Ο κάθε ένας από εμάς βίωσε διαφορετικά την πανδημία.
Ο κάθε ένας από εμάς βίωσε διαφορετικά την πανδημία. Κάποιοι έχασαν αγαπημένους, κάποιοι αγχώθηκαν με τις συνθήκες της καραντίνας, κάποιοι έχασαν τη δουλειά τους, κάποιοι βρήκαν περισσότερο χρόνο για την οικογένειά τους και κάποιοι ανακάλυψαν πράγματα που δεν γνώριζαν για τον εαυτό τους. Όσο πλησιάζουμε το φως στο τέλος του τούνελ με τους εμβολιασμούς να υπόσχονται μια κάποια επιστροφή στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ τα ίδια. Κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.
Οι άνθρωποι συνειδητοποιήσαμε περισσότερο πώς οι ενέργειές μας μπορούν να επηρεάσουν τους άλλους γύρω μας και καταλάβαμε ότι μεγαλύτερη σημασία από όλα έχει να φροντίζουμε τους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας. Στην πορεία, μάλιστα, αποκτήσαμε και κάποιες συνήθειες που μας έκαναν να ξεπεράσουμε τις καθημερινές δυσκολίες και που σίγουρα θα υιοθετήσουμε και μετά την πανδημία. Γιατί φέτος, εκτός από τη σημασία της υγείας, μάθαμε και τη μεγάλη αξία της ψυχικής υγείας.
Περπάτημα
Κατά τη διάρκεια της καραντίνας το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε οι περισσότεροι για να ξεσκάσουμε ήταν να περπατάμε. Πολλοί ανακάλυψαν διαδρομές στη γειτονιά τους που δεν είχαν ξανακάνει, πάρκα κοντά στο σπίτι τους που δεν ήξεραν ότι υπήρχαν και γείτονες που χαιρετούσαν από μακριά που δεν ήξεραν ότι είχαν διάθεση να δουν. Το περπάτημα είναι μια μορφή γυμναστικής που κάνει καλό στην υγεία, χαρίζει ευεξία, καλή διάθεση και είναι ιδανικό για να αποβάλεις το άγχος. Μετά την πανδημία, είναι σίγουρα μια συνήθεια που θα μείνει και στους Έλληνες που τόσα χρόνια δεν είχαν συνηθίσει να βάζουν τα αθλητικά τους και να περπατούν στις όμορφες γειτονιές τους.
Διάβασμα
Οι Έλληνες πάντα διαβάζαμε, αλλά οι περισσότεροι δύσκολα προλαβαίναμε να διαβάσουμε δύο βιβλία τον χρόνο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όμως, χωρίς άλλα ερεθίσματα, ακόμα και όσοι εργάζονταν, βρήκαν χρόνο να διαβάσουν πολλά βιβλία. Κι αυτό που συνειδητοποίησαν είναι ότι πολλές φορές ένα καλό βιβλίο μπορεί να διώξει το άγχος, να σε βοηθήσει να κοιμηθείς, να αντικαταστήσει το σινεμά, την τηλεόραση ακόμα και την βόλτα με φίλους. Μετά την πανδημία θα επιστρέψουμε στις παλιές μας συνήθειες, αλλά θα έχουμε μαζί μας πάντα και ένα βιβλίο.
Αγάπη και κατανόηση για τον εαυτό μας
Στην πρώτη καραντίνα όλοι νιώθαμε άσχημα με τους εαυτούς μας. Φορούσαμε φόρμες όλη μέρα, τρώγαμε ακατάπαυστα, είχαμε νεύρα και δεν χτενιζόμασταν. Στη δεύτερη καραντίνα, είχαμε πια μάθει. Θα μαθαίναμε να αγαπάμε τους εαυτούς μας και να δείξουμε κατανόηση. Δεν πιεστήκαμε να είμαστε δημιουργικοί, ούτε να διώξουμε τα συναισθήματα ντροπής. Γίναμε πιο ευγενικοί με αυτό που είμαστε κι αγκαλιάσαμε τις ανθρώπινες αδυναμίες μας.
Χόμπι
Κάποιοι άνθρωποι είχαν χόμπι και πριν την πανδημία. Κάποιοι συνειδητοποίησαν ότι χρειάζονται χόμπι κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Η μαγειρική, η ζαχαροπλαστική, ένα μουσικό όργανο, η ζωγραφική, ο διαλογισμός, η κηπουρική κι άλλα πολλά έγιναν οι ασχολίες που μας κράτησαν ψυχικά υγιείς κατά τη διάρκεια του lockdown και δεν θα αφήσουμε ούτε μετά την πανδημία.
Η επικοινωνία με φίλους
Πριν την πανδημία σκεφτόμασταν ότι δεν θα γίνει κάτι αν δεν δούμε ή δεν μιλήσουμε με ένα φίλο μας για ένα διάστημα. Μετά αυτό το δεδομένο χάθηκε. Κλειστήκαμε στα σπίτια και μερικούς φίλους δεν τους είδαμε για μήνες. Οι βιντεοκλήσεις μας θύμισαν πόσο σημαντικό είναι να έχουμε συχνή επικοινωνία με τους αγαπημένους μας, για αυτό μόλις βγούμε από τα σπίτια δεν θα κλειστούμε στους εαυτούς μας.
Ψυχοθεραπεία
Ξεκίνησε ως ανάγκη κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Πολλοί ξεκίνησαν online συνεδρίες για να αντιμετωπίσουν την μοναξιά, άλλοι γιατί ανακάλυψαν πράγματα για τον εαυτό τους που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κι άλλοι γιατί αποφάσισαν να χωρίσουν ή να αλλάξουν επάγγελμα. Οι συνθήκες που βιώσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας έφεραν στην επιφάνεια καταστάσεις και σκέψεις που μας οδήγησαν στην ανάγκη να θεραπεύσουμε την ψυχή μας με τη βοήθεια του ειδικού και φυσικά θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και μετά το τέλος της πανδημίας.
Πηγή: madamefigaro.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.