους τους υπόλοιπους τα ανθρώπινα τους δικαιώματα».

 

Κατάθεση ψυχής από την Καίτη Οικονομίδου – Η Ελληνοκύπρια γιαγιά της Τουρκοκύπριας Ολίβιας

 

Καταρρέει το εμβληματικό ξενοδοχείο King George στην περίκλειστη των Βαρωσίων – Η ιστορία του αγαπημένου ξενοδοχείου του Σεφέρη (Φωτογραφίες)

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.