Φόρμα αναζήτησης

Εμείς καλύπτουμε το μαύρο με ένα ψεύτικο άσπρο….

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο «ΓΗΠΕΔΟ»

της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» (έκδοση Κυριακής 2/6)

Τώρα θα αναρωτιούνται κάποιοι πώς γίνεται να συγκλονίζεται η Ισπανία από το νέο σκάνδαλο στημένων αγώνων και στις τοποθετήσεις τους οι ειδικοί να αναφέρουν το όνομα της Κύπρου. Όμως, αν το καλοσκεφτεί κανείς δεν είναι τόσο περίεργο. Για δέστε τι δήλωσε προχθές ο Ινάκι Αρμπέα, επιθεωρητής της Aστυνομίας και ειδικός σε θέματα διαφθοράς που αφορούν τον αθλητισμό: «Σε μια ομάδα οι πιο επιρρεπείς είναι συνήθως οι τερματοφύλακες και οι δύο κεντρικοί αμυντικοί, αυτοί που είναι κοντά στο τέλος του συμβολαίου τους και αυτοί που πέρασαν από κάποιες χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος».

Η αναφορά του κ. Αρμπέα στη χώρα μας δεν μπορεί να είναι τυχαία. Άλλωστε, το κυπριακό ποδόσφαιρο βρέθηκε στην πρώτη θέση των ύποπτων αγώνων για χρόνια, μας επισκέφθηκαν απεσταλμένοι της UEFA για να μας προτείνουν λύσεις σχετικά με την εξιχνίαση των υποθέσεων, ενώ ο γ.γ της Federbet (διεθνής οργανισμός για την καταπολέμηση των στημένων αγώνων) Φρανσέσκο Μπαράνκα είχε αναφέρει τον Σεπτέμβριο του 2016 στην «Guardian» ότι «θεωρούμε το κυπριακό πρωτάθλημα ένα από τα πιο βρόμικα στον κόσμο. Επίσης θεωρούμε την Κύπρο ένα ‘σχολείο’ στησίματος αγώνων, με πολλούς παίκτες που αγωνίστηκαν στην Κύπρο να εξαγάγουν τον ‘ιό’ και σε άλλα πρωταθλήματα». Αλλά, ας μην πάμε μακριά, ο ίδιος ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης στην άτυπη γ.σ. συνέλευση της ΚΟΠ τον Νοέμβριο του 2016 είπε προς τους προέδρους των σωματείων ότι «η Κύπρος αυτή τη στιγμή είναι κοντά στην Αλβανία σε επίπεδο στημένων. Τι σημαίνει αυτό; Σχεδόν κατεστραμμένο ποδόσφαιρο. Εδώ φτάσαμε να θεωρούμαστε μια χώρα από τις χειρότερες σε στημένα παιχνίδια». Οι ειδικοί λοιπόν στο εξωτερικό δεν είναι τρελοί, οι αναφορές τους βασίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία.

Eπιδοκιμάσαμε πολλές φορές την ΚΟΠ για τις αποφάσεις που πήρε για τα στημένα. Όμως, το γεγονός ότι στη χώρα μας δεν έγινε κατορθωτή η εξιχνίαση έστω μίας υπόθεσης στημένου αγώνα, παρά τους εκατό και πλέον φακέλους που απέστειλε η UEFA, κάνει το έδαφος πιο πρόσφορο για τους εγκληματίες. Και αν δεν μας ενδιαφέρει τι λέγεται στο εξωτερικό για τη χώρα μας, που θα έπρεπε γιατί τσαλακώνεται η εικόνα του κυπριακού ποδοσφαίρου, να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες το 95% των Κύπριων φιλάθλων πιστεύουν ότι υπάρχουν στημένοι αγώνες. Αυτό το ποσοστό δεν μπορεί να μην σχετίζεται με την απάθεια με την οποία αντιμετωπίζεται η γάγγραινα των στημένων. Την Τετάρτη, την επόμενη μέρα δηλαδή του σκανδάλου που ξέσπασε στην Ισπανία, η γνωστή εφημερίδα «Marca» είχε μαύρο φόντο στο πρωτοσέλιδό της, αναφέροντας στον κεντρικό τίτλο «Μαύρη μέρα για το ποδόσφαιρο». Βεβαίως και ήταν μαύρη μέρα για το ποδόσφαιρο. Αλλά, μακάρι να έρθει η μέρα που και εδώ θα γράφουμε για «μαύρη μέρα». Διότι ποιο είναι το καλύτερο: Να ξέρουμε ότι υπήρξαν ή υπάρχουν μαύρες μέρες για το κυπριακό ποδόσφαιρο και να τις καλύπτουμε με το άσπρο; Να κοροϊδευόμαστε δηλαδή μεταξύ μας; Ή να εντοπίσουμε το μαύρο και να το καθαρίσουμε; Γι’ αυτό το ψεύτικο άσπρο ευθύνονται το κράτος, οι θεσμοί και οι μηχανισμοί του που άφησαν τους μαφιόζους να σεργιανίζουν ελεύθεροι…