Η αμήχανη στιγμή που η θεία, η γιαγιά, ο ξάδερφος θέλουν να μάθουν γιατί δεν έχουμε σύντροφο.
Η περίοδος των εορτών είναι εδώ, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις, τα τραπέζια και τα πάρτι οργανώνονται λίγες ημέρες πριν την παραμονή Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τα συναισθήματα γύρω από τις συναντήσεις με συγγενείς και φίλους, γίνονται όλο και πιο έντονα.
Φυσικά σε αυτές τις συγκεντρώσεις, οι συζητήσεις αφορούν και πιο προσωπικές λεπτομέρειες, που μπορεί να μας προκαλέσουν αμηχανία. Σίγουρα θα υπάρχει μια θεία, η γιαγιά ή ο ξάδερφος που θα ρωτήσει αν είμαστε ακόμα ελεύθεροι και γιατί δεν έχουμε κάποια σχέση. Αυτό που συνήθως ακολουθεί, αν είμαστε αδέσμευτοι, λίγα λεπτά πριν την απάντηση είναι ένα μείγμα τρόμου, πανικού και αυτοκριτικής. Δυστυχώς, δεν είναι ασυνήθιστο για τους κοντινούς μας ανθρώπους να ασκούν πίεση όσον αφορά την οικογενειακή μας κατάσταση κατά τη διάρκεια των εορτών, αν και ακούγεται πολύ απαρχαιωμένο.
«Οι διακοπές μπορεί να είναι μια δύσκολη στιγμή για εκείνους που δεν βρίσκονται σε σχέση. Οι γιορτές μαζί με τις μεγάλες οικογένειές σας, πιθανόν να προκαλέσουν απογοητεύσεις όσον αφορά τις αναμνήσεις από την παιδική ηλικία και να τις επαναφέρουν. Για όσους δεν έχουν σύντροφο που μπορεί να τους προστατεύσει κατά τη διάρκεια αυτών των -κατα τ’άλλα-ευχάριστων στιγμών, μπορεί να είναι δύσκολο», λέει η ψυχαναλύτρια Τζίτα Ζαρνέγκαρ στο Bustle.
Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις αμήχανες συζητήσεις«Αποφύγετε τις συγκεντρώσεις με επικριτικούς ανθρώπους, εκείνους που σας κάνουν να αισθάνεστε άβολα και εκπέμπουν τοξικότητα», λέει η Ζαρνέγκαρ. «Σε περίπτωση που βρεθείτε μαζί με μέλη της οικογένειας που σχολιάζουν και κατακρίνουν την οικογενειακή σας κατάσταση, απομακρυνθείτε. Επικοινωνήσετε τον πόνο, την ντροπή και τα συναισθήματά σας με ανθρώπους που είναι υποστηρικτικοί, θετικοί και συμπονετικοί», συμπληρώνει.
«Είναι σημαντικό να επιτρέπετε στον εαυτό σας να ανέχετε τα συναισθήματά του και να μην αισθάνεστε ντροπή που έχετε τόσο έντονες εμπειρίες κατά τη διάρκεια των διακοπών. Θυμηθείτε ότι δεν είστε οι μόνοι που αντιμετωπίζετε τέτοιες καταστάσεις, οπότε προσπαθείστε να μην μεταφράζετε το ”είμαι ελεύθερος” σε ”είμαι ελαττωματικός”. Αυτό βοηθάει να πείτε στον εαυτό σας ότι ενώ αισθάνεστε καταδικασμένοι, είναι απλώς μια συναισθηματική κατάσταση και όχι η πραγματικότητα της ύπαρξής σας».
Τέλος, μια καλή ιδέα θα ήταν να βρούμε ένα σπίτι με αληθινούς και αγαπημένους φίλους που αποδέχονται όλα τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, για να περάσουμε τις γιορτές.
Η ψυχαναλύτρια και ιδρύτρια του κέντρου Embrace Sexual Wellness Τζένιφερ Λίτνερ είπε στο Bustle ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι να θυμώμαστε και να εστιάζουμε στη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας. Κι αν αισθανόμαστε τον πόνο και την πίεση από άλλους ανθρώπους ή κρίνουμε τον εαυτό μας επειδή δεν έχουμε έναν σύντροφο κυρίως την περίοδο των Χριστουγέννων, πρέπει να σκεφτούμε αυτό που μας χρειάζεται εκείνη τη στιγμή. Να απαλλάξουμε τον εαυτό μας από το σκοτάδι στο κεφάλι μας, συμβουλεύουν οι ειδικοί.
«Μια θετική απόσπαση είναι ένα τηλεφώνημα σε καλό φίλο, η ακρόαση μουσικής, το παιχνίδι με ένα κατοικίδιο ή ο εθελοντισμός για έναν οργανισμό με τον οποίο είστε παθιασμένοι, βοηθάει πολύ και οδηγεί σε συναισθήματα γενναιοδωρίας».
huffingtonpost.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.