Τέσσερις σεφ βραβεύτηκαν με τον «Χρυσό Σκούφο» – Η απονομή των FLIC STAR AWARDS – BEST RESTAURANT DISTINCTION

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ Δημοσιεύθηκε 4.7.2022
Τέσσερις σεφ βραβεύτηκαν με τον «Χρυσό Σκούφο» – Η απονομή των FLIC STAR AWARDS – BEST RESTAURANT DISTINCTION
Τα βραβεία που απονέμονται από τα FLIC STARS AWARDS είναι αποτέλεσμα αναλυτικών και αυστηρών αξιολογήσεων που γίνονται από έμπειρους εκπαιδευμένους κριτές, που έρχονται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από την Αθήνα.

Ένας νέος θεσμός, τα FLIC STAR AWARDS – BEST RESTAURANT DISTINCTION είναι πλέον γεγονός. Η ιστοσελίδα FLIC (foodandlifeincyprus.cy), την ευθύνη της οποίας έχει ένας μετρ της ψυχαγωγίας, ο κ. Διονύσης Κούκης, ο οποίος ήταν για χρόνια πρωτοστάτης στα βραβεία «Χρυσοί Σκούφοι» ιδιοκτήτης και υπεύθυνος για το περιοδικό «Αθηνόραμα», με τη στήριξη της επικοινωνίας από την εφημερίδα «Πολίτης» διοργανώνουν για πρώτη φορά βραβεία γευστικής ποιότητας στα καλύτερα εστιατόρια της Κύπρου.

4261694581460698 Capture3

Τι είναι τα βραβεία

Τα βραβεία που απονέμονται από τα FLIC STARS AWARDS είναι αποτέλεσμα αναλυτικών και αυστηρών αξιολογήσεων που γίνονται από έμπειρους εκπαιδευμένους κριτές, που έρχονται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από την Αθήνα. Επικεφαλής της ομάδας αυτής είναι ο Διονύσης Κούκης, εμπνευστής και δημιουργός του τίτλου «Αθηνόραμα», βασικός συντελεστής της δημιουργίας του ελλαδικού θεσμού αξιολόγησης εστιατορίων «Χρυσοί Σκούφοι» και πρόεδρος της επιτροπής αξιολογήσεων. Οι κανόνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η διαδικασία των αξιολογήσεων και η απονομή των βραβείων συνοψίζονται στα εξής:

• Η επιλογή των εστιατορίων που αξιολογούνται ως υποψήφια προς βράβευση γίνεται από την επιτροπή μετά από έρευνα και δειγματοληπτική επίσκεψη αν κριθεί σκόπιμο.

• Η επίσκεψη και ό,τι επακολουθεί δεν σχετίζεται με καμία οικονομική δοσοληψία.

• Η αξιολόγηση γίνεται με αυτόνομη βαθμολόγηση κάθε πιάτου που δοκιμάζεται ξεχωριστά. Στη συνέχεια χρησιμοποιείται ειδικός αλγόριθμος που με βάση τις επιμέρους βαθμολογίες δίνει την τελική βαθμολογία, βάσει της οποίας βραβεύεται ή όχι.

• Τα εστιατόρια δεν βραβεύονται με βάση την κατηγορία, αλλά με βάση τον βαθμό που λαμβάνουν για την ποιότητα του φαγητού.

• Τα κριτήρια για την αξιολόγηση είναι: η ποιότητα πρώτης ύλης/ η επάρκεια του μαγειρέματος/ η αρμονία των γεύσεων βάσει των υλικών που συμμετέχουν στη σύνθεση του πιάτου/ η διακριτότητα των υλικών που συμμετέχουν στη σύνθεση του πιάτου.

Οι προδιαγραφές αυτές είναι σύμφωνες με της ισχύουσες διεθνώς και χρησιμοποιούνται από όλους τους έγκυρους οδηγούς παγκοσμίως. Ο ΠΟΛΙΤΗΣ (ένα από τα πλέον έγκυρα και ισχυρά μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Κύπρο) και το FLIC, με αξιοπιστία και κύρος παρέδωσαν σε μία σεμνή τελετή τα πρώτα βραβεία. Στόχος τους είναι να αναδείξουν το υψηλό επίπεδο της κυπριακής εστίασης και την ποιότητα της κυπριακής εθνικής κουζίνας προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των κυπριακών διατροφικών προϊόντων.

4261695042569686 FLIC STAR AWARDS

Με στόχο το καλό φαγητό

Με έναν μεγάλο όγκο επισκέψεων σε εστιατόρια στο ενεργητικό μας και έχοντας δοκιμάσει περισσότερα από χίλια και… πιάτα φαγητό, αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι σήμερα δίνοντας σήμερα στη δημοσιότητα τα ονόματα των εστιατορίων και των chefs που βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του θεσμού FLIC STAR AWARDS 2022. Η ανακοίνωση αυτή γίνεται με στόχο την πληρέστερη και αναλυτική ενημέρωση του κοινού, την ανάδειξη της σημασίας της ποιοτικής εστίασης της Κύπρου και την απόδοση της τιμής που αναλογεί σε αυτούς που την υπηρετούν. Ευρύτερος στόχος του θεσμού είναι να αναδείξει τα οφέλη που έχει η οικονομία του τόπου από την πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχει και ο «Πολίτης», κάτι για το οποίο μας διαβεβαιώνει και η πλούσια εμπειρία που έχουμε από ανάλογες προηγούμενες επαγγελματικές μας ενέργειες. Όσα εστιατόρια βραβευτούν θα έχουν τις τιμές που τους αξίζουν μέσω της δημοσιότητας που θα τους δώσουμε και που θα τους επιτρέψει να απευθυνθούν στο ευρύ κοινό, να μιλήσουν για την προσπάθεια που κάνουν και να διατυπώσουν τις απόψεις τους για την κυπριακή εστίαση και την τοπική γευστική παράδοση. Επιλογή μας είναι, επίσης, να διαθέσουμε ένα σημαντικό σχετικά κονδύλι για την ενημέρωση του ευρέος κοινού στο οποίο απευθυνόμαστε για να εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους ασχολούμεθα με το συγκεκριμένο θέμα, και για την ευρύτερη χρησιμότητα που έχει η προσπάθειά μας για τον τόπο και γι’ αυτούς. Πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να κάνουμε και ευχαριστούμε εκ των προτέρων όσους συστρατευθούν μαζί μας γι’ αυτόν τον σκοπό.

Η διαδικασία

Τα βραβεία σε όλες της περιπτώσεις απονέμονται μετά από επίσκεψη και επιτόπια δοκιμή ενός αριθμού πιάτων, ο οποίος εξαρτάται από το είδος της κουζίνας και το μέγεθος του καταλόγου του εκάστοτε εστιατορίου. Εάν η επιτροπή το κρίνει σκόπιμο η επίσκεψη επαναλαμβάνεται δύο ή και περισσότερες φορές. Εκτός από τα μέλη της επιτροπής, τα οποία η φύση της δουλείας τους τα έχει κάνει αναγνωρίσιμα, τα εστιατόρια επισκέπτονται κατ’ εντολή της επιτροπής άτομα τα οποία είναι μη αναγνωρίσιμα. Η επιλογή των πιάτων που δοκιμάζονται γίνεται με ειδικά τεκμηριωμένα κριτήρια που περιγράφονται στον κανονισμό του θεσμού και τα τελικά αποτελέσματα προκύπτουν με ένα σύνθετο τρόπο και τη χρήση ειδικού αλγόριθμου. Τα FLIC STAR AWARDS βραβεύουν κάθε εστιατόριο ή ταβέρνα ανεξάρτητα από το είδος της κουζίνας και ανεξάρτητα από το σημείο στο οποίο βρίσκεται (ξενοδοχείο, παραλία κ.λπ.). Προϋπόθεση για την βράβευση είναι απλά ο βαθμός που δίνουν οι αξιολογητές με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που προβλέπονται από τον κανονισμό λειτουργείας του θεσμού.

Οι βαθμίδες βράβευσης είναι τέσσερις:

• Τρία Αστέρια

Εστιατόρια με κορυφαία κουζίνα, ανάλογη wine list και service

• Δύο αστέρια

Εστιατόρια με εξαιρετική κουζίνα και πολύ καλό περιβάλλον

• Ένα αστέρι

Εστιατόρια με πολύ καλό φαγητό

• Golden phoenix

Εστιατόρια με αξιοσημείωτα καλό φαγητό που έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν και να διεκδικήσουν αστέρι.

Οι βραβεύσεις και τι ακολουθεί με τα βραβεία

Σε μία λιτή τελετή, χωρίς ειδικές εκδηλώσεις, αφού μας αφορά περισσότερο η ουσία του φαγητού, δώσαμε τα βραβεία στους τέσσερις σεφ και στο εστιατόριο που θεωρούμε πως έχει την καλύτερη wine list. Eπιλέξαμε κάτι πολύ πιο χρήσιμο, κατά τη γνώμη μας, για το κοινό το οποίο ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο θέμα. Προτιμήσαμε να διαθέσουμε το σχετικό κονδύλι για την ανάδειξη της εστίασης και των επαγγελματιών που την υπηρετούν και την ενημέρωση του κοινού. Να αναδείξουμε με αυτόν τον τρόπο τα οφέλη που έχει η οικονομία του τόπου από την πρωτοβουλία, κάτι για το οποίο μας διαβεβαιώνει η πλούσια εμπειρία από προηγούμενες επαγγελματικές μας ενέργειες. Γι’ αυτό και έγιναν οι βραβεύσεις σε μία λιτή τελετή των μαγείρων. Στόχος του FLIC και του «Πολίτη» ήταν να βραβευθούν και να αναδειχθούν οι σεφ γνωστών καλών εστιατορίων της Κύπρου, τα οποία είναι στο πλαίσιο των κριτηρίων ποιότητας που έθεσε ο θεσμός.

4261695445552589 Capture

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Pralina

Στην τελετή που έγινε στο Pralina, ο «Πολίτης» και το «Flic» βράβευσαν και το Pralina ως την καλύτερη wine λίστα της κύπρου. Σύγχρονο εστιατόριο με μοντέρνο σχεδιασμό και διακόσμηση που περιλαμβάνει γλυπτά και διάφορα άλλα εικαστικά έργα σε μία φωτεινή σάλα με μπαρ, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό το λευκό του μαρμάρου. Άνετα τραπέζια και εξωτερικός στεγασμένος χώρος. Προτείνει σύγχρονη κουζίνα με ιταλικές πινελιές και έμφαση στην ποιότητα των πρώτων υλών, ποικιλία επιδορπίων και καλά ενημερωμένη λίστα κρασιών που υποστηρίζεται από τον έμπειρο σομελιέ Βάσσο Μανώλη.

Οι τέσσερις σεφ οι οποίοι βραβεύτηκαν

1. Πέτρος Κεφάλας – Matsuhisa

Η κομψότητα και η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζουν το Amara Hotel διακρίνουν και αυτό το εστιατόριο με το διάσημο όνομα που επισκέπτονται πολλοί foodies από όλο τον κόσμο. Τα new style πιάτα του, με ιαπωνικές βάσεις και λατινοαμερικάνικες επιρροές, είναι δημιουργικά και διακρίνονται από το βάθος των γεύσεων και την ακρίβεια στο φινίρισμα.

2. Γιάννης Σωκράτους – Vivaldi

Κομψή και λιτή διακόσμηση με ευρύχωρη βεράντα το εστιατόριο Vivaldi. Σύγχρονη κουζίνα με μεσογειακές αναφορές. Επικεφαλής ο Ανδρέας Μαυρομμάτης (βραβευμένος με ένα αστέρι Michelin για το εστιατόριό του στο Παρίσι). Εξαιρετική λίστα κρασιών.

3. Πάνος Πέτρου – Armyra

To Armyra είναι εστιατόριο για ψάρι σε εξέδρα δίπλα στη θάλασσα, λίγα βήματα από την παραλία του πολυτελούς Amara Hotel. Κλασικό, πολύ καλό ψητό ψάρι και τηγάνι, αλλά και πιάτα στηριγμένα σε σύγχρονες τεχνικές με πρωτότυπες συνθέσεις. Ακρίβεια εκτέλεσης, καλό σέρβις και ελκυστικό περιβάλλον.

4. Βαρνάβας Ηλία – Μπέμπα

Η Μπέμπα είναι πολύ κοντά στα ενετικά τείχη της πρωτεύουσας, εστιατόριο με ρετρό διακόσμηση, ξυλόφουρνο και καταπράσινη εσωτερική αυλή με άνετα τραπέζια. Η κουζίνα υπηρετεί την ελληνική και κυπριακή παράδοση με ενδιαφέρουσες σύγχρονες προσθήκες, και διάφορα πιάτα ημέρας στα οποία δίνεται έμφαση στην εποχικότητα των πρώτων υλών.

Είπαν για τον θεσμό των βραβείων

«Ο Όμιλος του Πολίτη δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με τον χώρο της γαστρονομίας. Ποτέ δεν είναι, όμως, αργά», δήλωσε ο διευθυντής του Ομίλου Πολίτης Διονύσης Διονυσίου. Και πρόσθεσε: «Ασχοληθήκαμε και ασχολούμαστε με τον πολιτισμό, κατανοούμε, δε, ότι η γαστρονομία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο του πολιτισμού της χώρας. Ο Πολίτης συμμετέχει με το FLIC και απονέμει από κοινού τα FLIC STARS AWARDS σε μία προσπάθεια να συνεισφέρει στην ποιοτική ανάπτυξη της εστίασης στην Κύπρο. Πέρα από τα δεδομένα εσωτερικά οφέλη αυτής της προσπάθειας αισθανόμαστε ότι συμμετέχουμε στην αναβάθμιση της χώρας μας ως τουριστικού και εν γένει πολιτιστικού προορισμού».

Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης του FLIC cy, Διονύσης Κούκης, ανέφερε ότι «Η δημιουργία ενός θεσμού επιβράβευσης για τον χώρο της γαστρονομίας με τα χαρακτηριστικά του FLIC STARS AWARDS είναι ένα μοναδικής σημασίας εγχείρημα σε ό,τι αφορά την τεχνογνωσία και την εμπειρία πάνω στην οποία στηρίζεται. Έγινε δυνατή χάρη στη στενή σύμπραξη του ΠΟΛΙΤΗ και του FLIC. Είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει σημαντικό στοιχείο για την ποιοτική ανάπτυξη της εστίασης στην Κύπρο για την ανάδειξη και επικαιροποίηση της κυπριακής κουζίνας, αλλά και των τοπικών εθνικών προϊόντων. Τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν θα είναι τεράστια».

4261695624588734 Capture2

Ακολουθούν τα εστιατόρια

Η αποστολή των βραβείων στα εστιατόρια και η ανακοίνωση για το ποια βραβεύτηκαν θα γίνει εντός του επόμενου τριημέρου χωρίς καμία ιδιαίτερη τελετή. Όσα εστιατόρια βραβευτούν θα έχουν τις τιμές που τους αξίζουν μέσω της δημοσιότητας που θα τους δώσουμε και που θα τους επιτρέψει να απευθυνθούν στο ευρύ κοινό, να μιλήσουν για την προσπάθεια που κάνουν, και να διατυπώσουν τις απόψεις τους για την κυπριακή εστίαση και την αντίστοιχη γευστική παράδοση. Όσο για τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν, η επιλογή μας είναι να διατεθούν για την ενημέρωση του ευρέος κοινού στο οποίο απευθυνόμαστε και στην εξήγηση των λόγων για τους οποίους ασχολούμεθα με το συγκεκριμένο θέμα, και για την ευρύτερη χρησιμότητα που έχει για τον τόπο και γι’ αυτούς. Πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να κάνουμε και ευχαριστούμε εκ των προτέρων όσους συστρατευθούν μαζί μας γι’ αυτόν τον σκοπό.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ελληνοκύπριοι νέοι μένουν κατεχόμενα για να γλυτώσουν την ακρίβεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελληνοκύπριοι νέοι μένουν κατεχόμενα για να γλυτώσουν την ακρίβεια

Ελληνοκύπριοι νέοι μένουν κατεχόμενα για να γλυτώσουν την ακρίβεια

Πότε πρέπει να διώκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πότε πρέπει να διώκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Πότε πρέπει να διώκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Το σκοτεινό ηλεκτρονικό ίχνος του Ταλ Ντίλιαν
ΚΥΠΡΟΣ

Το σκοτεινό ηλεκτρονικό ίχνος του Ταλ Ντίλιαν

Το σκοτεινό ηλεκτρονικό ίχνος του Ταλ Ντίλιαν

Πανικός σε πτήση Λάρνακα - Μάντσεστερ: Γυναίκα γδύθηκε και φώναζε «Allahu Akbar»
ΚΥΠΡΟΣ

Πανικός σε πτήση Λάρνακα - Μάντσεστερ: Γυναίκα γδύθηκε και φώναζε «Allahu Akbar»

Πανικός σε πτήση Λάρνακα - Μάντσεστερ: Γυναίκα γδύθηκε και φώναζε «Allahu Akbar»

Έγκλημα διαρκείας στον Έβρο: Συγκλονίζει η ιστορία της πεντάχρονης Μαρίας - Πέθανε από τσίμπημα σκορπιού και παραμένει άταφη εδώ και...
ΕΛΛΑΔΑ

Έγκλημα διαρκείας στον Έβρο: Συγκλονίζει η ιστορία της πεντάχρονης Μαρίας - Πέθανε από τσίμπημα σκορπιού και παραμένει άταφη εδώ και...

Έγκλημα διαρκείας στον Έβρο: Συγκλονίζει η ιστορία της πεντάχρονης Μαρίας - Πέθανε από τσίμπημα σκορπιού και παραμένει άταφη εδώ και...