Φόρμα αναζήτησης

Κοντίδης στο «Derby»: «Η φλόγα καίει μέσα μου» – Τα 740 παιδιά, το καπέλο και το σπασμένο δόντι (ηχητικό)

Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Παύλος Κοντίδης στην εκπομπή «Derby» του ΠΟΛΙΤΗΣ 107.6 με τους Πανίκο Χατζηλιασή και Ανδρέα Κάντηλο.

Ο Ολυμπιονίκης ιστιοπλόος μας αναφέρθηκε στην προετοιμασία του ενόψει του Τόκιο 2020, για τον αθλητισμό γενικότερα και το μήνυμα που στέλνει στα παιδιά, ενώ εξήγησε πώς περνά μια μέρα της καθημερινότητάς του.

Παράλληλα, ο Κοντίδης αναφέρθηκε στη στήριξη από την RCB Bank και την Πολιτεία, αποκάλυψε περιστατικά που του έμειναν χαραγμένα στη μνήμη, καθώς και ότι σήμερα το πρωί μίλησε σε 740 παιδιά δημοτικών σχολείων της Λεμεσού.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Κοντίδη:

  • στο κάτω μέρος το ηχητικό απόσπασμα

Χθες ανακοινώθηκε η επέκταση της συνεργασίας σου με την RCB, διαχρονικό υποστηρικτή σου.

Ένιωσα διπλή χαρά και περηφάνια, μια τόσο μεγάλη τράπεζα με εμπιστεύεται και θέλει να οδοιπορήσουμε μαζί ξανά, αυτό δείχνει πολλά και με βοηθάει να υλοποιήσω τους στόχους μου. Απέδειξαν την ευαισθητοποίησή τους στην κοινωνική προσφορά γιατί αγκάλιασαν το πρόγραμμα που ανακοίνωσα τον Σεπτέμβριο, το Towards Tokyo, πρόγραμμα αθλητικής ευθύνης το ονομάσαμε, ανακοινώσαμε τους αθλητές που θα στηριχθούν οικονομικά. Μπορεί ο καθένας να μπει στις σελίδες μου στα social media να βρει τα προϊόντα.

Κρατάμε το «να οδοιπορήσουμε μαζί». Να οδοιπορήσουμε στο πιο ψηλό σκαλοπάτι και να ακούσουμε τον εθνικό μας ύμνο για χάρη του Κοντίδη, σωστά;

Είναι το όνειρό μου, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, είναι και άλλοι αθλητές. Βάζουμε στόχους, αυτοί είναι που εξαρτώνται από εμάς. Στόχος μου είναι καθημερινά μέχρι και τους Ολυμπιακούς να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό, να βελτιώνομαι, να κάνω σωστή προετοιμασία. Θα είναι η τέταρτη μου Ολυμπιάδα, έχω σκοπό να απολαύσω αυτό που κάνω γιατί το αγαπώ, να βγάλω αυτό που ξέρω και ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει. Αν βγάλω τον καλύτερο μου εαυτό, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, δεν μπορώ να έχω περισσότερες απαιτήσεις από τον εαυτό μου.

Η RCB σε στήριζε και όταν δεν το ήξερε κανείς, σωστά;

Ναι, δεν είναι γνωστό. Ήταν ένας «κρυφός» σύμμαχος από το 2007 όταν ξεκίνησα να φέρνω τις πρώτες επιτυχίες σε Παγκόσμια Νέων, με στήριζε σιωπηλά χωρίς να ζητήσει κάποιο αντάλλαγμα. Τώρα είναι στην οικογένεια των χορηγών μου, αν και δεν μου αρέσει να λέω μόνο τη λέξη ‘χορηγός’, είμαστε συνεργάτες, είναι μια αμφίδρομη σχέση.

Η Πολιτεία πού είναι;

Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος, το έχω πει, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Είναι δίπλα μου, με στηρίζουν πάντα μέσα στις δυνατότητές τους. Υπάρχουν τα προγράμματα του ΚΟΑ, δεν μπορούμε να παραπονούμαστε συνεχώς. Σίγουρα όπως είπατε τα ευρώ είναι αναγκαία και η κάθε επιπρόσθετη οικονομική στήριξη σε αφήνει να αναπτυχθείς, να εντάξεις άτομα στην ομάδα σου. Στην ιστιοπλοΐα συγκεκριμένα θέλουμε π.χ. μετεωρολόγο για τις καιρικές συνθήκες. Και ψυχολόγο και διατροφολόγο, ακόμη και μάγειρας χρειάζεται

Επικοινώνησες με τα παιδιά, φτιάχνουμε ανθρώπους και μετά δημιουργούμε πρωταθλητές;

Ο αθλητισμός, παρά την πορεία και τα αποτελέσματα, διαμορφώνει χαρακτήρα, μόνο με το ‘ταξίδι’. Σου μαθαίνει πράγματα που δεν μπορείς να βρεις ούτε στα πανεπιστήμια γι’ αυτό καλώ τον κόσμο να αφήσει τα παιδιά του στον αθλητισμό ή και στον πρωταθλητισμό ακόμη. Μαθαίνεις να είσαι ταπεινός, να έχεις υπομονή, να μην τα βάζεις κάτω, φτάνεις σε όρια που δεν ξέρεις ότι υπάρχουν.

Σου έτυχε όταν ξεκινούσες – σε είδα να σκύβεις, περνά από πάνω σου το πανί- σου έτυχε ποτέ αυτό το πανί να σου τη δώσει;

Ναι, μου έτυχε! Έτυχε να μου τη δώσει και μέσα στα δόντια και να σπάσω τα δόντια μου!

Άρα εκτός από διατροφολόγους, ψυχολόγους κτλ. χρειαζόμαστε και… ορθοδοντικό;

Αυτόν θα τον βρεις στη χώρα που είσαι, δεν γίνεται τόσο συχνά αυτό! (γέλια)

Έχει ακόμη αντοχές ο Παύλος; Θα κάνεις την υπέρβαση; Είναι η τελευταία σου Ολυμπιάδα ή πρώτα ο Θεός και βλέπουμε;

Πρώτα ο Θεός και βλέπουμε, μου αρέσει να βλέπω κάθε κύκλο ξεχωριστά, είναι μια δέσμευση τεσσάρων χρόνων. Ηλικιακά πιστεύω έχω δρόμο ακόμα, η φλόγα καίει μέσα μου, το σημαντικό είναι να έχεις κίνητρο, να αγαπάς αυτό που κάνεις, κι από τη στιγμή που λες συνεχίζω, συνεχίζεις τέσσερα χρόνια φουλ. Δεν μου αρέσει να κάνω κάτι απλά για να το κάνω, θέλω να το κάνω τέλειο. Μου αρέσει να επικεντρώνομαι στους Ολυμπιακούς που έρχονται και με το καλό, όταν τελειώσουν, να περάσει λίγος καιρός και μετά θα κάτσω εγώ με τον… Παύλο να συντονιστούμε, να δούμε τι γίνεται!

Βρίσκεις τον Κοντίδη; Έχει χρόνο ο Παύλος να μιλήσει με τον Κοντίδη;

Σίγουρα, είναι αναγκαίο αυτό, η αυτοκριτική είναι αναγκαία, είναι αυτό που σε διδάσκει. Πολλές φορές αυτά τα αποτελέσματα που μας δίνουν λύπη και δεν τα επιθυμούμε, έχουν να μας διδάξουν πολύ περισσότερα πράγματα και πρέπει να είμαστε ευγνώμονες πολλές φορές που τα έχουμε γιατί είναι αυτά που σε κάνουν καλύτερο στο τέλος της ημέρας.

Έχεις γούρια;

Παλιά είχα προκαταλήψεις με τα καπέλα μου. Έτυχε πολλές φορές να χάσω καπέλο και μετά να κάνω άσχημες κούρσες. Μετά αντιλήφθηκα πως είναι όλα στο μυαλό. Εντάξει, πάντα έχει πράγματα που μου αρέσει να κάνω αλλά αυτά αφορούν μια διαδικασία, δεν μπορώ να τα πω γούρια. Μου αρέσει να είμαι συγκεντρωμένος.

Πες μας μια μέρα κανονική του Παύλου, τι περιλαμβάνει;

Η καθημερινότητα ενός αθλητή, εκτός από την προπόνηση πρέπει να προσέξει και τις υπόλοιπες ώρες, είναι σημαντική και η ώρα που θα κάνεις αποκατάσταση, πώς θα φας, πώς θα μαγειρέψεις το φαγητό σου. Μια κανονική μέρα περιλαμβάνει δυο με τρεις προπονήσεις. Ξεκινάμε το πρωί, στις 07:30 είμαστε στο  γυμναστήριο ή στο ποδήλατο, δύο ώρες γυμναστική αναλόγως με το πρόγραμμα. Λίγη ώρα ξεκούραση, αποκατάσταση, να φάμε το φαγητό μας. Γύρω στις 11:00-11:30 πάμε πίσω, έχουμε μια συζήτηση με τον προπονητή, ίσως δούμε video για να αναλύσουμε την τεχνική, ακολούθως θα δούμε τι θα δουλέψουμε στη θάλασσα. Στις 13:00 θα μπούμε στη θάλασσα για ένα τρίωρο. Μετά ανάλογα με το αν θέλει ο προπονητής να συζητήσουμε κάτι ή αν θέλει ο γυμναστής να μας κουράσει κι άλλο αν η θάλασσα δεν ήταν επίπονη, τότε ίσως έχουμε ακόμη μια προπόνηση ή μια αποκατάσταση στο ποδήλατο με διατάσεις. Μετά είναι το φαγητό, το μεσημεριανό μας το έχουμε κάνεις εμείς οι ιστιοπλόοι στις 16:30-17:00 και μετά από δυο-τρεις ώρες βραδινό! Μέχρι τις 22:30 κοιμόμαστε, ο ύπνος είναι η καλύτερη αποκατάσταση.

Σου έτυχε κάτι που να το θυμάσαι, π.χ. η θάλασσα να είναι τόσο άσχημη που να μην μπορείς να κάνεις αυτό που ζητούσες;

Το 2006 στο πρώτο μου Παγκόσμιο Ανδρών όταν πήγα, στην Κορέα, 16 ετών τότε, την πρώτη μέρα είχε επτά μποφόρ και μας έβαλαν μέσα, είχε τεράστια κύματα, δεν κατάφερα να τερματίσω την κούρσα λόγω ανέμου, όπως και πολλοί αθλητές. Θυμάμαι ότι είχε αναποδογυριστεί στη μέση το σκάφος, το πανί ήταν παράλληλο με τη θάλασσα αντί κάθετο, έσκασε το κύμα στο κατάρτι και η δύναμη  στράβωσε το κατάρτι στο πλάι, αντιλαμβάνεστε πόση δύναμη έχει η θάλασσα. Στιγμές που μου έμειναν χαραγμένες στο μυαλό.

Σε είδα σε φωτογραφία αγκαλιά με τα παιδιά. Είσαι το είδωλό τους. Τους εξήγησες πώς το παιδικό όνειρο έγινε ολυμπιακό μετάλλιο;

Ακριβώς. Αυτό που δεν γνωρίζετε είναι ότι σήμερα ήμουν το πρωί στο Λανίτειο Γυμνάσιο, στο κλειστό θέατρο. Έφεραν δημοτικά σχολεία της Λεμεσού, έκτες τάξεις από διάφορα σχολεία, κάναμε δύο ομιλίες, η κάθε ομιλία είχε από 370 παιδιά, μιλάμε για 740 παιδιά. Κάναμε κάτι παρόμοιο και τον Νοέμβριο, με τις δύο αυτές συναντήσεις καλύψαμε -σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας- όλες τις έκτες τάξεις δημοτικών της Λεμεσού. Προσπαθούμε να οργανωθούμε να κάνουμε κι άλλες ομιλίες και σε άλλες πόλεις.

On the way to Tokyo, έτσι;  Έρχεται ζορισμένο το 2020, με πολύ σκληρές προπονήσεις και τεράστιες προσδοκίες.

Ακριβώς. Αύριο πάω στη Μάλτα για προετοιμασία. Επιλέξαμε τη Μάλτα γιατί επικρατούν δυνατοί άνεμοι με υψηλό κυματισμό, είναι αυτό που ζητάμε για την προετοιμασία μας. Τέλος Ιανουαρίου, αφού επιστρέψω για τέσσερις μέρες, θα φύγω για Αυστραλία, έχουμε στις 11 Φεβρουαρίου το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Μελβούρνη. Τέλος Φεβρουαρίου θα υπάρχουν λίγες μέρες ξεκούρασης γιατί κλείνει το πρώτο σκέλος της σεζόν και μετά… αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς, με κάποιους αγώνες. Από τον Μάιο θα πηγαινοερχόμαστε στην Ιαπωνία για προπονήσεις και αγώνες που θα διεξαχθούν στα ολυμπιακά νερά.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ:

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.