POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

3 διατροφικά ψέματα που συνήθως λέμε στον εαυτό μας



Σε πολλές περιπτώσεις, παραβλέπουμε συνειδητά ή ασυνείδητα ότι ακόμα και οι λεγόμενες «ωφέλιμες τροφές» μπορούν να γίνουν επιβλαβείς για την υγεία μας όταν ξεπερνάμε το μέτρο.

Δείτε τρία από τα πιο γνωστά διατροφικά ψέματα τα οποία χρησιμοποιούμε ως άλλοθι κάποιες φορές.

1. Το ελαιόλαδο είναι ωφέλιμο, άρα δεν πειράζει αν φάμε λίγο παραπάνω
Το ελαιόλαδο είναι όντως καλό για την καρδιά, επειδή είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που ονομάζονται ελαϊκά οξέα. Οταν αντικαταστήσετε κάποια από τα κορεσμένα λιπαρά που καταναλώνετε με μονοακόρεστα λίπη, προσφέρετε οφέλη στην καρδιά σας. Αλλά εδώ είναι η «παγίδα»: Kατ’ αρχήν, θα πρέπει να μειώσετε κάποια από τα κορεσμένα λίπη στα αλήθεια και όχι απλά να βάλετε στην κορυφή της τακτικής πρόσληψης κορεσμένου λίπους το ελαιόλαδο. Επειτα, όλα τα λίπη έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, που είναι περίπου 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Επομένως, αν καταναλώνετε πολύ ελαιόλαδο, μπορεί να προσθέσετε πάρα πολλές θερμίδες στη διατροφή σας, που θα οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού σας βάρους. Κάτι που σημαίνει πως τελικά θα κάνετε κακό αντί για καλό στην καρδιά σας, λόγω της παχυσαρκίας.

Το ελαιόλαδο είναι καλό αν αντικαταστήσει άλλα επιβλαβή λίπη και ΜΟΝΟ αν το καταναλώνετε με μέτρο.

2. Η σοκολάτα κάνει καλό στην υγεία, άρα μπορούμε να τη φάμε άφοβα
Το κακάο περιέχει πολυφαινόλες, που θα μπορούσαν να έχουν οφέλη για την υγεία σας. Το πρόβλημα είναι πως σπάνια κανείς καταναλώνει μόνο κακάο. Η σοκολάτα έρχεται ως ένας συνδυασμός κακάο, ζάχαρης και λιπαρών, που λιώνει στη θερμοκρασία του σώματος και δίνει μια υπέροχη γεύση στο στόμα. Ετσι, ενώ η ζάχαρη και το λίπος σοκολάτας είναι νόστιμα, όχι μόνο δεν προσφέρουν οφέλη στην καρδιά, αλλά την βλάπτουν κιόλας.

Η σοκολάτα κάνει καλό στην υγεία αλλά αυτό αφορά ΜΟΝΟ την μαύρη σοκολάτα και μάλιστα σε ελεγχόμενη ποσότητα.

3. Το παγωμένο γιαούρτι είναι πιο υγιεινό από το παγωτό, επομένως μπορούμε να το τρώμε σε μεγάλες ποσότητες
Το γιαούρτι είναι υγιεινό επειδή είναι χαμηλό σε λιπαρά και αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης, καθώς και προβιοτικών που βοηθούν να κρατήσει το πεπτικό σας σύστημα υγιές. Το παγωμένο γιαούρτι είναι προφανώς καλύτερο από το παγωτό, επειδή είναι χαμηλότερο σε λιπαρά, όμως εξακολουθεί να έχει πολλή ζάχαρη, οπότε θα πρέπει να παρακολουθήσετε το μέγεθος της μερίδας σας. Μπορεί, επίσης να μην έχει τόσο πολλά ευεργετικά βακτήρια όπως το κανονικό γιαούρτι.

Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσετε το γιαούρτι είναι να καταναλώσετε το κανονικό γιαούρτι και να προσθέσετε μικρά κομματάκια φρούτων ή ίσως και λίγο μέλι.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.