Φόρμα αναζήτησης

Ο υπουργός στο «Derby» για κάρτα, ΑΠΟΕΛ και βία: «Μπορούμε να παίζουμε με τα νούμερα – Δεν άνοιξε μύτη» (ηχητικό)

Καλεσμένος στην εκπομπή «Derby» του ΠΟΛΙΤΗΣ 107.6 ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης.

Οι παρουσιαστές της εκπομπής, Πανίκος Χατζηλιασής και Ανδρέας Κάντηλος, μαζί με τη συνάδελφο Γιώτα Χατζηκώστα, «ανέκριναν» τον υπουργό γύρω από το πολύκροτο θέμα της κάρτας φιλάθλου.

Διαβάστε τις τοποθετήσεις του υπουργού… (κάτω από το κείμενο υπάρχει ηχητικό απόσπασμα)

Ένας πολίτης ρωτάει, με την απαγόρευση διέλευσης ΙΧ θα λύσουμε τη μάστιγα των θανατηφόρων; Με κέρφιου θα λύσουμε την εγκληματικότητα; Αδειάζοντας τα γήπεδα θα πολεμήσουμε τη βία;

Άμα είναι να κάνουμε τέτοια συζήτηση τότε να καταργήσουμε το ποδόσφαιρο. Δεν μπορούμε να κάνουμε συζήτηση με αυτά τα επιχειρήματα. Με στεναχωρεί το γεγονός ότι για κάποιο λόγο που δεν έχω ακόμα αντιληφθεί φτάσαμε σε ένα σημείο που προσπαθούμε να δούμε τι υπάρχει πίσω από την κάθε απόφαση αντί να δούμε τι είναι αυτή η δυσκολία  που μας βάζει η κάθε απόφαση και ποια είναι τα πραγματικά διλήμματα. Προσπαθούμε να απαξιώσουμε έναν θεσμό, κάποιες απόψεις, και να επιμένουμε σε ένα σημείο, ειλικρινά δεν έχω αντιληφθεί γιατί οι φίλαθλοι συνεχίζουν να φέρουν ένσταση στη χρήση της κάρτα φιλάθλου. Είναι ένα από κάποια μέτρα, μια νομοθεσία που εισήχθη ως αποτέλεσμα της βίας, όλοι ξέρουμε, όλοι υπήρξαμε μάρτυρες βίας στα γήπεδα. Σαν αποτέλεσμα της βίας θεσπίστηκε η νομοθεσία και ένα από τα βήματα της νομοθεσίας είναι η κάρτα φιλάθλου που υλοποιήθηκε, κάποια άλλα όχι, όπως η ταξιθέτηση

Άρα χωρίς ταξιθέτηση πώς θα πάμε σε συλλήψεις; Πώς ισχύει και ενεργοποιείται η κάρτα;

Εγώ λέω να γίνει η ταξιθέτηση, να προχωρήσουν τα σωματεία και οι υπεύθυνοι των σταδίων να υλοποιήσουν κι εκείνο το κομμάτι της νομοθεσίας, γιατί δεν είναι σωστό.

Όπως δεν είναι σωστό τα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οι Σκωτσέζοι μπήκαν με αλκοόλ στο ΓΣΠ. Εγώ γιατί δεν δικαιούμαι και ο άλλος που ήρθε από το Αμπερντίν ήταν ελεύθερος να μπει μεθυσμένος;

Έχω την άποψη ότι υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη στο κατά πόσο μπήκαν μπίρες στο στάδιο εν λόγω παιχνίδι. Η ενημέρωση που είχα ήταν ότι ήταν ένα παιχνίδι που είχε από τις καλύτερες αστυνομεύσεις. Οι φίλαθλοι της Σκωτίας συνοδεύονταν από Σκωτσέζους αστυνομικούς. Μπήκαν με συνοδεία δικής μας αστυνομίας. Τα οποιαδήποτε αλκοολούχα ποτά δεν μπήκαν στο γήπεδο, αυτή τη διαβεβαίωση είχα από την αστυνομία.

Ίσως με όλο τον σεβασμό σας διαβεβαίωσαν ψευδώς γιατί εμείς είδαμε στην τηλεόραση Σκωτσέζους στο γήπεδο να κάνουν «cheers».

Εγώ αυτή τη διαβεβαίωση είχα. Επιτρέψτε μου να συνεχίσω. Μου είπαν και ότι δεν υπήρξε καμία περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς.

Πρέπει να σας πω ότι έχω στα χέρια μου κι ένα μήνυμα που ήρθε από την αστυνομία της Γλασκώβης προς την κυπριακή αστυνομία, τη συγχαίρει για την ποιότητα της αστυνόμευσης. Συγχαίρει για τη διαδικασία και ζητά να μεταβιβαστούν τα συγχαρητήρια στους αστυνομικούς.

Τι θα σας ευαισθητοποιούσε να συζητήσετε αναστολή ή ακύρωση της κάρτας, έστω στα ευρωπαϊκά, γιατί στα ευρωπαϊκά δεν είχαμε ποτέ κρούσματα βίας με εξαίρεση εκείνο το παιχνίδι της Ανόρθωσης πριν από έξι χρόνια.

Ήμουν στο γήπεδο σε εκείνο το παιχνίδι, ναι είμαι Ανορθωσιάτης. Σέβομαι όλες τις ομάδες της Κύπρου. Σέβομαι και τον ΑΠΟΕΛ και τον συγχαίρω για τη νέα πρόκριση σε ομίλους.  Θέλω να τελειώσουμε στη 15η θέση φέτος για να κερδίσουμε κι άλλο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ναι πάω γήπεδο, πρέπει να έχω κάτι πολύ σοβαρό για να μην πάω.

Καλός ο Ράγιος;

Νομίζω μιλάμε για αναγέννηση, δεν είναι;

Για αναστολή της κάρτας; Ο φίλος μου ο Ιωνάς πανηγυρίζει, σας έριξε την καυτή πατάτα, είναι χαλαρός σε καφέ τώρα και σας έβαλε τα ζόρια…

Δεν βλέπω γιατί να τίθεται θέμα αναστολής ή κατάργησης. Θέλω να μιλήσουμε με αριθμούς, ο ΑΠΟΕΛ δίνει έμφαση στη σημαντική όπως αναφέρει μείωση των εισιτηρίων. Μπορούμε να παίξουμε με τα νούμερα και να τα κάνουμε να εξυπηρετούν τα συμφέροντά μας χωρίς να λέμε ψέματα. Ο ΑΠΟΕΛ ισχυρίζεται ότι υπήρχε μείωση 37% τις τελευταίες δύο περιόδους. Εκείνο που δεν λέει όμως είναι ότι το 2017-18 συμμετείχαν 14 ομάδες, έγιναν 242 παιχνίδια, άρα είχε 1.713 φιλάθλους ανά αγώνα. Το 2018-19 με 12 ομάδες, έγιναν 192 παιχνίδια, είχαμε 1.352 εισιτήρια ανά αγώνα. Τι μας δείχνουν αυτά τα νούμερα; Ότι η πραγματική μείωση από το 2017-18 στο 2018-19 ήταν 361 εισιτήρια ανά αγώνα, ή μείωση συνολικά 18.050 εισιτήρια για όλη τη χρονιά.

Εκτός από τους αριθμούς που αφορούν το ποδόσφαιρο (ερώτηση ακροατή) έχετε στοιχεία για παρουσία φιλάθλων σε άλλα αθλήματα;

Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω μπροστά μου θέματα άλλα από αυτά.

Να σας πω εγώ, στο βόλεϊ ήταν… sold-out, οκτώμισι οπαδοί!

Αφήστε με να σας πω κάποια πράγματα για αυτό που έλεγα, ας μην πάμε σε άλλο θέμα. Ας περιοριστούμε στα κύρια, χωρίς να θέλω να αποφύγω τα άλλα αθλήματα, δεν γνωρίζω τι γίνεται, είναι το ποδόσφαιρο που ενδιαφέρει τον περισσότερο κόσμο κι αυτό είναι ένα δεδομένο. 18.050 εισιτήρια  χάσαμε την τελευταία χρονιά με την κάρτα. Από το 2009-10 που ήταν η πρώτη χρονιά που έχω στοιχεία, μέχρι το 2017-18 πριν την κάρτα, είχαμε 603.049 εισιτήρια το 2009-10 ενώ το 2017-18 είχαμε 414.651. Σημαίνει ότι πριν την εφαρμογή της κάρτας είχαμε μείωση 188.398 εισιτήρια σε εννέα χρόνων. Αν το διαιρέσεις για τα εννέα χρόνια δίνει 20.933 ανά έτος πριν την κάρτα. Και ναι, μειώθηκε άλλες 18.050 μετά την εφαρμογή της κάρτας. Όχι, δεν είναι θέμα ανάγνωσης. Αυτά τα νούμερα αναφέρονται στην επιστολή του ΑΠΟΕΛ, και της ΑΕΛ, δεν είναι θέμα να συμφωνήσεις ή να διαφωνήσεις. Δεν τα βρήκα εγώ. Άρα πρέπει να ψάξουμε το πρόβλημα.

Θέλω να πω κάποια πράγματα γιατί νιώθω έντονα ότι κάπου φταίνε και τα σωματεία τα οποία δεν έχουν συμμεριστεί ακόμα αυτό το θέμα. Αυτά που δέχθηκαν την κάρτα δεν έχουν αυτές τις μειώσεις που λέει το ΑΠΟΕΛ.

Ερωτήσεις ακροατών. Ανόρθωση και Ομόνοια κάνουν πολύ καλές χρονιές, σε περίπτωση που δεν πήγαιναν καλά πιστεύετε ότι θα είχαμε αυτούς τους αριθμούς; Ο ΑΠΟΕΛ, για να είμαστε δίκαιοι, ο κόσμος του έχει επαναπαυτεί λόγω και των τίτλων και των διακρίσεων. Εκτός του ΑΠΟΕΛ και της ΑΕΛ οι άλλες ομάδες παίρνουν κόσμο, και ο Απόλλωνας αν ανέβει θα πάρει. Αν αυτές οι ομάδες δεν ανέβαιναν ο αριθμός θα ήταν ακόμα πιο κάτω.

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας και αντιστρέφω αυτό που λέτε γιατί αυτό αποδεικνύει το επιχείρημά μας ότι δεν είναι η κάρτα που έδιωξε τον κόσμο. Δεν είναι η κάρτα φιλάθλου που έχει διώξει τον κόσμο. Έχω κάποιες απαντήσεις, θα σας πω τρία νούμερα από τη μελέτη που μου έδωσε πολύ ευγενώς ο κ. Πετεβίνος για την Αγγλία. Ήταν και η κ. Χατζηκώστα εκεί στη βουλή όταν είχα αυτή τη συζήτηση. Πριν από τη βία στα αγγλικά γήπεδα, ήταν 40 εκατομμύρια εισιτήρια για τις τέσσερις κατηγορίες τον χρόνο. Μετά τα σοβαρά περιστατικά χουλιγκανισμού ο αριθμός έπεσε στα 16 εκατομμύρια. Έχασαν λόγω βίας περισσότερους από τους μισούς φιλάθλους. Γιατί ο κόσμος δεν θέλει να πηγαίνει γήπεδο και να κινδυνεύει η οικογένεια και τα παιδιά του. Την ημέρα της έκθεσης αυτής του 2012, τα 16 εκατομμύρια δεν είχαν καταφέρει να τα φέρουν πίσω στα 40 εκατομμύρια που ήταν προ της βίας, το πήραν στα 30. Μετά από 20 χρόνια και μετά τα μέτρα της βίας και όλη αυτή την προσπάθεια, δεν κατάφεραν να φτάσουν το τότε νούμερο.

Μετά την εφαρμογή της κάρτας ποιος έχει συλληφθεί; Είχαμε περιστατικά με Μοράις, καμία σύλληψη. Ρατσιστικά συνθήματα στην ΑΕΚ Αρένα, είχαν στοχεύσει τον Γιαννιώτα, καμία σύλληψη. Παραποίηση του εθνικού ύμνου στον τελικό κυπέλλου, σύλληψη μηδέν. Δεκάδες φωτοβολίδες στην ανατολική της ΑΕΛ, τιμωρήθηκε η ομάδα. Συλλήψεις μηδέν, πού είναι η αστυνομία, πού είναι οι stewarts;

Εγείρετε κάποια ερωτήματα. Δεν είναι ερωτήματα που υποστηρίζουν το επιχείρημα ότι πρέπει να καταργηθεί η κάρτα. Το ότι δεν έγιναν συλλήψεις δεν σημαίνει ότι η κάρτα δεν επέτρεψε να γίνουν συλλήψεις. Αναφέρατε ποδοσφαιριστή, κατήγγειλε ο ποδοσφαιριστής το περιστατικό στην αστυνομία; Να μη συγχέουμε δύο διαφορετικά πράγματα. Αν η κάρτα βοήθησε να μην ανοίξει μύτη σε αγώνα, και όλοι ξέρουμε τι γινόταν πριν και πόσα πλήρωσαν τα σωματεία σε πρόστιμα…

Κάρτα φιλάθλου για τους παράγοντες; Οι μισοί θα ήταν φυλακή. Υπάρχει και διαφθορά και στημένα παιχνίδια.

Επειδή υπάρχει η εντύπωση στον φίλαθλο ότι υπάρχει διαφθορά και πιθανότητα στημένων αγώνων, εσείς τα είπατε τώρα, αυτά τα στοιχεία είναι κι αυτά στοιχεία που έχουν διώξει κόσμο από τα γήπεδα. Δεν είναι η κάρτα, είναι η αναξιοπιστία του προϊόντος, η άνεση που δεν υπάρχει.

Για τις συνθήκες στα γήπεδα

Δεν μπορεί το κράτος να έχει την ευθύνη να βελτιώσει τις συνθήκες για ένα προϊόν που διέπεται από την ΚΟΠ και όλοι ξέρουν τι χρήματα διακινούνται. Εγώ λέω ναι να γίνει αυτή η προσπάθεια που λέτε. Και οι διαχειριστές των γηπέδων κι αυτοί που πουλάνε το προϊόν στον φίλαθλο.

Ζητάμε να μας δώσει η αστυνομία τα επίσημα στοιχεία για πόσες συλλήψεις έγιναν.

Πες μου στον τελευταίο χρόνο και σε τόσες αγωνιστικές πότε κινδύνεψε ο οποιοσδήποτε στο γήπεδο για βία, είχαμε κανένα επεισόδιο; Να συλλάβουμε κόσμο χωρίς να γίνονται επεισόδια; 

Μα σας είπαμε πριν τέσσερα περιστατικά.

Να κάνουν τις καταγγελίες. Άλλο το ένα άλλο το άλλο.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΗΧΗΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.