Φόρμα αναζήτησης

Φτιάξτε έναν ποδοσφαιρικό EastMed προς όφελος της Εθνικής μας

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο «ΓΗΠΕΔΟ»

της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» (έκδοση Σαββάτου 19/1)

 

«Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα». Ζαμανφουτισμό, μεμψιμοιρία, νιχιλισμό και κακή αυτοεκτίμηση. Αυτά είναι τα στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν ως εγχώριο ποδοσφαιρικό κοινό. Και θα υπεισέλθω αμέσως στο ψητό. Γίνεται πολύς λόγος τελευταία για την ικανότητα, την παιδεία και την ιδιοσυγκρασία του Κύπριου ποδοσφαιριστή. Ότι είναι γεννημένος από τζάκι, βολεμένος, έχει μάθει στα εύκολα και ως εκ τούτου δεν αντιμετώπισε τις δυσκολίες, με τις οποίες πάλεψε, για παράδειγμα, ένας ποδοσφαιριστής από τη Μέση Ανατολή. Καλή ώρα ο Αλ Τάμαρι. Επιπλέον, του καταλογίζεται τεμπελιά, μειωμένο ταλέντο, ανωριμότητα και πατρικός νεποτισμός. Και να ’ταν μόνο αυτά; Έχουμε ακούσει προπονητές να λένε ότι o Κύπριος ποδοσφαιριστής «είναι για το κλαμπ, για το cafe και γνωστή αλυσίδα εστιατορίων ταχυφαγίας».

Προσωπικά έχω αποδεχθεί ότι αυτές οι φωνές δεν θα εκλείψουν ποτέ και όσο η Εθνική Κύπρου δεν φτάνει σε μια επιτυχία, το σκηνικό όλο και θα γιγαντώνεται. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε για να εξαλείψουμε αυτήν την προκατάληψη. Η απάντηση βρίσκεται ακριβώς στην ερώτηση και στο τι κάνουν σε άλλες χώρες για να γευτούν το νέκταρ μιας επιτυχίας. Εξάγουν το προϊόν τους στα κορυφαία πρωταθλήματα, αυτό κάνουν… Και όχι γιατί βγάζουν παικταράδες. Κανείς δεν αποδείχθηκε «μαέστρος» της μπάλας αγωνιζόμενος στα πρωταθλήματα Πολωνίας (25ο στην κατάταξη της UEFA), Κροατίας (17ο), Σερβίας (19ο), Τσεχίας (16ο), Ρουμανίας (29ο), Σλοβακίας (30ό) και Σλοβενίας (31ο). Από τις προαναφερθείσες χώρες, αγωνίζονται 66 παίκτες στη Serie A! Θα μπορούσε κάποιος να πει πως η Κύπρος δεν έχει σύνορα, γι’ αυτό έχει απογοητευτικά αποτελέσματα στην εξαγωγή ποδοσφαιριστών (μπορώ να το δεχτώ, αν και δεν είναι αυτός ο λόγος). Ας τα δημιουργήσει λοιπόν!

Η ΚΟΠ μπορεί να μην αφήσει τίποτα στην τύχη, εκπονώντας μια εθνική στρατηγική για εξαγωγή του ντόπιου ποδοσφαιρικού προϊόντος. Δημιουργώντας δικό της δίκτυο ατζέντηδων, σε συνεργασία με τον ομοσπονδιακό τεχνικό Ραν Μπεν Σιμόν, ο οποίος θα δώσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές και θα διευκολύνει τη δημιουργία «ποδοσφαιρικών συνόρων» με την Ιταλία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση-αποστολή που θα ανέθετα προσωπικά σε έναν Κύπριο μάνατζερ. Ο σχεδιασμός αυτός δεν αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Το είχε κάνει ο Ότο Ρεχάγκελ με τους Έλληνες παίκτες, κατακλύζοντας τη Γερμανία από διεθνείς.