Απέκτησε έξι προβατάκια και πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου του 2003
Η «Ντόλι το πρόβατο», που γεννήθηκε λίγο έξω από το Εδιμβούργο στη Σκωτία, ήταν το πρώτο πρόβατο που κλωνοποιήθηκε από ενήλικο κύτταρο - και πυροδότησε τεράστιο κύμα ενδιαφέροντος για την τεχνολογία κλωνοποίησης, αλλά και μερικό πανικό σχετικά με την πιθανότητα ανθρώπινης κλωνοποίησης.
Η Ντόλι πήρε το όνομά της από την τραγουδίστρια της Ντόλι Πάρτον (επειδή κλωνοποιήθηκε από ένα κύτταρο μαστικού αδένα).
Ο Άγγλος εμβρυολόγος Δρ. Ίαν Βίλμουτ επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Ρόσλιν του Εδιμβούργου, είπε: «Η Ντόλι προέρχεται από ένα κύτταρο μαστικού αδένα και δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε ένα πιο εντυπωσιακό ζευγάρι αδένων από αυτό της Ντόλι Πάρτον».
Ο πυρήνας του μαστικού κυττάρου εμφυτεύτηκε σε ένα μη γονιμοποιημένο ωάριο από άλλο ενήλικο πρόβατο και γεννήθηκε η Ντόλι, που ήταν γενετικά πανομοιότυπη με το πρόβατο από το οποίο ελήφθη το μαστικό κύτταρο.
Παλαιότερα, πίστευαν ότι δεν ήταν δυνατό να κλωνοποιηθεί ένα ζώο από ενήλικο κύτταρο - η Ντόλι ήταν το πρώτο πρόβατο που γεννήθηκε από 277 προσπάθειες.
Εκείνη την εποχή υπήρξαν τεράστια ηθικά ερωτήματα και πανικός, με ορισμένους που έφταναν τότε σε σημείο να λένε ότι η συγκεκριμένη τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κλωνοποίηση του Χίτλερ.
Ο Δρ Βίλμουτ απέρριψε την ιδέα τονίζοντας: «Η ιδέα ότι οι άνθρωποι θα το κάνουν αυτό ανήκει στις ταινίες και τα βιβλία και όχι στην πραγματική ζωή. Όλοι στην ομάδα θα θεωρούσαν προσβλητικό να δουλέψουν με ανθρώπινο υλικό. Θα το θεωρούσαμε ανήθικο, απαράδεκτο και θα ήταν επίσης παράνομο».
Η Ντόλι έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο και έζησε στο ινστιτούτο Ροσλιν. Απέκτησε έξι προβατάκια και πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου του 2003.
Η Κάρεν Γουόκερ, η οποία βοήθησε στη δημιουργία της Ντόλι, είπε ότι έγινε «σταρ» μέσα σε ένα βράδυ. «Θα μπορούσα να την ξεχωρίσω ανάμεσα σε όλα τα άλλα πρόβατα. Πιστεύω ότι εάν είχε κραγιόν, θα το έβαζε για να είναι έτοιμη όταν έρχονταν οι δημοσιογράφοι. Κυριολεκτικά φτιαχνόταν για τις κάμερες».
Αργότερα ένας άνδρας επικοινώνησε με την ομάδα του Ινστιτούτου Ρόσλιν ζητώντας να αναστήσουν τη νεκρή του αρραβωνιαστικιά ως κλώνο - και η ομάδα έπρεπε να του εξηγήσει ότι η γυναίκα θα «ξεναγεννιόταν» ως μωρό.
Ήταν 6,5 ετών (τα πρόβατα ζουν περίπου 11 χρόνια) και παρότι κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι ο θάνατός της οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν κλωνοποιημένη, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική καθώς νόσησε με καρκίνο του πνεύμονα, λόγω ενός ιού που είναι συνηθισμένος στα πρόβατα.
Σήμερα, είναι ταριχευμένη και εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας στο Εδιμβούργο, όπου παραμένει μία από τις δημοφιλέστερες ατραξιόν.
Πηγή:
uk.news.yahoo
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.