Φόρμα αναζήτησης

Μέτρον… «VARιστον»!

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο «ΓΗΠΕΔΟ» της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» (έκδοση Kυριακής 10/3)

Γιατί αγαπάμε το ποδόσφαιρο; Ή μάλλον γιατί το αγαπήσαμε; Ο βασιλιάς των σπορ αποτελεί τη δημοφιλέστερη ασχολία και την πιο σταθερή αξία των παιδικών μας χρόνων.

Κάτι που συμβαίνει και στις πλείστες χώρες του πλανήτη, ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει καθαρό νερό, επαρκές φαγητό και καλές συνθήκες διαβίωσης.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που παίζεται απλά, χωρίς πλήθος παραβάσεων, με τις γραμμές και τους ανθρώπους να καθορίζουν την έκβαση των αποφάσεων του παιχνιδιού. Βέβαια όπου υπάρχει ανθρώπινος παράγοντας, μπαίνει και στην εξίσωση η προκατάληψη.

Μια προκατάληψη που δικαιολογημένα υπάρχει γιατί είμαστε άνθρωποι με συναισθήματα και έχουμε διαπράξει λάθη, τα οποία κάποια έμειναν και στην ιστορία (π.χ. χέρι του Θεού).

Γι’ αυτό και εισαγάγαμε στην ποδοσφαιρική μας πραγματικότητα το VAR. Ένα τεχνολογικό βοήθημα που ακόμα και με τη χρήση του οι διαιτητές υποπίπτουν σε λάθη. Και εδώ τίθεται το κρίσιμο ερώτημα: Είναι όντως ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διεύθυνση του αγώνα; Φυσικά, αλλά…

Η κακή και η υπερβολική του χρήση μειώνουν την αξία του αθλήματος. Ο απόλυτος πρωταγωνιστής των τελευταίων δύο εβδομάδων σε τουλάχιστον δύο παιχνίδια πρωταθλήματος και τρία Champions League είναι οι κύριοι στο δωματιάκι.

Έχουμε επικεντρωθεί στο ψάξιμο των λαθών με τον φακό, υποβαθμίζοντας (ελπίζω όχι ανεπανόρθωτα) το «ρεζουμέ» το ποδοσφαίρου που είναι η αμεσότητα, το θέαμα και οι ικανότητες των 22 «ηρώων».

Επιπλέον, ελλοχεύει ο κίνδυνος (κάτι που ήδη είδαμε) να μετατραπεί σε αυτοσκοπό των ποδοσφαιριστών η ρεαλιστική εκμαίευση μιας παράβασης εκτός του οπτικού πεδίου του διαιτητή.

Και αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά στον πιο σοβαρό κίνδυνο, που είναι η υποβάθμιση του ποδοσφαίρου ως «brand», γιατί θα χάσει όλα αυτά τα στοιχεία που το κατέστησαν λαοφιλές.

Συνεπώς καλή είναι η τεχνολογία στο ποδόσφαιρο, αλλά με μέτρο για να μην καταντήσει η στρογγυλή θεά παρακμασμένη τηλενουβέλα.

Χάρης Μιλτιάδους