Φόρμα αναζήτησης

Η σεζόν της πρόκλησης: Φουλάρει για το 5ο ευρωπαϊκό εισιτήριο η Κύπρος! (πίνακας)

Η πιο κρίσιμη σεζόν των τελευταίων ετών θα είναι η φετινή για τις κυπριακές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στους ώμους του ΑΠΟΕΛ, της ΑΕΛ, της ΑΕΚ και του Απόλλωνα πέφτει το βάρος και παράλληλα εναποτίθενται οι ελπίδες για μια πορεία που θα μας αποφέρει πολλούς βαθμούς, ώστε να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος.

Αναφερόμαστε στην προσπάθεια να τερματίσει η Κύπρος στη 15η θέση της βαθμολογίας της UEFA για την πενταετία 2015/16-2019/20, κάτι που αν συμβεί, θα μας δώσει πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο (και δεύτερο στο Champions League) για τη σεζόν 2021/22!

Κατά τη διάρκεια της περσινής περιόδου σας ενημερώναμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την εξέλιξη αυτής της προσπάθειας. Μετά το πέρας των προκριματικών η Κύπρος ανέβηκε στη 16η θέση για την εν λόγω πενταετία και μέχρι το τέλος της φάσης των ομίλων καταφέραμε, χάρη στους βαθμούς που μας έδωσαν Απόλλωνας και ΑΕΚ και σε συνάρτηση με την κακή πορεία των ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, να ξεπεράσουμε τη 15η -μέχρι τότε- Ελλάδα.

Τον Δεκέμβριο του 2018, λοιπόν, με τρεισήμισι σεζόν ολοκληρωμένες όσον αφορά την πενταετία 2015/16-2019/20, η Κύπρος είχε ανεβεί στην προνομιούχα 15η θέση και τελικά κρατήθηκε εκεί μέχρι το τέλος της περιόδου, καθώς αφενός ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε (στους «32» του Europa League) από την Ντιναμό Κιέβου, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να παραμείνει από κάτω μας, και αφετέρου καμία άλλη χώρα από τις υπόλοιπες που ήταν κοντά μας και είχαν ομάδες στα νοκ-άουτ δεν μπόρεσε να μας προσπεράσει.

  • Σημειώνεται πως όσον αφορά την πενταετία που ολοκληρώθηκε πέρσι (2014/15-2018/19), η Κύπρος κατέλαβε τη 18η θέση, η οποία θα ισχύσει τη σεζόν 2020/21 και προσφέρει τα ίδια εισιτήρια με αυτά που είχαμε τα τελευταία χρόνια.
  • Υπενθυμίζουμε πως η κάθε σεζόν δεν λαμβάνεται υπόψη για την είσοδο στις διοργανώσεις της επόμενης περιόδου αλλά για τη μεθεπόμενη, καθώς διαφορετικά οι ομάδες δεν θα γνώριζαν στην έναρξη της κάθε σεζόν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια που θα δώσει το πρωτάθλημά τους.

Οι τέσσερις που μας κυνηγούν

Από τη στιγμή λοιπόν που η Κύπρος βρίσκεται τώρα στην προνομιούχα 15η θέση της πενταετίας 2015/16-2019/20, δεν χρειάζεται να προσπεράσουμε κάποια χώρα για να φτάσουμε στην υπέρβαση και για 2η φορά (μετά τη σεζόν 2014/15) να στείλουμε, το 2021/22, πέντε ομάδες στην Ευρώπη και δύο στο Champions League. Μας αρκεί να κρατηθούμε στη θέση μας και να μην επιτρέψουμε σε κάποια χώρα να μας ξεπεράσει. Αυτό, φυσικά, δεν είναι καθόλου εύκολο και θα χρειαστεί από τις ομάδες μας να κάνουν πορεία τουλάχιστον ανάλογη των δύο τελευταίων σεζόν, όπου πήραμε πολλούς βαθμούς.

Ο λόγος είναι πως η διαφορά μας από τη 16η Ελλάδα είναι απειροελάχιστη και καλύπτεται με μόλις μία νίκη, ενώ υπάρχουν άλλες τρεις χώρες που είναι σε κοντινή απόσταση και έχουν ελπίδες να μας αφήσουν εκτός 15άδας: Η Κροατία, η Ελβετία και η Σερβία. Αυτές οι τέσσερις χώρες θα είναι οι… αντίπαλοί μας στην προσπάθειά μας να πάρουμε τη 15η θέση και να σφραγίσουμε το πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Πιο συγκεκριμένα, η Κύπρος, που έχει από τις τέσσερις προηγούμενες σεζόν 21.625 βαθμούς, βρίσκεται μόλις 225 βαθμούς πάνω από την Ελλάδα (21.400), στο +1.125 από την Κροατία (20.500), στο +1.625 από την Ελβετία (20.000) και στο +2.125 από τη Σερβία (19.500).

Oι 18 αντίπαλοι

Πέραν από τους τέσσερις εκπροσώπους μας στην Ευρώπη, η προσοχή μας θα είναι στραμμένη φέτος και στις προσπάθειες άλλων 18 συνολικά ομάδων, από τις τέσσερις χώρες με τις οποίες θα… παλέψει η Κύπρος για τη 15η θέση. Ελλάδα και Ελβετία έχουν από πέντε ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ από τέσσερις έχουν Κροατία και Σερβία. Όσες λιγότερες νίκες πετύχουν και όσο νωρίτερα αποκλειστούν οι 18 αυτές ομάδες, τόσο περισσότερες θα είναι οι πιθανότητές μας να πετύχουμε τον στόχο μας.

ΕΛΛΑΔΑ: ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός (CL), ΑΕΚ, Ατρόμητος, Άρης (EL)

ΚΡΟΑΤΙΑ: Ντιναμό Ζάγκρεμπ (CL), Χάιντουκ Σπλιτ, Όσιγιεκ, Ριέκα (EL)

ΕΛΒΕΤΙΑ: Γιανγκ Μπόις, Βασιλεία (CL), Λουκέρνη, Τουν, Λουγκάνο (EL)

ΣΕΡΒΙΑ: Ερυθρός Αστέρας (CL), Παρτιζάν, Ραντνίτσκι, Κουκαρίτσκι (EL)

O τρόπος βαθμολόγησης

Οι χώρες παίρνουν τους βαθμούς των ομάδων τους διαιρούμενους με τον αριθμό των αρχικών εκπροσώπων τους στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, πέρσι οι τέσσερις ομάδες μας μάζεψαν συνολικά 24.500 βαθμούς και η Κύπρος πήρε το 1/4 (6.125), ενώ παρότι οι ελληνικές ομάδες μάζεψαν περισσότερους (25.500), η Ελλάδα πήρε λιγότερους βαθμούς από εμάς (5.100) καθώς ξεκίνησε με πέντε ομάδες.

Στα προκριματικά οι ομάδες παίρνουν 1.000 βαθμούς για κάθε νίκη και 500 για κάθε ισοπαλία, ενώ στους ομίλους και στα νοκ-άουτ οι βαθμοί διπλασιάζονται (2.000 η νίκη, 1.000 η ισοπαλία). Έτσι, η Κύπρος, η Κροατία και η Σερβία που ξεκινούν με τέσσερις ομάδες θα παίρνουν φέτος 250 βαθμούς για κάθε νίκη στα προκριματικά και 500 για νίκες στους ομίλους, ενώ Ελλάδα και Ελβετία, που αρχίζουν με πέντε ομάδες, θα παίρνουν 200 βαθμούς για νίκες στα προκριματικά και 400 στη φάση των ομίλων.

Από εκεί και πέρα, οι ομάδες που προκρίνονται στη φάση των ομίλων του Champions League παίρνουν 4.000 μπόνους και αυτές που περνάνε στους «16» ακόμη 5.000, ενώ σε αμφότερες τις διοργανώσεις οι προκρίσεις σε προημιτελικά, ημιτελικά και τελικό πριμοδοτούνται με 1.000 βαθμούς έκαστη.

H ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΑΝΟ

Η σεζόν 2021/22, στην οποία αναφερόμαστε, θα είναι η πρώτη με το νέο πλάνο της UEFA, δηλαδή τις τρεις διοργανώσεις, με το νέο «Europa League 2».

Σε περίπτωση που η Κύπρος κάνει την υπέρβαση και μπει σε εκείνη τη σεζόν ως 15η (πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια) θα στείλει δύο ομάδες στο Champions League, με την πρωταθλήτρια να αρχίζει από τον 2ο προκριματικό γύρο του ταμπλό των πρωταθλητών και τη δεύτερη της βαθμολογίας να ξεκινά από τον 1ο προκριματικό του ταμπλό των μη πρωταθλητών. Από τις άλλες τρεις ομάδες μας, η μία θα συμμετάσχει στο «κανονικό» Europa League (από τον 3ο προκριματικό) και οι άλλες δύο στη νέα διοργάνωση, το Europa League 2 (από τον 2ο προκριματικό).

Αν δεν τα καταφέρουμε να πάρουμε πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο, τερματίζοντας στη 16η ή 17η θέση, στο Champions League θα συμμετάσχει μόνο ο πρωταθλητής μας (από τον 2ο γύρο) και δεν θα έχουμε καμία ομάδα στο Europa League, καθώς και οι τρεις άλλες θα αγωνιστούν στο Europa League 2. Τέλος, η διαφορά αν τερματίσουμε κάτω από τη 17η θέση είναι μόνο το ότι ο πρωταθλητής μας θα αρχίσει από τον 1ο προκριματικό γύρο (αντί από τον 2ο) του Champions League.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.