Φόρμα αναζήτησης

Κι αν πήγε σε εστιατόριο… τι έγινε;

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο «ΓΗΠΕΔΟ»
της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» (έκδοση Σαββάτου 24/6)

 

O Αϊράμ Καμπρέρα προέβη σε σοβαρές καταγγελίες, που πλήττουν την εικόνα του κυπριακού ποδοσφαίρου στο εξωτερικό, όχι μόνο διότι δεν πληρωνόταν, όπως ισχυρίζεται, από την Ανόρθωση, αλλά γιατί δεχόταν απειλές από τους φιλάθλους.

Βέβαια, στο παρελθόν έγιναν και σοβαρότερες καταγγελίες περί απειλών, ακόμη και για πιστόλια ακούσαμε. Είναι καιρός οι αρχές να αρχίσουν να εξετάζουν τέτοιες καταγγελίες για να φανερώνεται η αλήθεια, διότι πάντα βρισκόμαστε στο σκοτάδι.

Εκείνο, όμως, που μας έκανε εντύπωση είναι η δήλωση του προέδρου της Ανόρθωσης Ανδρέα Παντελή σχετικά με τη συμπεριφορά και τον χαρακτήρα του ποδοσφαιριστή.

Είπε, λοιπόν, ο πρόεδρος: «Η εμπειρία μού έχει επιτρέψει να συναντήσω στο παρελθόν παρόμοιες καταστάσεις. Ένας ποδοσφαιριστής που είχε ένα κακό πέρασμα από την ομάδα σε μια κακή χρονιά θέλει να υπερασπίσει τον εαυτό του. Είμαστε απογοητευμένοι και από την προσφορά του και από τη συμπεριφορά του. Είναι αχρείαστες οι αλληλοκατηγορίες γιατί μας προσβάλλουν και ως ομάδα και ως χώρα. Αυτό που με ενόχλησε ιδιαίτερα με τον ποδοσφαιριστή ήταν όταν μετά την ήττα από τον Απόλλωνα στο κύπελλο (σ.σ. 6-0) ο ίδιος προτίμησε να βγει έξω σε εστιατόριο σαν μην συνέβαινε τίποτα. Κάποια θέματα παρουσιάζουν χαρακτήρα και βγάζουν ένα κακό πρόσωπο».

Δεν θα πάρουμε θέση για τις καταγγελίες του Καμπρέρα, διότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ισχύουν. Θα επικεντρωθούμε στο τελευταίο κομμάτι των δηλώσεων του προέδρου.

Το ότι ο Καμπρέρα προτίμησε να πάει σε εστιατόριο δεν σημαίνει από μόνο του τίποτα, μα απολύτως τίποτα για τον χαρακτήρα του και δεν δείχνει, βέβαια, ότι ο Ισπανός δεν πονούσε εξαιτίας της βαριάς ήττας που δέχτηκε η ομάδα του.

Ο τρόπος αντίδρασης κάθε ατόμου μετά από ένα ατυχές ή δυσάρεστο γεγονός διαφέρει, ενώ δεν μπορούμε να επιχειρηματολογούμε με βάση τέτοια περιστατικά για να στηρίξουμε τη θέση μας ότι κάποιος δεν είναι στεναχωρημένος ή προβληματισμένος.

Τέτοιες προσεγγίσεις είναι επιφανειακές, ενώ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα συναισθήματα και την ψυχολογία κάποιου που αποφάσισε να πάει σε εστιατόριο ή να κάνει μια βόλτα.

Στο κάτω-κάτω, δεν μπορεί να κατηγορηθεί ο Καμπρέρα ακόμη κι αν πήγε σε εστιατόριο για να ξεχαστεί λίγο. Αυτό δεν αναιρεί το ότι ήταν προβληματισμένος και στεναχωρημένος. Τέτοιες αναφορές δεν μειώνουν, σε καμία περίπτωση, την ποιότητα του οποιουδήποτε ανθρώπου.

Αν έχει άλλα παραδείγματα ο πρόεδρος της Ανόρθωσης που να δείχνουν το «κακό πρόσωπο» του Καμπρέρα να μας τα πει ώστε να πείσει για τη θέση του, διότι δεν μπορεί να προβληθεί ως επιχείρημα το ότι πήγε σε εστιατόριο ο ποδοσφαιριστής μετά από μια βαριά ήττα. Αν είναι δυνατόν δηλαδή…