Φόρμα αναζήτησης

Πιο εύστοχη του Big5 η Γιουνάιτεντ, στις πιο άστοχες η Ίντερ! (πίνακες)

Τις ευρωπαϊκές ομάδες με το υψηλότερο και το χαμηλότερο ποσοστό ευστοχίας στα σουτ παρουσιάζει η τελευταία έκθεση (Νο254) του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Ερευνών, CIES.

H έρευνα παρουσιάζει πίνακες με ξεχωριστά αποτελέσματα για τα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και ξεχωριστά για άλλα 25 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που επιλέχθησαν.

Από τις ομάδες του Big-5, το ψηλότερο ποσοστό ευστοχίας έχει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς από τα 383 σουτ που έχει επιχειρήσει, τα 186 ήταν εντός στόχου, ποσοστό 48.6%.

Ακολουθεί από κοντά η Μπαρτσελόνα στη δεύτερη θέση με 48.3%, στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ντόρτμουντ με 46.3%, ενώ την πεντάδα ολοκληρώνουν Χιρόνα (45.8%) και Λίβερπουλ (45.6%).

Στα υπόλοιπα πρωταθλήματα που ερευνήθηκαν, η πιο εύστοχη ομάδα, που έχει ποσοστό μεγαλύτερο από όλες τις ομάδες του Big-5, είναι ο Άγιαξ με 50.4%, ενώ ακολουθεί η επίσης ολλανδική Χέρενφεν με 50.2%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Μίντιλαντ με 48.7% και στη συνέχεια έρχεται η Σλόβαν Μπρατισλάβας (48.6%) και η Αϊντχόφεν (47.8%).

Όσον αφορά τις πιο άστοχες ομάδες, δύο ιταλικές ομάδες κατέχουν τις πρώτες θέσεις, καθώς η Κάλιαρι έχει ποσοστό ευστοχίας 28.9% (79 στον στόχο από τα 273) και η Ουντινέζε 30.2%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Αλαβές, παρά την εξαιρετική της πορεία, με ποσοστό 30.3%. Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτή τη λίστα βρίσκεται και η Ίντερ, που είναι η 11η πιο άστοχη ομάδα των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων, με ποσοστό 33%.

Στα υπόλοιπα πρωταθλήματα, πιο άστοχη ομάδα και με διαφορά είναι η ρωσική Κρίλια Σοβέτοφ με ποσοστό μόλις 24.9%, ενώ στη λίστα βρίσκεται και μια ελληνική ομάδα, καθώς ο Απόλλωνας Σμύρνης ισοβαθμεί με άλλες τρεις ομάδες στη 17η θέση με ποσοστό ευστοχίας 31.7%.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος όρος ευστοχίας όσων πρωταθλημάτων ερευνήθηκαν ανέρχεται στο 37.6%. Τον μεγαλύτερο μέσο όρο έχει το ολλανδικό πρωτάθλημα με 41.2% και τον χαμηλότερο το ρωσικό με 35%.

Οι πίνακες που παρουσιάζει το CIES δείχνουν επίσης τη μέση απόσταση από την οποία σουτάρει κάθε ομάδα. Τα πιο κοντινά σουτ κάνει η Μπάγερν με μέσο όρο 15.8 μέτρα, ενώ ο μέσος όρος ανέρχεται στα 18.5 μέτρα. Η αγγλική Premier League είναι το πρωτάθλημα με τον μικρότερο μέσο όρο (17.4) ενώ τον μεγαλύτερο έχει το σερβικό (19.5).

Οι πιο εύστοχες ομάδες της Ευρώπης:

Οι πιο άστοχες ομάδες της Ευρώπης: