Φόρμα αναζήτησης

6 αποξηραμένα φρούτα με πολλά αντιοξειδωτικά

Συχνά μέσα στην ημέρα νιώθουμε την ανάγκη να φάμε κάτι γλυκό και ταυτόχρονα χορταστικό. Αντί να φάτε επεξεργασμένα σνακ, που είναι πλούσια σε ζάχαρη και τρανς λιπαρά, προτιμήστε τα αποξηραμένα φρούτα, τα οποία είναι νόστιμα και πολύ πιο υγιεινά.

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φλαβονοειδή και καροτενοειδή.

Ταυτόχρονα, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή τους να μην προκαλεί απότομη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Σταφίδες: Μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, περιορίζοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ δεν έχουν καθόλου λιπαρά.

Βερίκοκα: Πρόκειται για ένα από τα πιο θρεπτικά αποξηραμένα φρούτα. Αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, ενώ περιέχουν βιταμίνη Α, C και σίδηρο.

Σύκα: Μπορεί όλα τα άλλα φρούτα να χάνουν μέρος της διατροφικής τους αξίας όταν αποξηραίνονται, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα σύκα. Χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, φολικό οξύ και κάλιο.

Δαμάσκηνα: Ρυθμίζουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ είναι σημαντική πηγή βιταμινών.

Κεράσια: Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών C, E ,Β, β-καροτένιου, σιδήρου και ασβεστίου, βοηθώντας στην καλή υγεία των οστών. Είναι επίσης είναι πλούσια σε μελατονίνη, που συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του βιολογικού ρολογιού.

Παπάγια: Είναι πλούσια σε σίδηρο και ασβέστιο. Είναι ιδανική για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, βοηθά στην πέψη και την αφομοίωση πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών, ενώ καταπολεμά τον διαβήτη.