Φόρμα αναζήτησης

Yπόθεση Ουζόχο: Eυκαιρία για διευκρινίσεις από τον ΚΟΑ

Κάθε φορά που ανακύπτει ένα θέμα, δίνεται μια ευκαιρία για να αναζητηθούν ενδεχόμενα κενά, ασάφειες και παραλείψεις.

Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει τώρα σε σχέση με την έκδοση των δελτίων υγείας των αθλητών, με αφορμή την καταγγελία του Απόλλωνα για την αντικανονική συμμετοχή του Φράνσις Ουζόχο στον αγώνα με την Ανόρθωση.

Η διοίκηση του Απόλλωνα στις 5/2/2019 έθεσε, μεταξύ άλλων, ένα σοβαρότατο ζήτημα μέσα από το οποίο εγείρονται αρκετά ερωτήματα, τα οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να απασχολήσουν τους αρμόδιους του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

Ο Απόλλωνας έλεγε στην ανακοίνωσή του ότι ο Ουζόχο αφίχθη για πρώτη φορά στην Κύπρο την Παρασκευή 01/02/2019, η ώρα 15:58, με την πτήση LH1760 Μόναχο-Λάρνακα. «Ο ποδοσφαιριστής», συνέχιζε η ανακοίνωση, «δεν επισκέφθηκε ποτέ ξανά την Κύπρο και η άφιξή του την περασμένη Παρασκευή ήταν η πρώτη επίσκεψη στο νησί. Οι πληροφορίες αυτές δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση. Το ωράριο λειτουργίας του γραφείου ‘Παραλαβής / Παράδοσης’ Δελτίων Υγείας του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού είναι 08.00-14.30. Το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας Αθλητών (ΑΣΥΑ) του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού εκδίδει ένα δελτίο υγείας αφού ένας αθλητής υποβληθεί σε συγκεκριμένες ιατρικές εξετάσεις, μεταξύ άλλων, καρδιογραφήματος, γενικής ανάλυσης αίματος (full blood count), αναλύσεις σακχάρου, χοληστερίνης, κρεατίνης και ομάδας αίματος. Οι εν λόγω εξετάσεις θα πρέπει απαραιτήτως να διενεργηθούν και να επισυναφθούν στη σχετική αίτηση, η οποία θα πρέπει να υπογραφεί από τον αθλητή με την ολοκλήρωση της κλινικής εξέτασης. Κατά συνέπεια, είναι ανθρωπίνως αδύνατο ο ποδοσφαιριστής να έφθασε στη Λάρνακα την περασμένη Παρασκευή, στις 15:58, να υπεβλήθη σε όλες τις πιο πάνω αναφερόμενες εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις και η ομάδα του να πρόλαβε να υπέβαλε αίτηση για έκδοση δελτίου υγείας, το οποίο με βάση την ενημέρωση από τον ΚΟΑ κατατέθηκε στο αρμόδιο τμήμα έκδοσης δελτίου στις 12:48, με υπογεγραμμένες εξετάσεις από Κύπριους γιατρούς. Πώς είναι αυτό δυνατόν, εφόσον ο ποδοσφαιριστής έφτασε στην Κύπρο στις 15:58 της ίδιας μέρας;».

Ανεξαρτήτως της έκβασης της σοβαρής αυτής υπόθεσης, η οποία διερευνάται από τις αστυνομικές αρχές, θεωρούμε ότι ο ΚΟΑ οφείλει να δει γενικότερα το θέμα με τα δελτία υγείας για να προλάβει τυχόν νέα προβλήματα.

Με αφορμή την ανακοίνωση του Απόλλωνα προκύπτουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα ερωτήματα: Έχει τη δυνατότητα ένας γιατρός με έδρα την Κύπρο να υπογράψει το δελτίο υγείας ενός αθλητή αν ο τελευταίος υποβλήθηκε σε πρόσφατες ιατρικές εξετάσεις στο εξωτερικό; Έχει το δικαίωμα ο γιατρός που εδρεύει στην Κύπρο να ελέγξει και να εγκρίνει τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων αν αυτά, για παράδειγμα, του αποσταλούν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και κατά συνέπεια να υπογράψει το σχετικό έντυπο; Και αν γίνει αυτό, πώς μπορεί να γνωρίζει ο γιατρός με έδρα την Κύπρο ότι οι εξετάσεις ενός ποδοσφαιριστή αφορούν τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ποδοσφαιριστή; Ως επαγγελματίας που είναι δεν πρέπει να προβεί και ο ίδιος σε κλινική εξέταση;

Αυτά είναι μόνο κάποια από τα ερωτήματα που μπορεί να απασχολήσουν τον ΚΟΑ ώστε να τεθούν κάποιες ασφαλιστικές δικλίδες όσον αφορά την έκδοση δελτίων υγείας.

Γι’ αυτό ο ΚΟΑ καλό είναι να επανεξετάσει τα κριτήρια έκδοσης δελτίων υγείας, ώστε να μην ανακύψουν νέα προβλήματα στο μέλλον…