Οι Ινδονήσιοι λένε πως υπάρχουν τόσες διαφορετικές χρήσεις της καρύδας όσες και οι μέρες του χρόνου. Οπωσδήποτε η πεποίθηση αυτή δεν απομακρύνεται από την πραγματικότητα! Η καρύδα είναι, πράγματι, ένα φρούτο απίστευτο, του οποίου οι χυμοί, η σάρκα και οι φυτικές ίνες χρησιμοποιούνται στην κουζίνα, στη βιομηχανία καλλυντικών ακόμη και σε διάφορες οικιακές χρήσεις!
Δέντρο της καρύδας, το δέντρο της ζωής
Το δέντρο της καρύδας, η καρύδα, δεν αποτελεί στην πραγματικότητα δέντρο αλλά φυτό της οικογένειας των φοινίκων. Μπορεί να φτάσει σε ύψος ακόμη και τα 30 μέτρα. Όσον αφορά τα φύλλα της, μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 6 μέτρα.
Η σάρκα της καρύδας
Το 60-70% της σάρκας της αποτελείται από λιπίδια. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως ποτάσσιο, σίδηρο, μαγγάνιο και μαγνήσιο. Μπορεί να καταναλωθεί φρέσκα, όπως τα περισσότερα φρούτα. Τριμμένη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα πιάτων, γλυκών ή αλμυρών.
Κρέμα και γάλα καρύδας
Η κρέμα της καρύδας φτιάχνεται από αποξηραμένη σάρκα καρύδας, λεπτά τριμμένη κι έπειτα στυμένη. Αυτό το οποίο ονομάζουμε γάλα της καρύδας, είναι ακριβώς το ίδιο με την κρέμα αλλά ανακατεμένο με νερό. Κρέμα και γάλα καρύδας περιέχονται σε διάφορα πιάτα. Πλούσιο σε ψευδάργυρο, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και σίδερο, το γάλα της καρύδας είναι ιδανικό για εξωτικά πιάτα. Επιπρόσθετα, χαρίζει στα smoothies μια ευχάριστη υφή. Η κρέμα είναι πιο πλούσια και πιο λιπαρή και μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει την φρέσκα κρέμα που χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική.
Νερό / χυμός καρύδας
Το νερό της καρύδας είναι ο χυμός του φρέσκου και μη αρκετά ώριμου φρούτου της καρύδας. Μια καρύδα μπορεί να περιέχει μέχρι και 500 ml χυμό. Η γεύση του είναι πολύ λεπτή και δροσιστική. Μπορεί κανείς να τον γευτεί έτσι απλά ή αναμεμειγμένο με άλλους χυμούς ή ακόμη και σε κοκτέιλ.
Το λάδι της καρύδας
Εκχυλισμένο από τη σάρκα της, το λάδι της καρύδας στερεοποιείται κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου. Το άρωμά του είναι πολύ απαλό. Το λάδι της καρύδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ εύκολα στη μαγειρική, επειδή διατηρείται μακρόχρονα και αντέχει σε ψηλές θερμοκρασίες. Στη βιομηχανία των καλλυντικών, το λάδι της καρύδας θεωρείται πολύ απαλό για την επιδερμίδα και για τα μαλλιά. Τέλος, η ζάχαρη της καρύδας (μάλλον, του ανθού της καρύδας), παρασκευάζεται από την εξάτμιση του νέκταρ των ανθέων του δέντρου της καρύδας, μετά από βρασμό. Είναι η καλύτερη από κάθε άλλη φυσική ζάχαρη: έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και σε μεταλλικά άλατα, διαθέτει ευχάριστη γεύση και είναι πολύ εύκολη στη χρήση της. Η γεύση της μοιάζει πολύ με τη γεύση της καστανής ζάχαρης. Ωστόσο, αποτελεί ένα πολύ ακριβό προϊόν.
Επιπρόσθετα, ως καλλυντικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ποικίλους και ευφάνταστους τρόπους:
Επισκεφτείτε σήμερα ένα από τα καταστήματα Holland & Barrett, όπου θα βρείτε πληθώρα προϊόντων καρύδας, για κάθε γούστο και ανάγκη.
Jean-Philippe Ricau
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.