Φόρμα αναζήτησης

Άγιαξ και Ρεάλ τα μεγαλύτερα «φυτώρια» της Ευρώπης (λίστα)

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια, πως ο Άγιαξ αποτελεί το μεγαλύτερο… φυτώριο παραγωγής παικτών στην Ευρώπη.

Μία επιπλέον επιβεβαίωση έφτασε από την 200ή έκδοση της CIES, του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Σπουδών, που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ και το οποίο συγκέντρωσε σχετικά στοιχεία από 31 πρωταθλήματα έως την 1η Οκτωβρίου.

Πρόκειται για μία κατάταξη ομάδων, βάσει του αριθμού των παικτών που έβγαλαν οι ακαδημίες τους και τώρα αγωνίζονται στα 31 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, με προϋπόθεση να τους είχαν για τουλάχιστον τρία χρόνια μεταξύ 15 και 21 ετών.

Μεταξύ των πρώτων 50 συλλόγων, δεν βρίσκεται κανένας από την Κύπρο, ούτε κι από την Ελλάδα.

Ο Άγιαξ, που είναι στην κορυφή της κατάταξης, παρουσίασε 71 ποδοσφαιριστές (την περασμένη χρονιά ήταν 72) που δραστηριοποιούνται σήμερα στα 31 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Από αυτούς οι επτά συνεχίζουν και αγωνίζονται στην ομάδα του Αμστερνταμ.

Ο «Αίαντας» βρίσκεται μπροστά από Ντιναμό Ζάγκρεμπ (67) και Παρτιζάν Βελιγραδίου (61).

Μεταξύ των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης, η Ρεάλ Μαδρίτης, είναι εκείνη που κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα, ενώ οκτώ ποδοσφαιριστές από τους 41 που παίζουν στην «γηραιά ήπειρο», εξακολουθούν να αγωνίζονται στους Μαδριλένους. Τη Ρεάλ Μαδρίτης ακολουθούν οι Μπαρτσελόνα (34) και Λιόν (31).

Οι πρώτοι στα Top31 πρωταθλήματα της Ευρώπης:

Οι πρώτοι στα Top5 πρωταθλήματα της Ευρώπης:

 

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ