Κεράσια: Τα κεράσια οφείλουν το έντονο κόκκινο χρώμα τους στις ανθοκυανίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση στη φλούδα τους. Η φλούδα των κερασιών είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, περιέχει βιταμίνη C, φολικό οξύ, ενώ η συχνή κατανάλωσή τους συμβάλει στην εξισορρόπηση της μελατονίνης, της ορμόνης που επηρεάζει τον ύπνο.
Η συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι μεγαλύτερη στη φλούδα σε σχέση με τη σάρκα του φρούτου ή του λαχανικού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η φλούδα παρέχει το 33% των φυτικών ινών και 328 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά. Κατά συνέπεια, το ξεφλούδισμα αφαιρεί τις παραπάνω θρεπτικές ουσίες που συμβάλουν στην βελτίωση της υγείας.
Ροδάκινα: Τα ροδάκινα περιέχουν χλωρογενικό οξύ, ένα από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία που υπάρχουν στη φύση, καθώς προλαμβάνει την αύξηση του βάρους, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, η κατανάλωση μόνο της σάρκας του ροδάκινου μειώνει την λήψη αντιοξειδωτικών κατά 13-48%.
Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βιταμίνη C που μειώνει την ανεξέλεγκτη δράση των ελεύθερων ριζών ενισχύοντας την υγεία των κυττάρων.
Ακτινίδια: Η φλούδα από τα ακτινίδια περιέχει βιταμίνη C και μάλιστα είναι βρώσιμη. Η κατανάλωσή της τριπλασιάζει την ποσότητα φυτικών ινών που λαμβάνει ο οργανισμός.
Μούρα: Τα μούρα περιέχουν ρεσβερατρόλη, μια ένωση που βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις κυρίως στον φλοιό τους. Η ρεσβερατρόλη, παράγεται με φυσικό τρόπο και δρα ως φυσικό αντιβιοτικό.
Μήλα: Η φλούδα του μήλου, περιέχει αδιάλυτες φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Α και κουερσετίνη. Η κουερσετίνη είναι ένα φλαβονοειδές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που συμβάλλει στην προστασία της καρδιάς και βοηθά στην αντιμετώπιση των αλλεργιών.
Κεράσια: Τα κεράσια οφείλουν το έντονο κόκκινο χρώμα τους στις ανθοκυανίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση στη φλούδα τους. Η φλούδα των κερασιών είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, περιέχει βιταμίνη C, φολικό οξύ, ενώ η συχνή κατανάλωσή τους συμβάλει στην εξισορρόπηση της μελατονίνης, της ορμόνης που επηρεάζει τον ύπνο.
Αχλάδια: Η φλούδα των αχλαδιών, είναι πλούσια στο αντιοξειδωτικό κερσετίνη που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell υπάρχουν ενδείξεις ότι προλαμβάνει την νόσο του Αλτσχάιμερ.
Σταφύλια: Η φλούδα του σταφυλιού περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών σε σχέση με το υπόλοιπο φρούτο.
Βερίκοκα: Η φλούδα τους περιέχει μεγάλα ποσοστά πηκτίνης, βήτα-καροτένιο, βιταμίνες Α, C και Ε, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από παθήσεις της καρδιάς.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.