Φόρμα αναζήτησης

Επιτροπή καθοδήγησης για το ελληνικό ποδόσφαιρο με τη συνδρομή FIFA και UEFA

Με τη συμμετοχή του υφυπουργείου Αθλητισμού, των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη και τη συνδρομή της UEFA, αποφασίστηκε η σύσταση «επιτροπής καθοδήγησης» (steering committee), συμβουλευτικού ποδοσφαιρικού οργάνου για ζητήματα ασφάλειας, αντιμετώπισης της βίας και των προσυνεννοημένων αγώνων, στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, με τη συμμετοχή και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου.

Εκ μέρους της UEFA συμμετείχαν οι Ζόραν Λάκοβιτς (διευθυντής εθνικών ομοσπονδιών), Αγγελος Ρηγόπουλος (διευθυντής ακεραιότητας και κανονισμών), Μάριος Γεωργίου (τμήμα εθνικών ομοσπονδιών), Μαρκ Τίμερ (σύμβουλος ασφάλειας και προστασίας ποδοσφαιρικών γεγονότων) και Νίκολας Ραουντέσκι (αξιωματούχος ακεραιότητας), εκ μέρους της FIFA ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας Πετρ Φούσεκ, εκ μέρους της ΕΠΟ ο πρόεδρος Ευάγγελος Γραμμένος, ο εκτελεστικός γραμματέας, Αλέξης Δέδες και ο διευθυντής ακεραιότητας Δημήτρης Δαβάκης, ο πρόεδρος της Super League Μηνάς Λυσάνδρου, ο πρόεδρος της Super League 2 και της Football League, Λεωνίδας Λεουτσάκος, ο πρόεδρος της ΔΕΑΒ Αχιλλέας Τσιχτής, ο Γιάννης Αναστασάκος, σύμβουλος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και ο επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας Αττικής, Νίκος Πετρόπουλος.

Ο Ζόραν Λάκοβιτς επεσήμανε ότι την συγκεκριμένη συνάντηση την περίμενε επί δύο χρόνια και είναι χαρά της UEFA που στην αντιμετώπιση των ζητημάτων ασφάλειας και προσυννενοημένων αγώνων θα μπορεί να συνεισφέρει με τα καλύτερα στελέχη της και να εμπλακεί ενεργά.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ αναφέρθηκε σε κενά και αστοχίες του αθλητικού νόμου, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η επιτροπή θα παράξει αποτελέσματα και παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλο θέμα στην Ελλάδα με τους προσυνεννοημένους αγώνες, ενώ ο ομόλογος του στη Super League τόνισε τη διαθεσιμότητα της Λίγκας σε οτιδήποτε θα προσφέρει στην πρόοδο του ποδοσφαίρου αποδεχόμενος την ευθύνη των ΠΑΕ για πολλές από τις παθογένειες του ποδοσφαίρου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εισαγωγή του VAR στην Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος της UEFA υπογράμμισε την αναγκαιότητα να λειτουργήσει ορθά για να μην πυροδοτεί τη βία, αλλά να κατευνάζει τους τόνους και να αυξάνει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των φιλάθλων.

Εγινε δεκτή η πρόταση του υφυπουργού Αθλητισμού, να διοργανωθεί σύντομα μια κλειστή συνάντηση με εκπροσώπους όλων των ΠΑΕ, και των εχόντων την ευθύνη λειτουργίας του VAR (FIFA/UEFA, ΕΠΟ, ΚΕΔ).

Μετά το πέρας της δίωρης σύσκεψης έγιναν οι εξής δηλώσεις:

Ζόραν Λάκοβιτς (Διευθυντής Εθνικών Ομοσπονδιών UEFA): «Η συνάντηση αυτή ήταν σε συνέχεια της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει ο υφυπουργός Αθλητισμού και της συνάντησης που είχε με την ανώτατη ηγεσία της UEFA και τον πρόεδρό της, κ. Τσέφεριν. Είχαν λοιπόν συζητήσει και αποφασίσει να ακολουθήσει μια συνάντηση εδώ στην Ελλάδα και ευχαριστεί τον κ. Υπουργό για την τόσο ταχεία οργάνωση αυτής της συνάντησης σήμερα.

Όσον αφορά το αποτέλεσμα της σημερινής σύσκεψης αποφασίστηκε η δημιουργία μιας διευθύνουσας ομάδας η οποία θα έχει ως αντικείμενο αφενός τα θέματα ασφάλειας και προστασίας και αφετέρου τα θέματα ακεραιότητας διοργανώσεων.

Όπως υποσχέθηκε ο πρόεδρος της UEFA, κ. Τσέφεριν, στον υπουργό, η UEFA θα συμμετέχει με δύο ειδικούς. Ο καθένας είναι κορυφαίος στον τομέα του και είναι οι καλύτεροι που έχουμε στην UEFA. Ο ένας θα είναι επικεφαλής για θέματα ακεραιότητας και ο άλλος επικεφαλής για θέματα ασφάλειας και προστασίας.

Ο ένας είναι ο Μαρκ Τίμερ ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα ασφάλειας και προστασίας και ο δεύτερος είναι ο Νίκολας Ραουντέσκι, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα ακεραιότητας, από την πλευρά της UEFA. Οι δύο αυτοί κύριοι δεν θα βρίσκονται μόνιμα στην Ελλάδα αλλά θα συμμετέχουν σε κάθε σύσκεψη της επιτροπής και θα έχουν πάρα πολύ ενεργό ρόλο στις εργασίες της».

Άγγελος Ρηγόπουλος (Διευθυντής Ακεραιότητας και Κανονισμών UEFA): «Πρέπει να πω πως είμαστε αισιόδοξοι. Ήμασταν εδώ πριν κάποια χρόνια, στην ίδια αίθουσα, συζητάγαμε κάποιες νομοθετικές αλλαγές και είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε τώρα ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, υπάρχει θέληση από τη μεριά του Υφυπουργού να γίνουν κάποιες αλλαγές.

Ένας νόμος ο οποίος είναι του 1999 χρειάζεται κάποιες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα δουλέψουμε για τα αποτελέσματα Εννοείται ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά από όλους τους φορείς, Υφυπουργείο, ΕΠΟ, σωματεία. Όλοι πρέπει να είναι μια ομάδα.

Όπως εξήγησε ο συνάδελφός μου, ο κ. Λάκοβιτς, θα υπάρξουν κάποια άτομα τα οποία θα έρθουν εδώ, θα είναι μέσα στην επιτροπή, θα φέρουν τεχνογνωσία, θα φέρουν εμπειρία από άλλες χώρες και θα δούμε τι είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει για την Ελλάδα. Μπορεί να είναι αυστηροποίηση των νόμων, μπορεί να είναι εφαρμογή, μπορεί πιο σύνθετες διαδικασίες, θα δούμε τι είναι το καλύτερο γιατί κάθε χώρα έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες».

Λευτέρης Αυγενάκης (Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού): «Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον πρόεδρο της UEFA, αλλά και τον κ. Λάκοβιτς, τον κ. Ρηγόπουλο, όλα τα στελέχη, μέλη του κλιμακίου, καθώς επίσης και τους θεσμικούς παράγοντες, που ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση μας βρεθήκαμε όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι. Συζητήσαμε, όπως είχαμε προαναγγείλει, τη σύσταση μιας επιτροπής που θα δουλέψει πολύ συστηματικά για θέματα ασφάλειας, για θέματα ποιότητας διαιτησίας, αλλά και για θέματα αντιμετώπισης των στημένων παιχνιδιών.

Χαίρομαι διότι αναπτύσσεται μια σχέση στενή, χτίζεται αξιοπιστία και εμπιστοσύνη. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προσφέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο ποιότητα και όλα αυτά που θα το αναβαθμίσουν, που θα φέρουν τις οικογένειες στα ελληνικά γήπεδα. Ξέρουμε ότι ανάλογες δηλώσεις, έχουν ακουστεί πολλές κατά το παρελθόν. Σπεύδω να πω ότι θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, συνεργαζόμενοι στενά και κυρίως με στελέχη που γνωρίζουν καλά τα αντικείμενα. Και χαιρόμαστε που από πλευράς UEFA δύο στελέχη με πολύ καλές γνώσεις πάνω στα θέματα τα οποία ανέφερα πριν θα συμμετέχουν στις επιτροπές αυτές.

Λαμβάνοντας ο καθένας το κομμάτι της ευθύνης που του αναλογεί για την αντιμετώπιση βίας, στημένων παιχνιδιών και καλύτερης διαιτησίας, θεωρώ ότι αυτή η ομάδα εργασίας θα προσφέρει πολλά, πέρα από τη συμβουλή για ένα καλό νομοθέτημα.
Πολύ σύντομα, ελπίζουμε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε βάλει, τέλος Δεκέμβρη ή αρχές του νέου έτους, να φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή τον νέο αθλητικό νόμο με όλες τις βελτιώσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών. Κυρίως να απαντήσουμε σε όλα αυτά τα προβλήματα που εμφανίζει, ένας νόμος γερασμένος πλέον, που προσφάτως βελτιώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα που δεν λειτουργούν και αν τελικά εφαρμοστούν, θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα απ’ ότι θα λύσουν.

Σε αυτή την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει και συναρμόδια υπουργεία, όπως το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο Εσωτερικών, συμμετέχουν ενεργότατα. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι με το Υπουργείο Εσωτερικών ήδη έχουμε υπογράψει Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία δίνεται μια 12μηνη παράταση για την αδειοδότηση – νομιμοποίηση αθλητικών εγκαταστάσεων, συνάμα όμως έχει ήδη προβλεφθεί «κουμπαράς» περίπου 100 εκατομμυρίων για την άντληση των χρημάτων αυτών ως προς τον εκσυγχρονισμό τους.

Την ίδια στιγμή, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Προστασίας του Πολίτη έχουμε ετοιμάσει σχέδιο νόμου, το οποίο μένει να προγραμματιστεί και να έρθει στο Κοινοβούλιο προς συζήτηση και ψήφιση, που θα περιέχει την κύρωση της σύμβασης Macolin η οποία αφορά στα στημένα παιχνίδια και τις καταρχήν νομοθετικές πρωτοβουλίες, για να έχουμε σε πρώτο βαθμό αντιμετώπιση των περιστατικών βίας στη χώρα μας.

Για όλα αυτά έχουμε συζητήσει νωρίτερα με μια πραγματική και ειλικρινή διαβούλευση τόσο με την ΕΠΟ με τη Super League 1 και 2 με τους δημοσιογραφικούς φορείς, αλλά και με τους προέδρους των ΠΑΕ ξεχωριστά. Ο κύκλος των συζητήσεων αυτών δεν θα σταματήσει, συνεχίζεται.

Θέλω επίσης να διαβεβαιώσω ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε και το VAR, που προσφάτως ήρθε στη χώρα μας, και ήδη έχει εφαρμοστεί τις δύο πρώτες αγωνιστικές, να λειτουργήσει σωστά, διότι θέλουμε να λειτουργήσει σωστά. Θέλουμε να υπάρχει ως εφαρμογή στη χώρα μας, πιστεύουμε στη σωστή εφαρμογή του και όταν δουλέψει σωστά και όταν πιστέψουν όλοι σε αυτό, είμαστε βέβαιοι ότι θα περιορίσουμε ψιθύρους, αμφισβητήσεις, δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες που όμως στο τέλος συνεισφέρουν στη διαμόρφωση ενός τοπίου βίας και έντασης.

Θέλουμε, δηλαδή, να αποδυναμώσουμε κάθε πρωτοβουλία κακοπροαίρετου να πατήσει σε άγνοια, σε κακή πληροφόρηση ή σε οτιδήποτε άλλο και να δημιουργήσει με δηλώσεις του ένα πεδίο έντασης. Συμφωνήσαμε ότι πολύ σύντομα θα πραγματοποιήσουμε μια σύσκεψη κλειστή, με εκπροσώπους όλων των ΠΑΕ και φυσικά των θεσμικών οργάνων του ποδοσφαίρου. Θα συζητήσουμε τα πάντα που έχουν παρατηρηθεί και έχουν καταγραφεί από την εφαρμογή του VAR τις δύο πρώτες αγωνιστικές.

Και είμαι βέβαιος ότι μετά από αυτή τη συζήτηση θα έχουν γίνει όλοι πλουσιότεροι, θα έχουν καταγραφεί όλες οι παρατηρήσεις και θα έχουν μειωθεί όλα αυτά, που αν δεν γίνει αυτή η συζήτηση θα παραμένουν στην επιφάνεια, στη δημόσια σφαίρα και θα προκαλούν συζήτηση, εντάσεις και τροφοδοσία αρνητικών κριτικών που δεν μας χρειάζεται. Θέλουμε να κάνουμε το ποδόσφαιρο ποιοτικότερο και γι αυτό το λόγο θα δουλέψουμε όλοι μαζί, χωρίς καμία διάκριση και χωρίς κανένας να πει δεν ήξερα, δεν γνώριζα. Τώρα όλοι γνωρίζουμε, όλοι θέλουμε και είμαστε αποφασισμένοι να τραβήξουμε μπροστά το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.